Ez a mindennapi dolog a háziállatodnak szorongást okoz

Ez a mindennapi dolog a háziállatodnak szorongást okoz

Címlap / Életmód / Család / Ez a mindennapi dolog a háziállatodnak szorongást okoz

A nyugtalanító zajok, különösen, ha hangosak, egyértelmű stressz-forrásnak számítanak a háziállatok számára. Egy új tanulmány szerint azonban nem csak az olyan nagy, csattanó zajok okozhatnak stresszt számukra, mint amilyenek pl. vihar, vagy éppen tűzijáték során tapasztalunk. A mindennapi sípolások és csengetések is zavaróak az állatok számára. 

Alábecsüljük a zajforrások félelemkeltő hatását

A University of California kutatói felfedezték, hogy a háztartásban előforduló, tipikus zajok fel sem tűnnek az embereknek. Jórészt ezért is hagyják figyelmen kívül őket, azonban az elmúlt években az állatok számára állandósuló stressz-faktorokká léptek elő. Sajnálatos tény az is, hogy nemtörődömség, vagy hozzá nem értés miatt jellemző módon figyelmen kívül is hagyjuk azokat a jeleket, amik arra utalnak, hogy a kedvencük ideges, vagy szorongó.

A tanulmány szerzői úgy találták, hogy a riasztóból, a füstérzékelőből, vagy akár a mikrohullámú sütőből származó gyakori zajok szorongást válthatnak ki a kutyákból. Pontosabban, a magas frekvenciájú, szaggatott zajok – mint például a füstérzékelőből származó hangos csipogások – nagyobb valószínűséggel okoznak stresszt a kutyának, mint az alacsony frekvenciájú, folyamatos zörejek.

„Sok kutya van, amelyik érzékeny a zajra, de alábecsüljük a zajtól való félelmet, mivel sok kutyatulajdonos nem tud olvasni az állatok testbeszédéből”

– mondta Emma Grigg, a kutatás vezetője.

A kutatók szerint a kutyák segítésének egyik kulcsa, hogy észrevegyük, mikor szorongani kezdenek. A stresszes állapot gyakori jelei közé tartozik a remegés, a farok behúzása, a görcsös, feszes testhelyzet és a menekülés, elbújás. Ezek nyilvánvalóak a legtöbb gazdi számára. Azonban a kutyák finomabb viselkedési formákat mutathatnak akkor, amikor a különféle, benti zajok megijesztik őket.

A stresszes kutyák lihegnek, ásítanak, gyakran megnyalják a szájukat, elfordíthatják a fejüket a zaj elől, vagy megfeszíthetik a testüket. Egyes esetekben a kutyák hátrafordítják a fülüket, vagy próbálják eldugni a fejüket, pl. amennyire lehetséges, a vállaik alá hajtják őket. 

Sajnos sok állattartó nemhogy nem veszi észre ezeket a jeleket, még félre is olvassa őket. A kutató csapat ugyanis azt találta, hogy a tulajdonosok jellemző módon alábecsülték kutyájuk stressz-szintjét és félelmét, mikor bizonyos háttérzajokról esett szó. Ezenkívül a gazdik többsége félreértelmezte kutyája viselkedését és inkább játékosságként fogta fel a stresszről árulkodó jeleket.

Hogyan tudod megőrizni a kutyád nyugalmát?

A kutyák olyan hangfrekvenciák széles skáláját hallják, amelyeket az emberek nem, vagy kevésbé. Éppen ezért a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a gazdik által természetesnek tartott hangok is fájdalmasak, ijesztőek lehetnek az állatok számára. Annak érdekében, hogy a kutyák elkerüljék a stresszt, a csapat azt javasolja az állattartóknak, legyen körültekintőbbek az otthoni készülékek használatát illetően.

Tanácsolják, hogy cseréljük az elemeket gyakrabban (ne várjuk meg, míg a gépek csipogni kezdenek). Ezen kívül ne válasszunk ketyegő órát, enyhe ébresztőt állítsunk, kevésbé irritáló és hangos legyen a csengőnk, ne szóljon folyton valami a háttérben. Emellett fontos, hogy ne tartsuk az állatokat ott, ahol gyakran kell hangos, zavaró zajokat eltűrniük. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást