Tudna kereket cserélni! 5+1 dolog, amit nem tudtál a királynőről

Tudna kereket cserélni! 5+1 dolog, amit nem tudtál a királynőről

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Tudna kereket cserélni! 5+1 dolog, amit nem tudtál a királynőről

Nemrég bejárták az internetet a különböző elméletek arról, hogyan üzen vagy nem üzen a királynő a parlamentnek, és mivel akárhogy is nézzük, II. Erzsébet nem csak maga az élő történelem, de a történelem alakítója is, összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet, amikről talán még soha nem olvastál.

Vibráló neonszínek

90. születésnapján a királynő vibráló, neon zöld színű kiskosztümben jelent meg, de uralkodása alatt a fontosabb eseményeken szinte mindig hajmeresztő színekbe bújt: pinket, élénk citromsárgát és királykéket is szokott viselni.

A királyi család egy tagja azt nyilatkozta, hogy ez nem divatkérdés, és nem is arról van szó, hogy Erzsébet túl fakónak tartaná a bézst a koronához: egyszerűen az emberek kedvében akar járni.

Olyan színt visel, amit akkor is könnyű észrevenni, ha tömeg van, így az emberek hazatérve elmondhatják: „Láttam a királynőt!”

A táskának is szerepe van

Nehezen találni olyan fotót II. Erzsébetről, amin ne lenne a karján a kis retikülje. A protokoll szakértők szerint azonban ez nem feltétlenül azért van, mert a királynő ennyire imádja a kiegészítőket, hanem mert a táskának már-már diplomáciai szerepe van: ezzel üzen a kísérőinek.

Ha bal karjáról, ahol rendszerint tartja, beszélgetés közben a jobbra helyezi, ezzel azt üzeni, hogy szeretné befejezni a beszélgetést, és hamarosan érkezik is valaki, hogy kimentse.

Ha beszélgetés közben a földre teszi a táskáját, az vészhelyzetet jelent: kellemetlen téma került elő, és valakinek AZONNAL közbe kell lépnie.

Ültetéses fogadásnál pedig, ha Erzsébet az asztalra teszi a táskáját, azzal azt jelzi, hogy 5 percen belül szeretné befejezni az eseményt – anélkül, hogy bárkit megsértene.

De mi van a táskában?

A királyi életrajzíró, Sally Bedell Smith szerint csupa olyasmi, ami a legtöbb nő táskájában is megtalálható: tükör, rúzs, mentolos cukorka és olvasószemüveg.

Arról nem szól, hogy vajon hord-e magánál a királynő mobiltelefont, de abban biztosak vagyunk, hogy soha nem árasztják el a retiküljét a boltban sebtében belegyűrt blokkok, vagy a metróban meggondolatlanul elfogadott szóróanyagok.

Tudna kereket cserélni

A kifogástalan külső és mindig betartott etikett ne tévesszen meg: II. Erzsébet valószínűleg a királyi család egyetlen tagja, akinek nem okozna gondot kereket cserélni.

A II. világháború idején ugyanis, amikor a legtöbb katona a fronton harcolt, az otthoni, de szintén fontos katonai pozíciókra a brit hadsereg nőket toborzott.

Mikor a 18. születésnapját betöltötte, Erzsébet is csatlakozott az Auxiliary Territorial Service nevű csapathoz – apját állítólag hónapokig kellett győzködnie, hogy elengedje – ahol sofőrnek és szerelőnek képezték ki.

Állítólag imádta, hogy piszkos lesz a keze, de ettől még megőrizte nemesi rangjával járó előnyeit: a munka végeztével minden este a Windsori Kastélyban aludt. II. Erzsébet máig a királyi család egyetlen női ragja, aki csatlakozott a hadsereghez.

A frászt hozta Szaúd-Arábia királyára

A pletyka szerint amikor Szaúd-Arábia akkori királya, Abdullah 1998-ban diplomáciai látogatást tett a királynőnél, az felajánlotta neki, hogy az ebéd után kocsikázzák be a vidéket.

A király igent mondott, beült az előállt autóba, majd legnagyobb meglepetésére maga a királynő ült be a vezető ülésre.

Szaúd-Arábiában a nők nem vezethetnek, így Abdullah nem volt hozzászokva a női sofőrökhöz, pláne nem ahhoz, hogy a királynő utasa legyen, és riadalma csak fokozódott, amikor a seregben edzett Erzsébet megmutatta neki, hogyan fogja ő a kereket.

A férfi állítólag tolmácsa segítségével többször is kérte a királynőt, hogy lassítson le, és halálra rémülten szállt ki az autóból.

Egy magyar festő készítette az első portréját

Ha valamihez, akkor ahhoz bizonyára hozzászokott II. Erzsébet, hogy sokáig és nyugodtan üljön egy helyben.

Élete során 129 hivatalos portrét festettek róla, az elsőt az édesanyja rendelte meg az akkor csak 7 esztendős trónörökösről, és nem más, mint a magyar származású Fülöp Elek László, vagy ahogy az udvarban ismerték, Philip Alexius de László készítette el.

Rá egyébként ma az utolsó udvari portréfestőként emlékeznek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást