Koronavírus után: megint divatba jön a flangálás!

Koronavírus után: megint divatba jön a flangálás!

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Koronavírus után: megint divatba jön a flangálás!

A koronavírus az utazási szokásokat is megváltoztatta egy időre, hiszen többen választották a magyarországi úticélokat és sokan döntöttek úgy, hogy inkább körbe néznek a saját városukban. A cél nélküli sétálgatás is hozhat új tapasztalatokat és flow-élményt, amennyiben elsajátítjuk ennek a művészetét! 

A flâneur, vagyis a városban céltalanul sétáló, kóborló ember, a 19. századi Franciaország egyik fontos szimbóluma. Ebben a században, az iparosodás az következtében átalakult az építészet, a város szerkezete, létrejöttek a nagyvárosok. Ezzel egyidejűleg megjelent a modern, városi ember is, akinek megváltozott az élettere, ezzel együtt az életmódja is. Népszerűvé vált a lassú gyaloglás a város utcáin – a kószálás művészete pedig a városok egyik megismerési módjává vált.

A bámészkodás, a ráérős tempóban való sétálás, vagyis a flangálás, lehetővé teszi a mindennapi élet megfigyelését, és a város érdekességeire való rácsodálkozást is. 

A városban való csatangolás művészete elsősorban azzal kezdődik, hogy elég időt hagy magának a városlakó ember a sétálásra, és olyan szemmel néz körbe a megszokott tereken, mintha addig soha nem látta volna. Valamint, ráérősen, komótosan gyalogol, miközben az épületek tetejét, homlokzatát, és a látókörébe akadó minden apró tárgyakat is alaposan megfigyel; tulajdonképpen utazó szemmel tekint a saját városára és rácsodálkozik a város kincseire. 

A National Geographic a városok kedvelőinek és a tanulni vágyóknak egy különleges négy hetes műsorfolyamot állított össze Irány a város! elnevezéssel, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat, építészeti remekműveket is megismerhetnek a nézők. A városokra és az építészetre koncentráló műsorok szeptember 23-tól október 15-éig lesznek láthatóak a National Geographic csatornán.

Ebben a kiemelt időszakban olyan műsorok szerepelnek, mint a Városépítők: a gondolatébresztő sorozat a Föld nyolc ikonikus metropoliszának gondjait, sikereit, problémáit és megoldásait tárja elénk. Nápolyra például egy aktív tűzhányó jelent veszélyt, Tokió és New York pedig a globális felmelegedés következményeitől retteg.

A Városépítőkből kiderül az is, mennyire más lenne Párizs, ha nem létezett volna a híres Haussmann báró, az urbanizáció zseniális, jövőbelátó irányítója. Valamint, „közelebbről” megtekinthetjük milyen high-tech épületekről híres Seattle: az ikonikus Space Needle torony, a Washington-tavon épült úszó híd és a világ legnagyobb átmérőjű fúrt alagút is szerepel a sorozatban. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást