Életmód / Egészség

5+1 veszélytelennek tűnő dolog a háztartásodban, ami meddőséghez vezethet

A meddőség cseppet sem ritka jelenség, Magyarországon közel félmillió pár küzd vele. A terméketlenség kialakulásában természetesen nagyon sok tényező közrejátszik, azt viszont már csak kevesen tudják, hogy ezek között sok olyan ártatlannak tűnő dolog is szerepel, ami akár a te otthonodban is előfordulhat!

Magasabb rizikófaktor a nőknél

A meddőség ugyan a férfiakat éppúgy érinti, mint bennünket, nőket, mégis jobban ki vagyunk téve a problémának. Ennek egyik oka abból a társadalmi jelenségből adódik, hogy egyre kitolódik a gyermekvállalás időpontja, a szervezetünk ehhez pedig kevésbé jól alkalmazkodik.

Egészségügyi szempontból pedig fontos tudni, hogy elsősorban a hagyományos női szerepek miatt jóval többször kerülünk kapcsolatba vegyi anyagokkal a takarítószerek és kozmetikumok révén, mint a férfiak, természet adta genetikánk következményeként pedig több zsírszövettel rendelkezünk férfitársainknál, ami a káros anyagok felhalmozódásának melegágya.

A veszélytelennek tűnő csapvíz és levegő

Olykor a lehető legtermészetesebbnek vélt dolgok is kártékonyak lehetnek. Az ólom például komoly veszélyt jelentő vegyület, amelyet évtizedek óta próbálnak száműzni az ipari festékekből, üzemanyagokból, hogy csökkentsék a levegő ólomszennyezettségét. Ennek ellenére még mindig elegendő koncentrátumban van jelen ahhoz, hogy a termékenységet kedvezőtlenül befolyásolja. Ahogy a nehézfém a szervezetedbe jut, nemcsak a meddőség esélyét növeli, hanem a spontán vetélését és a magzat fejlődési rendellenességeinek esélyét is.

Természetesen teljesen nem tudod kikerülni ezt a szennyezettséget, de minimalizálni igen: ha lehetőségetek engedi, családtervezéskor vegyétek fontolóra a nagyvárosból vidékre költözést, hiszen itt a levegő jóval tisztább. Ha régebbi lakóépületben laksz, tudd, hogy a vízvezetékrendszerből folyó víz erősen ólmozott, ezért lehetőség szerint csak palackozott vizet fogyassz.

5+1 veszélytelennek tűnő dolog a háztartásodban, ami meddőséghez vezethet

Sanneberg/depositphotos.com

Vegyszerrel kezelt ételek

A meddőséghez szintén nagyban hozzájárul a mindennapos tény, hogy kemikáliákkal manipulált élelmiszereket fogyasztunk. Az egyik legkárosabb hatással az ösztrogének bírnak, amelyek sok növényvédő szerben, tartósítószerben megtalálhatóak. A kívánatos, hívogató, egészségesnek hitt gyümölcsök és zöldségesek tehát csak akkor biztonságosak, ha azok ellenőrzött biogazdaságból származnak, az ilyen termékek ára azonban igen borsos tud lenni. Mégis, ha babát terveztek és megengedhetitek magatoknak, jobb a biztonság!

Persze ahogyan az ólmot sem, a mezőgazdasági mérgeket sem tudod teljesen kikerülni, de tudatosan csökkenteni igen. Minden élelmiszer ipari termékből lehet magasabb kategóriás, teljesen vegyszermentes változatot venni, ahogy tej- és hústermékekből, tojásból, bioorganikus zöldségekből és gyümölcsökből is.

5+1 veszélytelennek tűnő dolog a háztartásodban, ami meddőséghez vezethetElektromos kütyük, szépségápoló szerek és tisztítószerek csapdájában

Számos kutatás bizonyította már, hogy az elektromágneses térrel rendelkező berendezések károsítják az egészséget, ez alól pedig nem kivétel a termékenység sem. Ne vedd ölbe a laptopot, csak addig használd a mobilod, amíg feltétlenül szükséges, és ne viseld túl közel a testedhez, a zsebedben semmiképp. Minden elektromos alkalmatosságod csak addig legyen bekapcsolva, amíg valóban feladatot lát el, kíméld magad a sugárzástól!

A kozmetikumokban meglévő vegyi anyagok sem segítik teherbeesésed. Ha mód van rá, olyan termékek közül válassz, amelyek teljesen természetes alapanyagokból készültek, ezzel kizárva a veszélyes összetevőket. A drogériák, bioboltok széles választékából válogathatsz különböző árfekvésekben.

A takarítószerek köztudottan veszélyes komponenseket tartalmaznak, éppen ezért mindig húzz gumikesztyűt takarításkor, hogy elkerüld ezeknek az anyagoknak a felszívódásár a bőrödön át. Ha pedig erős anyaggal dolgozol, nyiss ablakot, hogy kevésbé töményen lélegezd be!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW