Innen tudhatod, ha túl sok vért veszítesz menstruáció alatt

Innen tudhatod, ha túl sok vért veszítesz menstruáció alatt

Címlap / Életmód / Egészség / Innen tudhatod, ha túl sok vért veszítesz menstruáció alatt

Mi számít túl sok vérveszteségnek?

Azt, hogy volt-e bármikor is erős menstruációs vérzésünk, vagy éppen most is az van-e, nem feltétlenül könnyű megállapítani, ugyanis másként értelmezhetjük azt, hogy mi számít soknak. Általában a normális menstruációs vérzés 4-5 napig tart, és az elvesztett vér mennyisége kicsi. Még ha szemmel láthatólag esetleg nem is úgy tűnik, ilyenkor jellemzően 2-3 evőkanálnyi vér távozik a szervezetünkből.

Az erős menstruációs vérzésben vagy menorrhagiában szenvedő nők viszont általában 7 napnál tovább, vagy olyan erősen menstruálnak, hogy akár óránként kell tampont vagy betétet cserélniük. Ha utóbbiak közül akár csak az egyik is igaz rád, akkor ezt feltétlenül érdemes elmondanod a nőgyógyászodnak is. Az erős menstruációs vérzés nemcsak kellemetlen lehet, de valóban több komoly problémára is utalhat.

Hogyan ismerheted fel?

Ha a menstruációd rendszeresen elhúzódik, akkor már eleve nagy a valószínűsége annak, hogy a menorrhagia téged is érint. De ha te is folyton felkeresed a mosdót csak azért, mert úgy érzed, hogy 1-2 óránként mindenképpen tampont vagy betétet kell cserélned, esetleg még éjszaka is felkelsz emiatt, akkor egészen biztos, hogy a legjobb, ha alaposan kivizsgáltatod magad. Intő jel lehet még az is, ha a menstruáció során nagy vérrögökkel találkozol.

A túlzott vérveszteség egy-egy menstruáció alkalmával talán még nem okoz komolyabb gondokat, ha viszont gyakran előfordul, akkor vérszegénységhez is vezethet, ami olyan tüneteket okozhat, mint a légszomj, a gyengeség, a szédülés és a fáradtság.

Mindezek következtében hamar azon is kaphatod magad, hogy megváltozott az életminőséged, és általában véve sem érzed magad túl komfortosan.

Ivan-balvan/istockphoto.com

Mi okozza?

Az erős menstruációs vérzésnek többféle oka is lehet. Egyrészt kiválthatják méhhez kapcsolódó problémák, például mióma, polip, vagy akár egy méhen belül elhelyezett fogamzásgátló eszköz is. De okozhatják még hormonokkal kapcsolatos betegségek és egyéb betegségek vagy rendellenességek is.

Egészen kisebb egészségügyi problémáktól súlyos betegség is húzódhat meg a háttérben, éppen ezért egy alapos kivizsgálás biztosan nem árt.

A lényeg, hogy ha úgy érzed, hogy a menstruációd akár minden hónapban is jelentősen megnehezíti az életedet, gyakran vagy rosszul és a hétköznapi teendőidet is nehezen látod el, akkor minél előbb keresd fel a nőgyógyászodat. Hiszen az a biztos, ha megvizsgál, és minél előbb megtudod, mi okozza az erős menstruációt a te esetedben, annál előbb találhatsz megoldást az orvosod segítségével arra, hogy jól legyél.

Miként kezelhető?

Az erős menstruációs vérzés kezelése tényleg minden esetben arról függ, hogy kinél mi okozza. Az orvosod minden bizonnyal olyan dolgokat is figyelembe vesz majd, mint az életkorod, az általános egészségi állapotod, a kórtörténeted, és hogy miként reagáltál esetleg eddig bizonyos gyógyszerekre. Egyes kezelések folyamatosak, mások pedig egyszeriek. Így a legjobb, ha minden lehetőségről beszélsz a nőgyógyászoddal, és együtt eldöntitek, mi lesz számodra a legmegfelelőbb.

Forrás: healthshots.com, cdc.gov

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást