7 vezető halálok a férfiaknál, és azok tünetei

7 vezető halálok a férfiaknál, és azok tünetei

Címlap / Életmód / Egészség / 7 vezető halálok a férfiaknál, és azok tünetei

A leggyakoribb halálokok a férfiak körében jellemzően a stressz és a dohányzás miatt alakulnak ki. Pedig a legtöbb esetben a baj elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel, esetleg segítséggel. Lássuk a teremtés koronáinak 7 leggyakoribb halálokát!

Szívroham

Sajnos a túlhajszolt életmód, az állandó rohanás, és az, hogy lassan elfelejtjük azt, hogy hogyan is kell lazítani, sokszor vezet szívrohamhoz. Bár a nők esetében is előkelő helyen szerepel ez a halálok, a férfiaknál a legtöbben ennek következtében távoznak el szeretteink közül.
Nagyon jellemző tünete a szorító, erős fájdalom, ami kiterjedhet az egész hátra és a végtagokra is, főleg a bal karra. Pihenésre ez a fájdalom alábbhagy, ám a gond biztosan nem oldódik meg. Mozgással, helyes táplálkozással, a dohányzás elhagyásával, és a stressz csökkentésével megelőzhető a baj.

Stroke

Alattomos betegség, ami azonnali ellátást igényel. A népnyelv szélütésnek vagy gutaütésnek hívja, ami nem véletlen, mivel nagyon hirtelen, mindenféle előjel nélkül lép fel. Tulajdonképpen az agy nem megfelelő vérellátásáról van szó, ami lehet azért, mert egy rög elzárja az egyik fő eret, vagy azért, mert valahol sérül az egyik ér, és az agyat, vagy az azt körülvevő agyvizet elönti a vér.
Tünetei között nagyon jellemző a féloldali érzéketlenség vagy bénulás, látás és beszédzavarok, mozgási zavarok. Mindenképpen ellátást igényel, és lehetőleg minél gyorsabban, ez ugyanis eldöntheti, hogy a beteg életben marad-e, vagy sem.

Tüdőrák

A ráktípusok legelterjedtebb formája a tüdő- és a hörgőrák. Ennek egyik veszélyt növelő tényezője a dohányzás, de jellemzően a hajlam is komoly szerepet játszik a kialakulásában. Két nagyobb csoportjában – kissejtes és nem-kissejtes tüdőrák – több, mint 20 fajtáját ismerik az orvosok.
Mindkét csoport elég agresszív típus, a leggyakoribb fajta a laphámrák, mely a hörgők azonos nevű sejtjeinek kóros burjánzását jelenti. Bár lefolyása lassabb, mint a többié, nem kevésbé veszélyes.

Tüdőtágulat

A tüdőtágulat kialakulásában az idős kor mellett a legnagyobb szerepet a dohányzás jelenti, legyen szó akár aktív, akár passzív füstölésről. Amikor lélegzünk, a tüdő hörgői kitágulnak, majd, kilégzéskor, összehúzódnak. A gond akkor van, amikor nem nagyobbodnak meg rendesen, így sem a be, sem pedig a kilégzés nem tökéletes.
Ilyenkor légszomj lép fel, és egy idő után a benn rekedt levegő (ami a tüdő fokozatosan elvesztett rugalmassága miatt marad ott) szétfeszíti a hörgőket. Tünetei fáradékonyság, sípoló légzés, lila ajkak, depresszió és állandó köhögés. Kezelés nélkül bizonyosan végzetes.

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladásnak sok formáját ismerjük, melyek közül nem mindegyik annyira súlyos. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell velük orvoshoz fordulni, csupán azt, hogy nem halálosak. A legnehezebben kezelhető fajta a nozokomiális, vagyis a kórházban szerzett tüdőgyulladás.
Sajnos ezekben az intézményekben az emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, főleg az intenzív osztályon. Ráadásul ezt a fajtát kezelni is sokkal nehezebb, így az idős embereknél sokszor vannak végzetes következményei.

Baleset

A férfiakra jellemző a vakmerőség, a bizonyítási vágy és a versenyszellem. Ez ellen tenni nem lehet, hiszen ez genetikus, ám az ésszerűség mindenképpen elsajátítható.
Sajnos rengetegen halnak meg a teremtés koronái közül azért, mert úgy gondolják, nekik sikerülni fog az előzés, a gyorsan bevett kanyar, vagy egy – egy veszélyesebb szituáció, amiről életük párját elfehéredve beszélnék le.

Öngyilkosság

Sajnos a felsorolás, vagyis a leggyakoribb halálokok között a férfiaknál a hetedik helyen az öngyilkosság szerepel. Hogy ennek mi az oka – a túlzott terhelés, a stressz, vagy az, hogy a férfiak könnyebben feladják – ezt nem lehet tudni, tény azonban, hogy bizony hosszú idő telik el addig, míg idáig eljut, és rengeteg jel utal arra, hogy valami baj van.
Ekkor a család és a barátok segítsége nélkülözhetetlen, hogy új lendületet adhassanak, megértessék a szenvedővel, hogy nincs egyedül, vagy éppen azt, hogy munkát bármikor találhat, ám élete csak egy van.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást