Tudod, mi ellen véd? 7 fontos kérdés és válasz a naptejről

Tudod, mi ellen véd? 7 fontos kérdés és válasz a naptejről

Címlap / Stílus / Test / Tudod, mi ellen véd? 7 fontos kérdés és válasz a naptejről

A nyár közeledtével mindenki az UV-védelem fontosságát szajkózza. Igen ám, de tisztában vagy vele, hogy milyen naptejet kell használnod, mennyit, és milyen időközönként? Megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket!

Mindegyik megvéd a leégéstől, a ráncoktól és a májfoltoktól?

Minden naptej segít megelőzni a leégést, de korántsem csökkenti az összes a többi kockázatot. Egyedül a magasabb, legalább 15-ös faktorszámú készítmények védhetik meg a hámréteget a korai öregedéstől, illetve azok, amelyek úgynevezett „széles spektrumúak”, tehát az UVA és UVB sugarak ellen is hatékonyak. Az erre vonatkozó infókat mindig megtalálod a csomagoláson.

Ki kell dobni a tavalyit?

Amennyiben tavalyról vagy azelőttről maradt naptejed, mindenképpen ellenőrizd a szavatosságát, hiszen a nemzetközi előírások szerint három évig meg kell őriznie a minőségét! Persze, ez a gyártás időpontjától számít, nem pedig a vásárlástól, ezért érdemes résen lenned. 

Mindenképpen irány kuka, amennyiben a krém színe, szaga, állaga megváltozott, vagy pedig jónak tűnik ugyan, de a flakonon szereplő dátum szerint lejárt.

Mennyi kell belőle?

Mivel a naptej nem tartozik a legolcsóbb kozmetikumok közé, sokan hajlamosak spórolni vele. A szakértők közül legtöbben azt javasolják, hogy legalább egy felespohárnyi mennyiséget oszlass el a testeden, míg mások két evőkanálnyit tanácsolnak a lábadra, valamint ugyanennyit a többi részedre. 

Kend be magad negyedórával azelőtt, hogy kimennél a napra, s ismételd a műveletet kétóránként!

Hogyan kell rétegezni?

Arctisztítás után használj hidratálókrémet, erre a naptejet, és végül jöhet a smink. A megfelelő termékek segítségével akár össze is vonhatod a lépéseket, hiszen bőven akadnak UV-szűrővel ellátott arckrémek és alapozók is a piacon. Sőt, a színezett arcra való naptejekkel akár egyben le is tudhatod! 

Amennyiben kullancs- és szúnyogriasztó permetet alkalmazol, utolsóként vidd föl a biztos hatás kedvéért.

Mennyire biztonságos a naptej?

Vannak, akik azt állítják, hogy azért nem szeretnek naptejet használni, mert „nem egészséges”. Nos, egy kutatás során 1 600 felnőttet kísértek figyelemmel tíz éven keresztül.

A naptej semmilyen mellékhatást nem okozott náluk, ám napi használat mellett felére csökkentette a melanoma-kockázatot – tudod, itt a rendkívül agresszív bőrrákfajtáról van szó.

Csak a tűző napon van rá szükség?

A felhők nem védenek meg az UV-sugárzástól, következésképpen a korai öregedéstől és a bőrráktól sem. Ha konkrét adatra vagy kíváncsi, akkor eláruljuk, hogy a káros sugarak négyötöde átjut a felhőkön és a ködön.
Homok, víz, hó és beton környékén különösen óvatosnak kell lenned, mert ezek fizikai okból kifolyólag hatványozhatják a káros hatást.

A 30 faktoros napfény tényleg jobb, mint a 15-ös?

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy ha lehet, nyáron mindig legalább 30-as faktorszámú naptejet válassz. Ez ugyanis az UVB-sugarak 97%-át blokkolja. 
Mindegy azonban, milyen erős készítmény mellett teszed le a voksodat, mert mindenképpen kétóránként kell újrakenned. Erre különösen ügyelj nyaralás vagy strandolás alkalmával!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást