Változások a Facebookon: ezekre az adatvédelmi beállításokra figyelj oda

Változások a Facebookon: ezekre az adatvédelmi beállításokra figyelj oda

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Változások a Facebookon: ezekre az adatvédelmi beállításokra figyelj oda

A Facebook nem csak külsőleg változik, és ezt sajnos sokan el szoktuk felejteni. Nemrég például több ponton is módosult az adatvédelmi szabályzata, melynek következtében olyan információkat közölhetsz akaratodon kívül, amiket nem biztos, hogy szeretnél. Cikkünkből megtudhatod, melyek ezek, és hogyan állíthatod be őket.

Tudtodon kívül kiadod a kontaktjaidat

A Facebook a telefonodban lévő ismerőseid személyes adatait – úgy mint név, telefonszám vagy e-mail cím – kiadhatja azért, hogy ismerősöket ajánljon másoknak.

Hogy megóvd az ismerőseid adatait, a következő beállításokat kell elvégezned:

  • A Messenger Beállítások menüpontjában a Kontaktok feltöltése opcióra kattintva beállíthatod, hogy a továbbiakban ne ossza meg a névjegyzékedben található ismerőseid adatait a Facebookkal.
  • Erre a linkre kattintva meg tudod nézni, hogy kik azok az ismerőseid, akiknek az adatai jelenleg már megosztásra kerültek. Ezt a listát az Összes törlése opcióra kattintva tudod eltüntetni, így a továbbiakban már nem fogja ezeknek az ismerőseidnek az adatait használni a Facebook.

A hirdetők információkat kaphatnak rólad

A facebookos érdeklődési köreidet a Facebook kiadhatja más szolgáltatóknak, hogy olyan hirdetéseket jelenítsenek meg neked a különféle applikációk és weblapok felületein, amiket a birtokukban lévő információk alapján számodra érdekesek gondolnak.

Ha a továbbiakban nem szeretnéd, hogy ez megtörténjen, akkor lehetőséged van letiltani a hirdetési beállítások engedélyezését.

Menj a Beállítások Hirdetések menüpontjába, a „Hirdetések a Facebook-vállalatokon kívüli alkalmazásokban és webhelyeken” beállításnál pedig az alul lévő legördülő menüben válaszd ki a Nem-et.

A WhatsApp adatokat oszt meg a Facebookkal

Nem csak a személyes érdeklődésed alapján küld ismerős ajánlásokat és hirdetéseket számodra a Facebook, hanem már a WhatsApp segítségével is. Az új Felhasználási feltételek és adatkezelési nyilatkozat értelmében ugyanis az alkalmazás a telefonszámok mellett a telefonod típusáról, a telefonszolgáltatódról és arról is küld infókat, hogy hányszor használod az alkalmazást. Két lehetőséged is van arra, hogy nemet mondj erre az adatvédelmi változásra. Az első esetben, amikor felugrik az app megnyitásakor az Új adatvédelmi változások elfogadása ablak, nem az „elfogadás”, hanem az olvass tovább” opcióra kell kattintanod. Ezután pedig nincs más dolgod, mint az „Fiók adataim megosztása” jelölőnégyzetéből kivenni a pipát. Abban az esetben, ha már elfogattad az új feltételeket, akkor még van lehetőséged a módosításra az elfogadást követő 30 napban. Ekkor a Beállítások Fiók menüjében kell kiválasztanod a már fent említett részt, és kivenned a pipát a jelölőnégyzetéből.

Ellenőrizd a beállításaidat!

Az adatvédelmi beállításaidat érdemes időről időre szemügyre venni, hogy a későbbiekben elkerülhesd a tudtodon kívül történő változásokat.

Ezt a menüsáv jobb felső sarkában lévő kis lakatra kattintva tudod megtenni. Itt a „Beállítások ellenőrzése” opciót kiválasztva meg is tudod nézni, hogy neked mik az alapvető beállításaid.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor a További tudnivalókra kattintva a Facebook Súgóközpontjában további információkat találsz az adott beállítással kapcsolatban.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!