Van tudata az állatoknak?

Van tudata az állatoknak?

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Van tudata az állatoknak?

Kutatók megállapították, hogy a már a háziállatodról készült kép nézegetése is csökkentheti a stresszt, és erős neurális és fiziológiai választ vált ki. De vajon a háziállatok is hasonlóan éreznek irántunk? Ugyanúgy élik meg az érzelmeket, mint mi? Éreznek egyáltalán valamit?

Az állatok automata gépek?

Bár mi emberek, érző lények vagyunk, úgy tűnik, hogy sok cselekedetünk automatikusan történik. Reflexekkel rendelkezünk, képesek vagyunk egy ismerős útvonalon sétálni vagy vezetni anélkül, hogy különösebb gondolkodásra kényszerülnénk, vagy a napi rutinunk egyes részeit – például a fogmosást – aktív figyelem nélkül elvégezni.

Az egyik legbefolyásosabb kora újkori filozófus, René Descartes úgy vélte, hogy minden állati viselkedés csupán automatikus. Ő úgy vélte, az állatok olyanoknak, mint az elme nélküli gépek.

Néhány későbbi gondolkodó még azt is felvetette, hogy az állatoknak nincsenek vágyaik és félelmeik, nem tudnak semmit, és nem tapasztalnak semmit – sem örömöt, sem fájdalmat.

Ezek az elképzelések persze abszurdnak tűnhetnek bárki számára, aki egy kis időt is töltött állatok közelében. Ugyanakkor nem világos, hogy az állatok milyen mértékben tapasztalják meg a világot, és hogy ez a tapasztalás fajonként eltérő-e.

Eva Blanco/istockphoto.com

Fordulat a kutatói megközelítésben

Bár pontos tudományos válasz nincs a kérdésre, az bizonyos, hogy az állatok viselkedése gyakran nagyon hasonlít a mi tudat által közvetített viselkedésünkhöz. Mivel nincs bizonyíték arra, hogy nem rendelkeznek elmével vagy tapasztalatokkal, de a tudatosság és a mentális funkciók formáit mutatják, a jelenlegi bizonyítékok amellett szólnak, hogy az állatoknak nagyon is van saját tudatuk.

Bár a tudatosság szintje fajonként eltérő lehet, a tudósok között egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy az állatok valóban tudatosak. 2012-ben vezető kutatók egy csoportja aláírta a Cambridge-i nyilatkozatot a tudatosságról. Ebben kijelentették, hogy számos nem emberi állat – még azok is, amelyeknek nincs neokortexük – rendelkezik a tudatos állapotok létrehozásához szükséges összes biológiai szubsztrátummal. Nemrégiben egy másik csoport még ennél is tovább ment a New York-i nyilatkozat az állati tudatosságról című dokumentumban.

A dokumentum sugallja, hogy az emlősök és a madarak tudatossága tudományosan erősen alátámasztott, és hogy legalábbis reális lehetőség van arra, hogy valamennyi gerinces, sőt számos gerinctelen állat, például puhatestűek, rákfélék és rovarok is tudatos élményeket éljenek át.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy sok állat tudatában van önmagának, másoknak, sőt mások mentális állapotának is. A tudósok között egyre inkább egyetértés van abban, hogy a háziállataink, sőt talán még a hüllők és rovarok is rendelkeznek valamilyen tudatossággal.

Amikor tehát a kiskutyád izgatottnak tűnik, hogy lát téged, nagyon nagy az esélye, hogy ez nem csak egy külső viselkedésmintázat, hanem a belülről érzett valódi szeretet jelzése.

Nyitókép: AleksandarNakic/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!