Család / Életmód

A világ egyik legjobb dolga, de inkább mégse aludj együtt a kutyáddal

A világ egyik legjobb dolga, de inkább mégse aludj együtt a kutyáddal

Rendkívül hűséges, imádnivalóan puha és meleg, ráadásul alig várja, hogy hozzád bújhasson: igen, ő a kutyusod. Ha lakásban tartod és kistermetű a család kedvence, akkor különösen nagy az esély rá, hogy veled alszik, ez azonban több okból kifolyólag sem jó ötlet…

Jó a kutyának, jó az embernek?

Az amerikai Pet Products Association megállapította, hogy Amerikában a gazdik 79%-a alszik együtt időnként a kutyájával, ami iszonyúan magas arány. Érthető módon, minél nagyobb az eb, annál kisebb eséllyel veszi birtokba a gazdi ágyát: a kistermetű, vagy kölyökkutyák 62%-ban, a közepes méretű ebek 41%-ban, míg a nagytestű kutyák 32%-ban alszanak együtt a gazdikkal.

Míg a kutyáknak természetes, hogy összebújva, együtt pihennek a többi falkataggal, addig az emberek nem feltétlenül alkalmasak ugyanerre. Sőt a tanulmányok azt mutatják, hogy bármennyire jót tesz a léleknek a közös lazítás és a hálás gombszemek látványa elalvás előtt, annyira sok egészségügyi kockázattal járhat az, ha minden nap megosztod az ágyadat a kutyáddal, vagy más házi kedvenceddel.

Elkaphatod a betegségeket

Nyilván egy szobában tartott kutya esetében kisebb eséllyel kapsz el fertőzéseket, mint akkor, ha a kutyusod egész nap az udvaron, vagy más állatok között van, de előbbi sem kizáró tényező, hiszen a lakásban élő ebeket is időről időre ki kell vinni a levegőre.

Amennyiben kiteszi a lábát, más állatokkal érintkezik, esélyes, hogy bizonyos kórokozókat, parazitákat, vagy rovarokat összeszed. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, a bolhák és a kullancsok tipikus példának tekinthetőek.

Sőt ez utóbbi esetén extra veszélyt jelent rád nézve, ha ügyelsz a kutyád egészségére, hiszen ha az eb védettséget élvez, akkor a szőrében megtapadó kullancs gyorsan más gazdatestet keres. Persze nem aranyszabály, hogy pont téged talál meg, ahogy az sem, hogy előbb-utóbb elkapsz valamit a kutyusodtól, de jóval növeled az esélyét, ha nap, mint nap közös takarót használtok.

Allergiás reakciók

Bár a gyermekek immunrendszerének kifejezetten jót tesz az ebek közelsége (igen, ezt már komoly kutatásokkal támasztották alá), de ha a kutyákkal hosszú órákon keresztül testközelben pihennek együtt, az már felülírja ezt az állítást.

A gyerkőcök esetében azért erősödik az immunrendszer, mert a kutyák kismértékben ugyan, de behozzák az allergéneket az udvarról, parkból, így a csemeték azonnal megkezdik a védekezést. Ugyanakkor nincs és valószínűleg nem is lesz sosem bizonyíték arra, hogy éppen a kutyáddal való alvás miatt lettél asztmás, vagy allergiás, az tény, hogy az állandó jelenlét könnyen súlyosbíthatja, vagy generálhatja a tüneteket.

Amennyiben már valamire allergiás vagy, esetleg hajlamos vagy a betegségekre, akkor inkább kerüld a közös pihenést – a szakemberek azt javasolják, a közös szobahasználatot is mellőzd.

Problémás alvás

Ha valaha már aludtál együtt a szerelmeddel, vagy akár gyerekkorodban a barátnőddel, unokatesóddal, akkor pontosan tudod, mennyire könnyű felriadni a másik jelenlétére. Az éjszakai forgás, szuszogás, álmodás teljesen természetes, de attól még sokszor zavaró – pedig nem csak az emberek, a kutyák is fészkelődnek, helyezkednek.

Ez nyilván azzal jár, hogy többször fel fogsz ébredni arra az édes, de mozgolódó szőrgombócra, és ez természetesen kihat az alvásminőségedre (függetlenül attól, hogy egy ágyban, vagy egy szobában alszotok).

A kialvatlanság következményeit most nem ecseteljük, te is biztosan tudod, hogy a hétköznapi figyelmetlenségtől és türelmetlenségtől kezdve még sok-sok hosszú távú kockázata van. A pihenés kulcsfontosságú, nem csak neked, a kutyádnak is!

Rosszat tesz a párkapcsolatodnak

Ha az ágyadban altatod a kutyádat, akkor számára az lesz az odú, az otthon, ezért természetesnek veszi, hogy oda bármikor, bármilyen körülmények között bebújhat. Igen, akkor is, ha a legkevésbé sem vágytok a társaságára.

Sokan eleve képtelenek koncentrálni a szeretkezésre, ha háziállat van a szobában, akkor pedig főleg, ha a kutyus kíváncsiskodik az ágy mellett, vagy éppen a paplanok között. Sokszor a kizárás sem megoldás, hiszen akkor az ajtó előtt nyüszög az eb, így szintén tönkreteszi az együttlétet.

Bár kicsit más példa és nyilván komolyabban is kell venni, de ugyanezen okokból kifolyólag a szülők gyakran azt sem tartják jó ötletnek, ha a gyermek egy szobában, ágyban alszik velük. Később azonban más kérdés is felmerül: a gyerkőcnek miért kell a kiságyában pihennie, és a kutyus miért lehet egész éjjel anyuval és apuval?

Mindenki a saját ágyában

A szakértők azt javasolják – függetlenül attól, hogy egészségüggyel, vagy kutyaneveléssel foglalkoznak –, a legelejétől mindenki a saját fekhelyén pihenjen. Ez a szoktatás, illetve az átszoktatás esetén sok álmatlan éjszakával járhat, de jobban jártok, ha külön pihenhettek.

Az említetteken felül az ágyban altatott kutyákban különféle viselkedési problémák jelentkezhetnek, pl. lehet, hogy a te kedvenced is agresszívan lép fel a barátoddal szemben, amikor ő megpróbál lefeküdni melléd. Ez nyilván sem nektek, sem az állatnak nem jó.

A tévhitekkel ellentétben a kutyáddal akkor teszed a legjobbat, ha kutyaként kezeled. Természetesen minden mennyiségű szeretetedet és odafigyelésedet megérdemli, de ebbe beletartozik az is, hogy mindketten nyugodtan tudtok pihenni és pontosan tudjátok, a rangsorban hol helyezkedtek el.

Hogyan szoktasd a helyére?

Ha változtatnál, kicsit meg kell fordítanod az érzelmi logikádat. Szívszaggató a sírdogáló eb, de az a helyzet, hogy ha megvigasztalod, akkor a helytelen magatartást erősíted meg benne – ha akkor nyüszög, amikor nem engeded fel az ágyra, akkor éppenséggel le kell szidnod, nem szabad megsimogatnod.

Nem muszáj mindenáron kizárnod az ágyadból, de fontos, hogy csak és kizárólag akkor engedd fel, ha te akarod, nem akkor, amikor felkéredzkedik. Az ugrálás, nyüszögés eleve kizáró tényező, akárcsak a nyugtalan magatartás.

Csak akkor mehet fel, ha fegyelmezett és az ágyon is a te szavad szent, nem csinálhat azt, amit csak szeretne (különben már mehet is le). A változtatás során először tedd az ágyad mellé a fekhelyét, így éjjel megérintheted, ha nyugtalankodna, miközben szinte észrevétlenül, szép lassan az új helyére szoktathatod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást