Ismered a shiitake gombát? Keleten életelixírnek tartják, ráadásul még jó ízű is. Sokféle recept van hozzá, például krumplival és póréhagymával összefőzve, levesben nagyon finom. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki!
3/5 Származása, termesztése
Kínában és Japánban több mint 2000 éves hagyománya van a gombatermesztésnek. Egy orvos fedezte fel, hogy a shiitake gomba rendszeres fogyasztása növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, és általánosságban erősítő és élénkítő hatású. A csiperke és a laskagomba után a legnagyobb mennyiségben termesztett gombafaj a világon.
A shiitake gomba gombafonalzattal beoltott tölgyfa vagy gesztenyefa törzsén terem. Az oltás után akár 18 hónap is eltelhet, mire megjelennek az első gombák. Általános magyar neve még nincsen, felmerült az „illatos fagomba” elnevezés lehetősége, de hivatalosan még nem fogadták el.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!