Verőce: a legjobb közeli kirándulóhely, ha látni és pihenni is akarsz!

Verőce: a legjobb közeli kirándulóhely, ha látni és pihenni is akarsz!

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Verőce: a legjobb közeli kirándulóhely, ha látni és pihenni is akarsz!

Sok Budapestinek okoz dilemmát, hogy hová menjenek kirándulni gyerekkel, mert olyan helyet keresnek, ami szép, nincsenek nagy távolságok, közel van a természet, van látnivaló, és ha szükséges gyorsan haza lehet jutni. Ilyen hely Verőce.

Hol van?

Megközelíthetőség szempontjából Vác és Szob között, a 12-es út mentén. Nem csak autóval, hanem hajóval és vasúttal is könnyen megközelíthető – zónázó vonattal a legegyszerűbb, ami 45 perc alatt ér oda.

Már a római korban is lakott terület volt, a Duna parton még ma is láthatók az autóból – a vízmű területén, a falu határától nem messze Vác felé – egy római őrtorony maradványai.

A Verőce szó szláv eredetű, olyan vizet jelent, amiben sok az örvény – úgy vélik a helyi patak miatt kapta ezt a nevet.

Templomok

Messziről látszik a katolikus templom, ami 1736-ban épült, barokk stílusban. 109 lépcsőfok vezet fel hozzá, a domb tetejéről pedig igazán szép kilátás nyílik a Dunára és a falura.

A Duna partján fából faragott haranglábak, és egy szabadtéri színház van, ami alatt meg lehet pihenni.

A falu református temploma 1785-ben épült, copf stílusban. Új templom is épült a polgármester kezdeményezésére, ez a Kárpát Haza Temploma, ami a Lósi-völgyben van. 2010. június 4.-én szentelték fel, a Triannoni Szerződés 90. évfordulóján.

Kép forrása: Kárpát Haza Templom

Verőce-Magyarkút

A Lósi-völgy felől tovább haladva másfél órai sétával eljuthatunk Magyarkútra (a kis-piros vonattal is elérhető), ahol érdemes megnézni az Irma-forrást. Mellette rét és erdészház van, ahol meg lehet pihenni, meleg ételhez lehet jutni.

Magyarkútat érdemes bebarangolni, mivel az erdő, a patak, és a házikók látványa meseszerű.

Magyarkútról fel lehet sétálni Aranyoskútra, ahonnan gyönyörű a kilátás a völgyre, a hegyekre, a levegő pedig kiváló.

Kép forrása: tent.blog.hu

Gorka Géza Kerámiamúzeum

Az állomástól ötpercnyi sétával elérhető – a Szamos utcában van. A múzeumhoz tartozik egy műhely is.

A múzeum áprilistól szeptember végéig van nyitva, hétfők kivételével, 9-17 óráig.

Megismerkedhetünk a kerámia készítés technológiájával, Gorka Géza életművével, jelentőségével. Emellett maga az épület is nagyon szép.

Kép forrása: museum.hu

Rádió múzeum

A régi könyvtár és mozi területén a főút mellett jobbra, egy kétszárnyas épületben kapott helyet a rádió múzeum, ami a rádiózás kezdetétől a rendszerváltásig gyártott több mint 110 öreg, elektroncsöves rádiót, orsós magnetofont, gramofont lemezjátszót mutat be, köztük több egyedi darabot is.

A gyűjtemény Perneky Sándor magángyűjteménye. A múzeummal szemben van a verőcei művelődési ház, mely programjának érdemes utána nézni indulás előtt.

Duna-parti támfal

1889-ben épült Sturm Ferenc nyaralója, melyet Ybl Miklós tervezett. Azért érdekes ez, mivel Verőce folyamatosan ki van téve a Duna áradásainak, a Duna parton pedig villák sora épült.

Emiatt épült annak idején az egész falu hosszán egy terméskő támfal, ami a mai napig jó szolgálatot tesz – és nem utolsó sorban szép látvány.

Végig sétálva a Duna partján, ezen a támfalon számos csónaklejáró van – a faluban kedvelik a vízi sportokat.

Kép forrása: veroce.hu

Migazzi-kastély

Verőcéről kifelé sétálva Kismaros felé, van a Migazzi-kastély. Az épület kazánházába beépítve ma is láthatók egy római kori őrtorony maradványai. Ez az épület ma öregotthonként funkcionál. Öreg apácák laktak itt régen, akik szabadidejükben kézimunkáztak, nem is akárhogyan.

Vásárokban adták el kézműves termékeiket, és számos kiállításon részt vettek munkáikkal.

Mára sajnos ez a tevékenység elkopott, mivel egyre kevesebb apáca van. Az épület bekötő útja mellett egy kis hídon át lehet sétálni Kismarosra, ahonnan erdei vasút – az első magyarországi napelemes(!) – visz fel Szokolya-Királyrét felé, de ez már egy másik kirándulás…

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!