Egészség / Életmód

Megdöbbentő mennyiségű idegen vegyület kering a testünkben

Megdöbbentő mennyiségű idegen vegyület kering a testünkben

A San Franciscó-i UC tudósai kémiai vizsgálatokat végeztek várandós nőkön, amik során nem kevesebb, mint 109 idegen vegyületet sikerült azonosítaniuk. Tovább árnyalja az egyébként is borzasztó adatokat, hogy ezek közül 55 olyan vegyszer van, amit még sosem találtak meg az emberek szervezetében. De ez még szinte semmi ahhoz képest, hogy 42 olyan rejtélyes vegyi anyagot is felfedeztek, amiknek nem sikerült sem a forrását, sem a felhasználásuk módját azonosítani.

Hogyan kerülnek a testünkbe?

A kutatók szerint a vegyi anyagok valószínűleg különféli fogyasztásai termékekből, vagy egyéb ipari forrásokból származnak. Sajnálatos tény, hogy a vizsgált kismamák esetében nem csak az anyukák, hanem a babák vérében is ki tudták mutatni a vegyi anyagokat. Ez arra utal, hogy azok a méhlepényen átjutnak.

Tracey J. Woodruff, Ph.D., az UCSF szülészeti, nőgyógyászati ​​és reproduktív tudományok professzora szerint „Ezek a vegyi anyagok valószínűleg már jó ideje ott vannak az emberekben, de a technológiánk ma már segít abban, hogy egyre többet azonosítsunk belőlük. Riasztó az eredmény, ami egyúttal bizonyítja, hogy egyes vegyi anyagok a várandós nőktől kezdve az újszülöttekig bárkiben ott lehetnek. Ez azt is jelenti, hogy ezek a vegyületek generációk óta velünk vannak.”

Idegen vegyületek a testünkben
bulatovic/istockphoto.com

Mik ezek a vegyi anyagok?

A várandós nők és újszülötteik vérmintáiban talált vegyi anyagok számos különböző termékben megtalálhatóak. A kutatók szerint lehetséges, hogy ezeknek a vegyületeknek más felhasználási lehetőségeik is vannak. Mindenesetre az biztos, hogy a 109 vegyi anyag közül 40-et használnak lágyítószerként, 28 felbukkan a kozmetikumokban, 25 a fogyasztási cikkekben, 29 a gyógyszerekben, 23 növényvédőszerként, 3 égésgátlóként és 7 olyan vegyületként, amit pl. kárpitokban, szőnyegpadlókban használnak. 

37 vegyi anyagról egyáltalán nincs információjuk a kutatóknak így azt sem tudják, hol használják fel őket. „Nagyon aggasztó, hogy ilyen sok vegyi anyag felhasználását vagy forrását nem tudjuk azonosítani.” – mondta Woodruff. A kutató szerint az egészségügyi szervezeteknek fokozottabban kellene ellenőrizniük azt, hogy a vegyi anyagok milyen hatásokat gyakorolnak az emberi testre.

Kiemelte, szerinte létre kellene hozni egy egységes felhasználói jelentést. Így megfelelő információval rendelkezhetünk az esetleges egészségügyi károk kiértékeléséhez, valamint ahhoz, hogy a szükséges vegyi anyagokat eltávolíthassuk a piacról, a forgalomból.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást