Tudnivalók a mellszívó használatáról

Tudnivalók a mellszívó használatáról

Címlap / Életmód / Egészség / Tudnivalók a mellszívó használatáról

Milyen mellszívók vannak?

A mellszívók elsősorban a mellben felgyülemlett tej lefejését szolgálják szülés után. Nagyon hasznos eszközök, hiszen segítenek a tej megindításában, de a túlzott tejtermelésre is megoldást nyújtanak.

Alapvetően két fajtájuk van: a kézi és az elektromos mellszívók. Hogy melyikre van szükség a szoptatás idején, az sok mindentől függ. Egy azonban biztos: már a szülés előtt érdemes megismerkedni a mellszívók fajtáival, tanulmányozni működésüket.

Ehhez nagy segítséget kapsz, ha ellátogatsz a Baby Lion bababolt oldalára, ahol a kismamáknak való termékek között ezeket is megtalálod. A részletes leírás alapján tudni fogod, számodra melyik verzió lesz a hasznos. Ha sokat utaztok, akkor a kézi mellszívó a praktikus, viszont ha előreláthatólag gyakran fejsz majd tejet, akkor a gépit érdemes választani.

Tudnivalók a mellszívó használata kapcsán

Nézzük, milyen esetekben segíthet, ha van otthon mellszívód! 

Először is a tej megindításához lehet, hogy kelleni fog, ugyanis nem minden kisbaba kap rá azonnal a szopizásra. A gépi mellszívók egyik sajátossága, hogy kétfázisúak: először lágyan masszírozzák a mellbimbót, majd később indul el a szívó funkció. Így az érzékeny mellű kismamák számára is megoldást nyújthatnak ezek az eszközök a szoptatás kezdetén.

Ha már rendszeressé válik a kisbaba etetése, és bőven van tej, akkor is jól jön a mellszívó. Segítségével ugyanis lefejhető a felesleg, amit cumisüvegben tárolva több hónapon át megőrizhetsz a hűtőben. Később, a hozzátáplálás időszakában is előveheted a lefagyasztott tejet, és ízletesebbé varázsolhatod a baba számára a bébiételeket, főzelékeket.

Ha az anyuka dolgozik, nincs otthon a szoptatás idején, akkor is elő lehet venni a már lefejt tejet etetéskor. Az előrelátó gondoskodásnak köszönhetően a pici nem kell, hogy nélkülözze az anyatejet ilyenkor sem.

Még mikor használható a mellszívó?

A mellszívó akkor is hasznos, ha a babád csak az egyik melledből szopizik. Ilyenkor a másik mell feszül, mindez akár fájdalommal is járhat. Mellszívóval azonban ez is orvosolható: a pár percet igénybe vevő művelet után ismét komfortosabban érezheted magad.

Ha ikreid vannak, ajánlatos kétfejes mellszívót választanod, mert így gyorsabban tudsz fejni. Ez a fajta változat is kapható a Baby Lion webáruházban tartozékokkal együtt. Talán több idő jut a pihenésre is, ha rendszeresen fejsz, hiszen bármikor kéznél lesz a cumisüveg, amiből az apuka is meg tudja etetni a picit.

Elzáródott tejcsatorna, begyulladt mellek esetében is hasznosnak bizonyul a gépi mellszívó: a masszírozó funkciónak köszönhetően fokozatosan indul meg a tejáramlás, és a szoptatás is kevésbé fájdalmas lesz így.

Mindenképp érdemes tehát beszerezned egy gépi vagy kézi mellszívót a szülés után!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást