Valami furcsa? 5+1 tuti jel, hogy teherbe estél

Valami furcsa? 5+1 tuti jel, hogy teherbe estél

Címlap / Életmód / Család / Valami furcsa? 5+1 tuti jel, hogy teherbe estél

Míg bizonyos kor alatt a nők azon izgulnak, hogy jelentkezzen a menstruációjuk, egy idő elteltével fordul a kocka, s a családalapítás során éppen az ellenkezőjét várják. Az elmaradó menstruáció mellett milyen jelei vannak még annak, hogy megfogant a gyermeked?

PMS vagy beágyazódás?

Sok leendő kismama összetéveszti a PMS és a beágyazódás tüneteit, így szomorúan tapasztalják, hogy a menstruációjuk a vártak ellenére is jelentkezik a hónap végén. Sajnos nincs mit csodálkozni ezen, a két tünetegyüttes nagyon hasonló egymáshoz.

Ugyanakkor azok, akik ismerik a testüket, és el tudnak vonatkoztatni a tervektől, érezni fogják, hogy a megduzzadt mellek, hasfeszülés és a szúrásszerű fájdalmak aktuálisan nem a vérzés jelentkezését hirdetik.

Sokat eláruló keblek

Rengeteg nő tapasztalja magán, hogy mielőtt menstruációja jelentkezne, mellei megduzzadnak, érzékenyek lesznek. Ez a terhesség kezdeti szakaszában szintén igaz lehet, ám ilyenkor nem ritkán az átlagosnál jóval nagyobbat nőnek a keblek.

Erezetük feltűnőbb lesz, a bimbóudvar pedig sötétebbé válik. Gyakran annyira fájdalmassá válnak, hogy a kismamák egyszerűen nem tudnak hason sem aludni, az érintéstől pedig egyenesen ódzkodnak.

Beágyazódási vérzés

Nem mindenki esetében, de olykor a beágyazódásnak jól látható jelei vannak. Egyes kismamák még érzik is az apró, tűszúrásszerű fájdalmat, de gyakran vérzés, vagy némi váladékozás is kíséri a folyamatot.

A beágyazódási vérzés lehet barnás, pirosas, de mindenképpen kis mennyiségű. A várható menstruáció előtt nagyjából egy héttel korábban jelentkezik. Ez tehát az egyik első, igazán biztató jelnek fogható fel.

Nagy fáradtság

A szervezetben már a gyermek fogantatását követően hihetetlen folyamatok játszódnak le, amikről még maga az anyuka sem tud.

Ő csak azt tapasztalja, hogy az életvitelében nem változott semmi, de sokkal fáradékonyabb, aluszékonyabb, s egyre kevesebb energiája van.

Az egészre rátesz egy lapáttal, hogy a vércukorszint könnyen leesik, ami végett még szédüléssel, rosszulléttel, további gyengeséggel is számolni kell.

Tipikus jelek

Azok a tipikus jelek, amik a terhességgel járnak, pl. hányinger, élelmiszerek utáni sóvárgás, vagy éppen azok elutasítása, szagok iránt érzékenység stb. jellemző módon később jelentkeznek, mikor már a menstruáció is késik.

Ha tehát a védekezés nélküli szeretkezés másnapján már rosszul vagy, akkor sokkal inkább az áll a háttérben, hogy bemeséled magadnak a tüneteket, esetleg beteg leszel.

Ugyanakkor ezekre a tipikus jelekre nem lehet maximálisan támaszkodni, hiszen pl. egyesek az egész terhességüket élvezik, míg mások gyakorlatilag végig hányással és hányingerrel küszködnek.

Elmarad a vérzés

Ha már elmarad a vérzésed, az jóformán egyértelmű jele a terhességnek, s ekkor már bátran hozzá lehet nyúlni a teszthez. Ha az eredmény pozitív, feltétlenül érdemes meglátogatnod a nőgyógyászodat.

Nem csak azért, hogy megerősítse az otthoni tesz eredményét, hanem azért is, hogy megnézhesse, jó helyen történt-e a beágyazódás.

Sajnos a méhen kívül terhesség ugyancsak pozitív teszttel jár, ám ez az életedet veszélyezteti. Az első konzultáció után sokkal nyugodtabban és egyre bátrabban készülhetsz a gyermekáldásra.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást