Van egy aminosav, amitől bizonyítottan boldogabb leszel

Van egy aminosav, amitől bizonyítottan boldogabb leszel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Van egy aminosav, amitől bizonyítottan boldogabb leszel

Ha a stresszoldásról van szó, jó esetben mindenkinek megvannak a saját bevált módszerei. Legyen szó egy izzasztó jógaóráról, egy hosszú meditációról, a házi kedvencünkkel való sétáról, a partnerünkkel való ölelkezésről, vagy egy laza fürdőzésről a kádban, mindannyiunknak meg kell találnia annak a módját, ahogyan képesek vagyunk feloldani a feszültséget. Ebben az általunk fogyasztott élelmiszereknek, illetve azok összetevőinek is szerepe van.

Ha arról van szó, hogy mely élelmiszerektől érezhetjük magunkat boldogabbnak és nyugodtabbnak, sokunknak egyből a csokoládé jut eszébe. Bizonyos pillanatokban ez sem rossz opció, de van egy erős aminosav, az L-tirozin, amely sok különböző élelmiszer elfogyasztása által képes növelni a boldogságérzetünket, javíthatja a memóriánkat, és segít kezelni a stresszes helyzeteket.

Mi pontosan az L-tirozin?

Az L-tirozin egy nem esszenciális aminosav, amelyen sokan a fehérjék egyik építőköveként ismernek. Kis mennyiségben a szervezetünk is előállítja, de gyakran különféle élelmiszerekkel is bevisszük a szervezetünkbe. Ez azért is fontos, mert az aminosavak is segítik a szervezet megfelelő működését, beleértve az immunrendszer szabályozását, az izomépítést, a megfelelő emésztést és még sok más fontos folyamatot.

AleksandarNakic/istockphoto.com

Az L-tirozin és a stressz kapcsolata

Az L-tirozin alapvető funkciója, hogy segítse néhány nagyon fontos neurotranszmitter, köztük a dopamin, az adrenalin és a noradrenalin termelését. Stressz idején a testünk felszabadítja ezeket a vegyi anyagokat, aminek következtében az agyunk kimerül. Így gyengének érezzük magunkat, és képtelenek vagyunk kiegyensúlyozottan reagálni a folyamatos stresszre. 

Az L-tirozint eddig főként a hadseregben tanulmányozták. Kimutatták, hogy segít csökkenteni a kognitív hanyatlást olyan helyzetekben, amikor az emberek intenzív fizikai stressznek vannak kitéve, például alváshiány vagy szélsőséges hideg esetén.

Lényegében az L-tirozin segítheti a mentális éberséget és a problémamegoldó képességet ezekben a stresszes helyzetekben. 

Élelmiszerek kontra étrend-kiegészítők, mint L-tirozin források

Az eddigi tudományos vizsgálatok során az alanyok L-tirozin szintje sokkal magasabb volt, mint amit élelmiszerekkel képesek lehetünk bevinni a szervezetünkbe, de ez nem jelenti azt, hogy egyből étrend-kiegészítőkhöz kellene fordulnunk. Mivel a testünk képes tirozint termelni, és sok élelmiszerben is megtalálható, nem valószínű, hogy olyan mértékben hiányt szenvednél belőle, hogy miatta az egészségedre káros hatásokkal kellene számolnod.

Ha azonban olyan módszereket keresel, amelyek segítségével képes vagy egy kicsit jobban megbirkózni a mindennapi stresszhatásokkal, akkor az étkezéseid és a nassolnivalók révén növelheted az L-tirozin beviteledet. Amennyiben viszont nagyon stresszes vagy, konzultálj a háziorvosoddal, hogy nem lenne-e érdemes étrendkiegészítő formájában is szedned az L-tirozint, vagy esetleg más kezelési módszerek után nézned.

Karolina Grabowska/pexels.com

Hogyan vigyél be több L-tirozint az étkezéseid során?

Míg ha étrendkiegészítő formájában szeretnél több L-tirozint bevinni a szervezetedbe, feltétlenül érdemes egyeztetned a háziorvosoddal, addig az aminosavakat tartalmazó élelmiszerek fokozott bevitele egy önmagában is biztonságos megoldás lehet. Ehhez a legjobb opciók a tejtermékek (különösen a sajtok), a húsok, a halak és a tojás lehetnek, de természetesen akkor sincs okod aggodalomra, ha növényi alapú étrendet követsz.

Vegánok és mindenki más számára jó L-tirozin forrás a dió, a bab, a zab, a búza és az olyan szója alapú termékek, mint a tofu és a tempeh. Ami különösen előnyös, hogy ezeknek az élelmiszereknek a nagy része szinte biztos, hogy már most is jelen van az étrendedben, főleg ha átgondoltan és tápanyagdúsan étkezel. Ha pedig még nem, akkor most még eggyel több okod van arra, hogy ezek közül az élelmiszerek közül minél több bekerüljön az étrendedbe.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!