Turbózd fel az önbecsülésedet – Apró, de hatásos lépések a természetes egóhoz

Turbózd fel az önbecsülésedet – Apró, de hatásos lépések a természetes egóhoz

Címlap / Életmód / Egészség / Turbózd fel az önbecsülésedet – Apró, de hatásos lépések a természetes egóhoz

Ha önbizalomhiányban szenvedsz, akkor biztosan tudod, hogy ez konkrétan szenvedéssel teli perceket jelent egy-egy fontos szituációban. Az alacsony önbecsülés megcsáklyázza az ambíciókat és a sikert, de még a vágyálmokat, terveket is. A magabiztosság azonban nem egy misztikus dolog, hanem hatékonyan fejleszthető és erősíthető, akár ezekkel az egyszerű, ám produktív mentális gyakorlatokkal is.

Ülj egyenesen!

Az Ohioi Állami Egyetem pszichológiai tanszékén végzett kísérletek szerint az egyenes tartásban való ülés nagyobb bizalmat generál saját magunk felé. A kísérletben résztvevőket felszólították, hogy egyenes háttal ülve töltsék ki a tesztlapjaikat. Akik így tettek, motiváltabbak és sikeresebbek voltak a feladatok megoldásában, míg a székről „lecsúszott” kísérleti alanyok kevésbé jól teljesítettek. Az erről készült tanulmányban Richard Petty, az egyik társszerző leírta, hogy a testtartás nem csak azt befolyásolja, hogy mások mit gondolnak rólunk, hanem azt is, hogy mi hogyan ítéljük meg saját magunkat.

Emlékezz a jóra!

A múltbéli sikerekre és megszerzett örömökre való visszagondolás meglepően pozitív hatással van a hozzáállásra, de még a teljesítményre és az intelligenciára is.

Dr. Jeremy Dean brit pszichológus és életmód tanácsadó szerint kognitív kutatási eredmények bizonyítják, hogy a saját siker fel- és elismerése tíz ponttal növelheti az IQ-t.

Az egyéni győzelmeid felidézése pozitív self-mantraként hat a pszichédre. Ezeket a mentális módszereket a pszichiáterek is használják autogén tréningeken és terápiákon a különböző marginalizált helyzetben lévő csoportok önbecsülésének fejlesztésére.

Másként szólítsd meg magadat!

Változtass a belső párbeszéded stílusán. Vajon hányszor szegezed magadnak naponta ezeket a bizonyos a mondatokat, hogy milyen ostoba vagy, amiért úgy viselkedtél, vagy hogy mit kellett volna tenned egy kényes szituációban, vagy miért nem teheted azt, amit akarsz. Amikor azon kapod magad, hogy negatív kijelentésekkel ostorozod az elmédet, tudatosan változtass a tónusán. Mondjuk úgy, hogy: „Ez talán nem volt a legjobb döntésem vagy cselekedetem, de legalább tanultam belőle.

Így turbózd fel az önbecsülésedet – Apró, de hatásos lépések a természetes egóhoz

A pozitív önbeszéd olyan önértékelést fejlesztő metódus, amely stabilabb alapokra helyezi az önbizalmadat és a magad iránt érzett tiszteletet.

Köszönd meg magadnak!

Készíts egy „köszönöm”-listát. Bátran sorold fel azokat a dolgokat, amelyekért hálás lehetsz magadnak. Kényszerítsd magadat arra, hogy legalább tíz jelentős dolog szerepeljen a listán. Ezt naponta bővítheted apró önelismerésekkel, amelyek bizalomépítő jelleggel hatnak majd. Ugyanezzel a módszerrel írd meg a „terveim” jegyzéket is. Mit szeretnél csinálni? Mikor szeretnéd elérni? Hogyan akarod kivitelezni? Bontsd le a koncepciót apró és megvalósítható lépésekre, amelyek minden újraolvasáskor és megvalósuláskor ösztönöznek majd a magadba vetett hit megerősítésében.

Értékeld át a dolgokat!

Keresd meg azokat az embereket, akik nem rendelkeznek azzal, ami neked van, és nem tehetik azt, amit te megtehetsz. Talán lelketlenül hangzik, de kevés olyan dolog van, ami gyorsabban megerősíti az önbizalmadat, mint az, ha önmagadnál egy jóval kevésbé szerencsés emberrel hoz össze a sorsod.

A mások előtt tornyosuló akadályok és nehézségek rádöbbentenek majd arra a hálás érzésre, hogy mi mindenre voltál képes azért, amit eddig elértél.

A hajléktalanszállók, az idősek otthona és az egyéb karitatív szervezetek nagyon jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy felajánld a segítségedet, a képességeidet és a tehetségedet, és ezáltal ráeszmélj, hogy milyen szerencsés is vagy valójában.

Kép forrása: unsplash.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!