A béremelés megmentheti a házasságodat – egy kutatás szerint

A béremelés megmentheti a házasságodat – egy kutatás szerint

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A béremelés megmentheti a házasságodat – egy kutatás szerint

Egy új tanulmány szerint a pénz elősegíti, hogy kisebb arányban döntsenek a válás mellett a párok. De mi lehet ennek az oka?

A mostani kutatást az UCLA pszichológusai és a RAND közgazdászai készítették. Ez volt az első olyan projekt, amely összehasonlította a minimálbér emelésének hatását a válásra. Mivel a kutatásban elsősorban az alacsony jövedelműeket vizsgálták, a szakértők kifejezetten azt a réteget tudták közelebbről kutatni, akik a legtöbb anyagi problémával küszködnek. 

Nem megfelelő módon próbálunk segíteni a hátrányos helyzetű családoknak

Amikor szóba kerül a válások arányának csökkentése, akkor szinte mindenki arra gondol, hogy a feleknek fejleszteniük kellene a kommunikációjukat, hatékonyabb megküzdési készségeket kellene elsajátítaniuk és így tovább. Akárcsak minden egyébben, úgy a válás elkerülésében is arra koncentrálunk, hogyan kezeljük a problémát, nem azt, mi okozza magát a problémát.

Mert miért van sok veszekedés, vita egy családban? Miért mérgesednek el a veszekedések? Az eddigi adatok szerint a válás nagy arányban az anyagi nézeteltérésekből fakad. Ezért Benjamin Karney, a tanulmány vezetője szerzője elmondta, hogy „Egyszerűen tévesnek bizonyult az a feltételezés, miszerint a jövedelmi egyenlőtlenségek következményei kezelhetők a különféle terápiás módszerekkel.”

AleksandarNakic/istockphoto.com

Akkor mi lehet a megoldás?

A szakérők szerint vannak más és jobb utak ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű családok életminősége javuljon. Az új eredmények szerint, ha Kaliforniában csupán óránként egy dollárral emelnék a minimálbért, akkor a válások aránya 7-15 százalékkal csökkenne az elkövetkezendő 2 évben az alacsony jövedelmű férfiak és nők körében. De nem csak a válások száma nőne a számítások szerint, hanem egy érdekes változás is bekövetkezne: ez pedig a házasságok 3-6%-kal való csökkenése lenne. Csökkenése? Ez nem éppen kívánatos tényező, amikor a párkapcsolatok megmentéséről beszélünk, de hosszútávon mégis hasznos.

A kutatók szerint, amikor nő az alacsony keresetű fiatalok bevétele, akkor hajlamosak arra, hogy kicsit kitolják a házasságkötést. Ez viszont még nem jelenti, hogy el akarják azt elkerülni! Mindez tudatosabb, megfontoltabb párkapcsolatokat eredményez, mert a házasulandók nem a párkapcsolat hitelesítésében látják az egyetlen kiutat. Nem azt érzik, hogy nincs döntésük a jövőjüket illetően, hanem azt tapasztalják, hogy lehetőségük van választani. Ez pedig hosszútávon szintén elősegíti a válások számának csökkentését. Ahhoz járul hozzá, hogy valóban olyan felek házasodjanak össze (és alapítsanak családot), akik tényleg összepasszolnak és alkalmasak is erre.

„Úgy tűnik, hogy a minimálbér emelése összhangba hozza az alacsony keresetű és a tehetősebb párok házasodási szokásait”

– mondta Bradbury professzor, megjegyezve, hogy ezek a házasságok általában kisebb valószínűséggel végződnek válással. 

Miért válunk el kisebb eséllyel ideális anyagi körülmények mellett?

A kutatók elmondták, hogy amikor a szegényebb családok élete könnyebbé válik, mert már nem a mindennapos problémák emésztik fel őket, akkor a családon belül kapcsolatok is automatikusan egyszerűbbek lesznek. Mindez magától megtörténik, anélkül, hogy bárkinek bármit tanítani kellene, bárkit terápiára kellene elküldeni. 

„Minden olyan politika, amely a jövedelmi egyenlőtlenségeket kezeli, valószínűleg mérhető előnyökkel jár a család stabilitása szempontjából.”

– tette hozzá Karney professzor.

A pénzügyi problémák, a váratlan kiadások nem „csak” a létfenntartást teszik nehézzé. Az ilyen helyzetekben a párok minden egyes alkalommal megkérdőjelezik a közös jövő értelmét. Nem tudják, érdemes-e fenntartani a kapcsolatot, vagy éppen a párkapcsolat az, ami visszatartja a fejlődésüket. A gazdasági stressz és a pénzügyi feszültség kevésbé kielégítő és kevésbé stabil házasságokat feltételez, a magasabb szegénység és fogyasztói adósság pedig a válás nagyobb kockázatát hordozza magában.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy a jómódú családokban ne lenne feszültség, vagy a pénz már önmagában boldog házasságot feltételezne. Azonban az biztos, hogy megléte csökkenti a mindennapos aggodalmakat és számos lehetőséget biztosít a kapcsolatok, családok kibontakozására, ami pedig megalapozhatja a boldog házasságot. 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!