A világ legmegnyugtatóbb dala, a tudomány szerint

A világ legmegnyugtatóbb dala, a tudomány szerint

Címlap / Hírek / A világ legmegnyugtatóbb dala, a tudomány szerint

Az valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy a zene, amit hallgatunk, nagyban befolyásolhatja a hangulatunkat. A tudomány meg is állapította, hogy milyen zenék nyugtatják meg az emberi agyat leginkább – persze ez személyenként változó lehet, de a legtöbb emberre ezek vannak csillapító és kellemes hatással.

A San Diegói Kaliforniai Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy milyen műfajú zene hat a leginkább nyugtatóan az emberi elmére: először felidegesítették a kísérletben résztvevőket, majd klasszikus zenét, jazzt, valamint popzenét hallgattattak velük. A vérnyomásmérés alapján kiderült, hogy a jazz és a popzene annyira nyugtatta le az alanyokat, mintha csak simán csendben ültek volna, a klasszikus muzsika (ez esetben Pachelbel és Vivaldi) viszont sokkal hamarabb visszahozta a vérnyomásukat a normálisra, mint bármelyik másik alternatíva. 

Azt már tudjuk tehát, hogy a klasszikus zene jobban nyugtatja az idegeket, mint a többi műfaj, vagy akár a teljes csend – de szakértők azt is megállapították, hogy melyik a világ legmegnyugtatóbb dala. Egy friss kutatás a Pennsylvaniai Egyetem kutatóitól megvizsgálta, hogy az a dal, amit korábban már a világ legmegnyugtatóbbjának neveztek (a Marconi Uniontól a Weightless című szám) vajon képes-e olyan hatással lenni az emberekre, mint egy adag midazolám, ami valójában stresszoldó, szorongásgátló, nyugtató anyag.

Kiderült, hogy a kísérletben résztvevő alanyok ugyanannyira megnyugodtak a daltól, mint a nyugtatótól.

Egy korábbi kutatás is kimutatta már a Weightless zsenialitását: a Mindlab International kiderítette, hogy a dal hallgatása 65 százalékkal csökkentette a szorongást és 35 százalékkal csökkentette a nyugalmi életjelek intenzitását.

A dal titka a Brit Hangterápiás Intézet alapítója szerint annyi, hogy 60 bpm-ről indul, majd fokozatosan lelassul 50-re, a hallgató szívverése pedig akaratlanul is hozzálassul a ritmushoz.

A dal hossza is szándékos: nyolc percig tart, a szívverésünk pedig nagyjából öt perc után kezd el hozzáidomulni a dal ritmusához.

Ráadásul a dallam is zseniális, ugyanis egyszer sem ismétlődik, így lehetőséget ad az agyunknak arra, hogy pihenjen, hiszen nem indítja be azt az önkéntelen folyamatot, hogy folyton megpróbálja megjósolni, mi következik legközelebb.

A dal egyébként annyira nyugtató, hogy szakértők vezetés közben például nem ajánlják a hallgatását – nehogy baleset legyen abból, hogy valaki el is bóbiskol közben.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!