Így segít az újhullámos színtanácsadás, hogy tavasszal is ragyogj – interjú Tolnai Lucával

Így segít az újhullámos színtanácsadás, hogy tavasszal is ragyogj – interjú Tolnai Lucával

Címlap / Stílus / Divat / Így segít az újhullámos színtanácsadás, hogy tavasszal is ragyogj – interjú Tolnai Lucával

Tavasszal sokan kedvet kapunk a ruhatárunk felfrissítéséhez, de nagy dilemma tud lenni, hogy éppen milyen ruhadarabokat érdemes beszereznünk. Bár mindig vannak aktuális trendek, elsősorban továbbra is akkor dönthetsz a legjobban, ha olyan holmikat viselsz, amikben igazán jól érzed magad. Hogy ezekre könnyebben rálelj, az újhullámos színtanácsadás is a segítségedre lehet.

Tolnai Luca színtanácsadó most elárulja, milyen sok pozitívuma lehet, ha kipróbálod, beleértve azt is, hogy tényleg nem csak álom lesz, hogy úgy érezd, telitalálat, amit éppen viselsz.

Mi pontosan az újhullámos színtanácsadás?

Mindenkinek van olyan színe, amiben egészségesnek, vidámnak, kedvesnek tűnik. A színtanácsadás arra való, hogy felfedezd ezeket az árnyalatokat és felismerd azokat a színtani tulajdonságokat, amik a legjobb színeidet jellemzik. Sok ember egy-egy rossz élmény miatt eltávolodik a színektől. Néha hallom azt, hogy valaki mondja, neki nem áll jól a zöld, pedig nagyon szép színnek tartja. Egyszer próbált egy felsőt, aminek zöld színe volt, de lehet, hogy kicsit túl élénk volt neki, nem érezte jól magát benne. Elkönyvelte hosszú évekre, hogy a zöldet el kell kerülnie. Aztán a színtanácsadás során kiderült, hogy sok szép zöldje van, és utána már bátran mert nyúlni feléjük.

A színtanácsadás alapját a 12 altípusos évszakelmélet adja, a színtípusod valamilyen tavasz, nyár, ősz vagy tél lesz. Ez a szolgáltatás a ‘80-as években tört be a köztudatba. Az akkori esztétika alapján mindenki hideg színtípus volt, azaz a kékkel kevert árnyalatokban tündökölt. Az újhullámos szemlélet alapján egy meleg színtípuson nem rosszak a hideg színek, csak kicsit agresszívek, fehérítő hatásúak, távolságtartóak. A ‘80-as években ez a hatás volt a szép, de az az időszak nem a természetességről volt híres: gondoljunk csak a műszálas anyagokra, a virító lilákra és pinkekre, vagy a túlzott válltömésekre. 

A hazai színtanácsadó szakma nagy része még a klasszikus színtanácsadói vonalat képviseli, ami a ‘80-as években alakult ki és a hideg színek ragyogtató-fehérítő esztétikájára épül. Az újhullámos színtanácsadás pedig szembemegy ezzel, abból indul ki, hogy az ember egy sárgás-bézses bőrtónusú lény, aki bizony az esetek nagy részében természetesen mutat a sárgával kevert, meleg színekben.

Különböző árnyalatokkal különböző hatásokat lehet elérni. A két iskola elméleti alapjai ugyanazok, de az, hogy milyen összképet preferál valaki, eltérő. Az újhullámos színtanácsadás a természetes, kedves színeidet keresi meg, amikhez egy életen át fordulhatsz, ha fontos számodra a sallangok nélküli, erőlködésmentes megjelenés. Az én szemléletem alapján egy jó színtől kiegyenlítődik a bőrtónusod, eltűnnek a szem alatti árnyékok, egységesen egészséges arcbőröd lesz. Olyan, mintha kaptál volna egy kis sminket, pedig csak annyi történt, hogy a megfelelő árnyalatról vetült a fény az arcodra. Varázslat? Annak is fel lehet fogni!

Milyen körülmények között kerül sor egy ilyen tanácsadásra?

A színtanácsadásra csakis személyesen, nappali fénynél, smink nélkül kerülhet sor. Ha ezek nem adottak, nincs garancia arra, hogy rendesen el van találva a színtípusod. Lámpafénynél teljesen más hullámhosszon jönnek át a színek, a bőrtónusod pedig százféleképpen tud fotózódni, attól függően, hogy a kamera merre korrigálja a színeket. Ha pedig van rajtad alapozó vagy korrektor, nem látszódik a bőröd altónusa, vagy az esetleges felületi tökéletlenségek, így azt se látjuk, mi az a szín, ami a kevésbé jó dolgokat emeli ki az arcon.

A tanácsadás során letakarom a hajad és a felsődet is egy fehér lepellel, hogy igazán csak az arcod, nyakad és dekoltázsod színe érvényesüljön. A stúdió, ahol dolgozom neutrális színekkel rendelkezik, a falak fehérek. Én is világos bázisszínekben fogadlak, hogy tényleg rád tudjunk koncentrálni a tanácsadás során.

Fotó: Bach Viktória

Miben segíthet nekünk a mindennapok során?

A színtanácsadás egy igazán praktikus befektetés: ha megismered a legjobb színeidet, könnyebbé válik a ruhavásárlás, nincs több mellényúlás, fura színű ruhadarab, impulzusvásárlás. Ezzel egyrészt tudsz magadnak pénzt spórolni, másrészt pedig át tudsz állni egy jóval környezetkímélőbb szemléletmódra.

Ha meglátod, hogy miben vagy szép, magadra fogsz fókuszálni ahelyett, hogy hagynád, hogy a trendek irányítsák az ízlésed.

Nem utolsó sorban a színtanácsadás alakíthat az énképeden, önmagaddal való kapcsolatodon is: megtanít szépnek látni magad, a színeken keresztül pedig akár az élet egyéb területein is segíthet új hullámhosszakra evezni. A színek erőt adnak!

Fotó: Bach Viktória

Akár a hangulatunkat is megváltoztathatja, éppen hogy vagyunk felöltözve?

Abszolút! Egy hozzád passzoló ruhában külső-belső harmóniát sugárzol, ami a saját hangulatodra is hatással van, és arra is, hogyan érzékel téged a külvilág. Az adott darab viselése és a külvilág visszacsatolása egyaránt pozitív érzésekkel jár. A ruhákhoz érdekes módon kötődünk, egyrészt birtokoljuk őket, másrészt a bőrünk kiterjesztéseként működnek, egészen az identitásunk részévé tudnak válni. Épp ezért olyan fontos, hogy mit viselsz. 

A divatpszichológia jelmez-hatásnak hívja, amikor valaki felvesz egy ruhadarabot és az megváltoztatja az énképét. Elkezdi máshogy érezni magát, máshogy is viselkedik tőle. A vidám, tavaszi színekben például energikusabbnak érezhetjük magunkat, egy zakótól pedig azt érezhetjük, független erős nők vagyunk. Ezekkel fantasztikus módon lehet játszani, a természetes színeink viszont abban segíthetnek, hogy önmagunkhoz találjunk vissza.

Milyen színű ruhadarabokat érdemes tavasszal előtérbe helyeznünk?

Tavasszal a természet is újra színekbe borul, ilyenkor magától értetődő, hogy mi is szívesebben öltözködünk színesebben. Ha ismered a színtípusod, bátran nyúlj tavasszal az élénkebb árnyalataidhoz. Télen természetes, hogy a legtöbb ember szívesebben visel sötét vagy neutrális színeket, mint a tengerészkék, bézs, szürke, fekete és fehér.

Tavasszal előjöhetnek a zöldek, sárgák, pirosak, rózsaszínek, korallok, bármi, ami ad egy kis extra lendületet a napokhoz!

Érdemes a belső megérzésedre is hallgatni: melyik az a szín, ami igazán hív? A színtanácsadás akkor működik igazán jól, ha egyszerre hallgatsz az intuíciódra, és közben alkalmazod azt a tudást, amit a tanácsadás adott. Teljesen egyéni, hogy kinek mi a kedvence, és ez időről időre változik is.

Fotó: Gergely Gina

Mennyire fontosak az árnyalatok?

Igazából csak azok számítanak! Henry Munsell háromdimenziós színrendszere adja az évszakelmélet alapját. A színeket be lehet osztani meleg-hideg, élénk-tört és világos-sötét színtulajdonságok mentén, ezeknek a kombinációiból áll össze mindenkinek a színtípusa. Van, akit a meleg, élénk, világos színek emelnek ki, mást pedig a hideg, élénk és sötétek. Mindenkinek van majdnem minden szín a palettáján, az árnyalat a lényeg.

Mire figyeljünk az anyagok terén?

Elsősorban a kényelemre, és arra, hogy mit szeretünk viselni. Én fenntarthatósági és érzékenységi szempontok miatt nem tűröm meg a műszálas anyagokat magamon, de ezzel nem mindenki van így. A saját színtípusod színei bármilyen anyagon szuperül fognak rajtad mutatni.

A textúrák stílus kérdése is, van, aki közel érzi magához az elementáris, föld energiájú anyagokat, mint amilyen a lenvászon vagy a velúrbőr, más a bársony sötét vonzásának adja be a derekát, de van, aki imádja a selyemszatén csillogását. 

A szakmai álláspont az, hogy az élénk színtípusúaknak jól áll, ha érdekes, csillogós az anyag felülete, mint amilyen a szaténé. A szatén egy nagyon mozgalmas anyag, elkülönülnek rajta a fény- és árnyékpontok, van egy plusz dimenzionalitása, ezért akivel az élénk színek harmonizálnak, jól fog neki állni a szatén plusz izgalma. Egy lágy típusnak pedig bőven elég akár egy lenvászon is, amin sokkal törtebben törik meg a fény. De azt, hogy ki milyen anyagot szeret magán, már egyéniség és stílus kérdése. Nem utolsó sorban pedig alkalomhoz is érdemes anyagot választani: a fényesebb anyagok ünnepi hatásúak, míg a farmer a rohangálós hétköznapok legfőbb támogatója.

Fotó: Halmai Gyöngyi

Mi a helyzet a kiegészítőkkel?

A kiegészítőknél is elsősorban azt tartom fontosnak, hogy stílusban passzoljon hozzánk, amit választunk. Egy színes cipő, táska vagy sál szuperül fel tudja dobni a szetted, de nem mindenki szereti a színeket ilyen formában becsempészni a ruhatárába. Van, aki a nemesfémekre esküszik, és van egy kialakult preferenciája, ami nem feltétlen passzol bele a színtípusába. Nincs ezzel semmi baj! 

Sokszor az ékszerekhez inkább érzelmileg kötődünk. Például, ha valaki imádja a nagymamától örökölt ezüstláncot viselni, sokkal jobb, ha azt hordja, mintsem hogy vegyen valamit, aminek nincs ilyen kedves története, de cserébe passzol a színtípusához. A fém ékszerek amúgy is legtöbbször kis felületen jelennek meg a szettben, ezért nincs óriási jelentőségük. Egy pulcsi már annál látványosabb!

Fotó: Bach Viktória

A kiegészítők egyébként szuperek arra az esetre, ha az elején ódzkodunk a színektől, hiszen apránként, kisebb felületen lehet a színekkel barátkozni rajtuk keresztül.

Egy színes táska, öv, cipő vagy selyemsál szinte bármilyen szettet fel tud dobni, és ha másodkézből szerezzük be őket, még csak rá sem fog menni a fél fizetésünk. Ér fenntarthatóbb alternatívákat keresni!

Ha viszont már magabiztosabbak vagyunk a színtípusunkkal kapcsolatban, és pontosan tudjuk, mi az, ami feldobná a ruhatárunkat, érdemes hazai alkotók workshopjai között szétnézni. A legcsodálatosabb, ha valamilyen módon te is megtervezed, vagy részt veszel a kiegészítőd megvalósításában, így biztosan egyedi és személyre szabott lesz a végeredmény. Ma már rengeteg workshop közül lehet választani. Ezek nemcsak a saját ruhatáradhoz hozhatnak közelebb, hanem az alkotói folyamatokhoz is: utánuk garantáltan más szemmel nézel majd a kézműves termékekre!

Nyitófotó: Bach Viktória

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!