Imádod az új autók illatát? Nincs jó hírünk

Imádod az új autók illatát? Nincs jó hírünk

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Imádod az új autók illatát? Nincs jó hírünk

Annyira sokan szeretik az új autó illatot, hogy külön ilyen illatosítót is lehet kapni.. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy olyan molekulák okozzák a finom illatot, melyek akár az egészségre is veszélyesek lehetnek.

A vadonatúj autóba ülve bizonyára érezted már azt a megismételhetetlen illatot, ami belőle árad: biztos, hogy valamilyen mértékben azért gondoljuk kellemesnek az illatot, mert az élmény része, hiszen megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy megvásároljuk. Azonban bármennyire is pozitív folyamatokkal kötjük össze az illatot, egy kutatás szerint az egészségre ártalmas is lehet.

Mi okozza a sokak számára vonzó illatot?

Robert Weitz, az RTK Environmental Group egyik mikrobiológiai kutatója azt állítja, hogy az illat az úgynevezett VOC anyagoknak köszönhető. Az angolul „volatile organic compounds”-nak nevezett, vagyis illékony szerves vegyületek folyamatosan a levegőbe kerülnek és pontosan ezek az anyagok felelősek az új autó illatért.

Új autó illat veszélyes anyagok
Kampus Production/pexels.com

Miből állnak az illékony vegyületek?

Az autógyártás során rengeteg különböző műanyag, festék és lakk kerül az autóra, ilyen például a poliészter és a poliuretán is. A VOC részecskék ezekből származnak, ráadásul miután kikerül a gyárból a kocsi, a molekulák folyamatosan a levegőbe kerülnek. A gond csak az a szakértő szerint, hogy zárt térben, nagy koncentrációban ezek a toxinok károsak lehetnek az egészségre.

„Több olyan illékony szerves vegyület is létezik, melyet összefüggésbe hoztak a daganatos megbetegedésekkel (vagyis a karcirogének közé tartoznak). Legtöbb esetben légzőszervi panaszokat, fejfájást, valamint izom-, és ízületi fájdalmat okozhatnak. Mindenki másképp reagál ezekre az anyagokra. Vannak, akiknek egyáltalán nem okoznak problémát, míg másoknál a fenti tünetek jelentkezhetnek” – árulta el Weitz.

Azonban még a kutatók sem értenek egyet azzal, hogy pontosan mennyire veszélyesek ezek a vegyületek és hogyan hatnak az emberi szervezetre. Eddig ugyanis nem készült olyan átfogó tanulmány, mely az új autókban található VOC-k  hatását vizsgálta volna rövid vagy hosszú távon.

Mire érdemes figyelni?

Ahogy az új autó illata egyre kevésbé lesz érezhető, úgy ürülnek ki a belsejét borító anyagokból a káros VOC részecskék is. Azonban meleg napokon újra elkezdődhet ez a folyamat, ezért is érdemes az első időszakban alaposan kiszellőztetni az autót, ha szeretnéd, vagy ha fejfájást, vagy bármilyen kellemetlenséget tapasztalsz.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!