Az USA-ban már vezető halálok a gyilkosság a gyerekek között, és a számok egyre romlanak

Az USA-ban már vezető halálok a gyilkosság a gyerekek között, és a számok egyre romlanak

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Az USA-ban már vezető halálok a gyilkosság a gyerekek között, és a számok egyre romlanak

A JAMA Pediatrics folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerint a fekete fiúk gyakrabban lesznek gyilkosság áldozatai, mint bármely más csoport tagjai. A kutatásból az is kiderült, hogy a lőfegyverek voltak a leggyakrabban használt eszközök ezekben az esetekben.

Egyre nő a gyilkosságok áldozatainak száma a gyerekek körében

A kutatók megállapították, hogy 1999 és 2020 között 38 362 amerikai gyerek volt gyilkosság áldozata. A tanulmány szerint az általános gyilkossági ráta különösen durva emelkedést mutatott 2019-ről 2020-ra, és az arányok több demográfiai területen is növekedtek. Csak abban az időszakban 27,7%-kal nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, aki emberölés áldozatai lettek.

A jelentős növekedés részben a lőfegyverrel összefüggő gyermekgyilkosságok általános tendenciájának tudható be, amely 2019 és 2020 között 47,7%-kal emelkedett. Az általános gyilkosságok aránya a fiúk körében nőtt a legnagyobb mértékben, 2018 és 2020 között 16,1%-kal. A lányok körében azonban 1999 és 2020 között csökkent a gyilkosságok száma.

A fekete gyerekek körében elkövetett emberölések aránya 2018-ról 2020-ra 16,6%-kal nőtt. Az emberölés következtében elhunyt fekete és spanyol ajkú gyermekek száma 2012 és 2014 óta folyamatosan emelkedik.

A kutatók szerint 1999 és 2020 között csökkent az amerikai indiánok és az alaszkai bennszülött gyerekek gyilkosságának aránya, de ez nem volt statisztikailag szignifikáns. A legtöbb évben azonban náluk volt a második legmagasabb az emberölések aránya a faji és etnikai csoportok között. A kutatók azt is elmondták, hogy ezek a számok szintén alábecsülhetők, mivel egyes áldozatok faját tévesen spanyolajkúként azonosították. A tanulmány szerint 1999 óta folyamatosan csökkent az ázsiai, csendes-óceáni szigeteken élő és fehér gyerekek körében elkövetett gyilkosságok aránya.

Filmstax/istockphoto.com

Egyenlőtlenségek és rasszizmus

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a faji egyenlőtlenségek részben a rasszizmusnak és a sok gyermek által lakott városrészek rendszeralapú egyenlőtlenségeinek tudhatók be. Ezeken a területeken magas a szegénység, kevés a biztonságos játszótér és alulfinanszírozott az iskolarendszer.

Ezeket a negyedeket tekintélyelvű figurák is irányítják, akik – öntudatlan elfogultságuk miatt – dehumanizálják ezeket a gyerekeket, és „kevésbé gyermekinek és ártatlannak” és „tetteikért hibásnak” tartják őket. A gyerekek „kevesebb gyermekkori védelmet és juttatást kapnak fehér társaikhoz képest”. ” – áll az új tanulmányban.

Az emberölések aránya is nőtt 2011 óta azokon a vidéki területeken, ahol korlátozottak a foglalkoztatási lehetőségek és nagyobbak a szegénységgel járó kihívások. A tanulmány szerint ez lassabb emelkedés, mint a városi területeken, de a felfelé ívelő tendencia hosszabb ideje tart. A tanulmány szerint 2013 óta nő a gyermekgyilkosságok aránya Délen.

A kutatók korcsoportonként is vizsgálták a halálozásokat. A 10 éves vagy annál fiatalabb gyermekeket leggyakrabban elhanyagolás vagy bántalmazás módján ölték meg, általában a szülők vagy gondozók, leggyakrabban az apa vagy az anya társa.

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb 11 éves és idősebb áldozat veszekedés közben, bűncselekmény során halt meg, vagy barátja vagy ismerőse ölte meg. A 16 és 17 év közötti fekete fiúk gyilkossági aránya 18-szor magasabb volt, mint a fehér fiúké, és 4,6-szor magasabb, mint a spanyol fiúké.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást