Imádod az új autók illatát? Egy kutató szerint aggasztó dolog áll az illat hátterében

Imádod az új autók illatát? Egy kutató szerint aggasztó dolog áll az illat hátterében

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Imádod az új autók illatát? Egy kutató szerint aggasztó dolog áll az illat hátterében

A vadonatúj autóba ülve bizonyára érezted már azt a megismételhetetlen illatot, ami belőle árad: biztos, hogy valamilyen mértékben azért gondoljuk kellemesnek az illatot, mert az élmény része, hiszen megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy megvásároljuk. Azonban bármennyire is pozitív folyamatokkal kötjük össze az illatot, egy kutatás szerint az egészségre ártalmas is lehet.

Mi okozza a sokak számára vonzó illatot?

Robert Weitz, az RTK Environmental Group egyik mikrobiológiai kutatója azt állítja, hogy az illat az úgynevezett VOC anyagoknak köszönhető. Az angolul „volatile organic compounds”-nak nevezett, vagyis illékony szerves vegyületek folyamatosan a levegőbe kerülnek és pontosan ezek az anyagok felelősek az új autó illatért.

Új autó illat veszélyes anyagok
Kampus Production/pexels.com

Miből állnak az illékony vegyületek?

Az autógyártás során rengeteg különböző műanyag, festék és lakk kerül az autóra, ilyen például a poliészter és a poliuretán is. A VOC részecskék ezekből származnak, ráadásul miután kikerül a gyárból a kocsi, a molekulák folyamatosan a levegőbe kerülnek. A gond csak az a szakértő szerint, hogy zárt térben, nagy koncentrációban ezek a toxinok károsak lehetnek az egészségre.

„Több olyan illékony szerves vegyület is létezik, melyet összefüggésbe hoztak a daganatos megbetegedésekkel (vagyis a karcirogének közé tartoznak). Legtöbb esetben légzőszervi panaszokat, fejfájást, valamint izom-, és ízületi fájdalmat okozhatnak. Mindenki másképp reagál ezekre az anyagokra. Vannak, akiknek egyáltalán nem okoznak problémát, míg másoknál a fenti tünetek jelentkezhetnek” – árulta el Weitz.

Azonban még a kutatók sem értenek egyet azzal, hogy pontosan mennyire veszélyesek ezek a vegyületek és hogyan hatnak az emberi szervezetre. Eddig ugyanis nem készült olyan átfogó tanulmány, mely az új autókban található VOC-k  hatását vizsgálta volna rövid vagy hosszú távon.

Mire érdemes figyelni?

Ahogy az új autó illata egyre kevésbé lesz érezhető, úgy ürülnek ki a belsejét borító anyagokból a káros VOC részecskék is. Azonban meleg napokon újra elkezdődhet ez a folyamat, ezért is érdemes az első időszakban alaposan kiszellőztetni az autót, ha szeretnéd, vagy ha fejfájást, vagy bármilyen kellemetlenséget tapasztalsz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást