Trükkös gardróbkiegészítők a rendezett ruhatárért

Trükkös gardróbkiegészítők a rendezett ruhatárért

Címlap / Stílus / Divat / Trükkös gardróbkiegészítők a rendezett ruhatárért

A gardróbunk – bármekkora is – nagyon fontos része a lakásunknak. Hiszen nem csupán szépnek, de praktikusnak is kell lennie ahhoz, hogy valóban segítse az életed (és ne kelljen minden második nap teljes gardróbátrendezést tartanod ahhoz, hogy végre megtaláld azt a bizonyos fekete blúzt, amit már ezer éve keresel). Szóval ha neked is vannak olyan reggeleid, amikor túl sok időbe telik megtalálni valamit a szekrényben vagy a cipőid már szinte átvették az uralmat a lakásban, akkor olvass tovább, ezek a rendszerezési tippek neked is szólnak!

Csak a lényeget!

Bármekkora is a lakásod, ha minden olyan ruhát megtartasz, amire egyáltalán nincs szükséged, és évek óta nem volt rajtad, akkor nagy rá a valószínűség, hogy a legjobb rendszerezési technikával is káosz lesz a gardróbod.

A rendszerezés első lépése tehát, hogy csak az legyen a lakásodban, illetve a szekrényeidben, amire tényleg szükséged van. A többi mehet gardróbvásárra, jótékony célra, vagy ha még nem vagy felkészülve arra, hogy elengedj néhány dolgot, akkor a pincébe, illetve egyéb külső tárolóba.

Hidd el, ha a régit kiteszed, sokkal átláthatóbb lesz a szekrényed és ettől jobban is fogod érezni magad!

Dobozok

Nagyon fontos gardróbrendezési szabály, hogy ne legyen minden szem előtt! Egy praktikus gardrób lényege, hogy mindent egyszerűen elérj, átlásd a ruháidat és könnyen rendet tudj tartani. Ezért praktikus, ha a ritkábban használt ruhákat és cipőket különböző dobozokban tárolod. Így egyrészt felpakolhatod őket a szekrény tetejére vagy le az ágy alá (azaz nem lesznek szem előtt), másrészt véded is őket attól, hogy porosodjanak vagy gyűrődjenek.

Tipp: Időt és energiát spórolsz magadnak, ha a dobozaidat felcímkézed, vagy különböző színkódokat használsz, hiszen így pontosan tudni fogod majd, hogy miért hova kell nyúlnod.

Cipők, cipők, cipők

Nők vagyunk, így természetes, hogy minden alkalomra van egy (vagy tíz) pár cipőnk, amit imádunk. Ezzel nincs is semmi baj, amíg nem kell tárolnod őket valahol!

A cipőtárolásnak több praktikus módja is van, az, hogy melyiket választod, csak a cipőid mennyiségétől és a lakásod adottságaitól függ. Ha van egy üres falad, és nem bánod, ha egyszerre átlátod a választékot, akkor a legegyszerűbb módszer, ha egy polcon tartod a cipőket stílus, illetve használat gyakorisága alapján csoportosítva. Ha kevesebb helyed van, akkor a nyári cipőket télen tedd dobozokba és rakd fel a szekrény tetejére! Helykímélő módszerként emellett használhatsz a falon vagy a szekrényajtód belsején különböző kampókat is, amikre csak ráakasztod a cipőidet, de nem foglalnak sok helyet.

Fiókrendezés

Épp rohansz a melóba és pont azt a fekete harisnyát és azt a bizonyos melltartót keresed. Csak két perced van és már felforgattad értük az egész komódot. Ismerős helyzet?

Ha a fiókjaidban csak közvetlenül a pakolás után tudod megtartani a rendet, akkor neked is szükséged van néhány egyszerű fiókrendezőre. A boltokban már kaphatsz külön fedél nélküli dobozokat vagy szimplán csak lap elválasztókat, amivel el tudod különíteni pl. a sportmelltartókat a mindennapi vagy elegáns melltartóktól, a harisnyákat a zokniktól vagy a sapkákat a kesztyűktől.

Tipp: Ha DIY megoldást keresel, akkor használj tető nélküli dobozokat – ezekkel is praktikusan tudod rendszerezni majd a fiókjaidat!

A lakásod része

Ha kicsi alapterületű az otthonod, akkor akár a teljes lakást gardróbbá varázsolhatod – azaz kvázi dekorációként használod a ruháidat ahelyett, hogy eldugnád őket egy szekrénybe. Meglátod, nagyon mutatós ötlet, és a szobát is öltözteti! Persze nem kell, hogy mindenhol fogasok lógjanak és cipők sorakozzanak, elég, ha az egyik falat kinevezed nyitott gardróbnak, a könyvespolcod felét pedig átkereszteled cipős polccá.

A ruhák tárolásához készen is vásárolhatsz mobil gardróbokat, de ha kreatív módon szeretnéd megoldani, akkor felfúrhatsz egy csövet vagy egy falécet két fal közé, amire a vállfákat aggathatod vagy a plafonról is lelógathatsz két erős madzagot, ami közé kifeszítesz egy erősebb anyagú zsinórt vagy műanyag csövet – és már pakolhatsz is rá!

Használd ki a holttereket!

Ma már számos olyan praktikus gardróbrendszerezési eszközt vásárolhatsz, amikkel a lakás holttereit is be tudod tölteni. Plusz pakolóhelyeket nyerhetsz például a szekrényajtók belsejének kihasználásával, ha pl. fogasokat vagy egyéb akasztgatásra alkalmas eszközt fúrsz bele, amire ékszereket, sálakat vagy cipőket aggathatsz. Hasonlóan jó trükk, ha a fogasokat fűzöd egymásba, így egymás alatt akár 3-4 fogas is elfér, de széltében mégsem foglal több helyet.

Tipp: Ha nem szeretnél plusz pénzt költeni a további rendszerezésre, akkor néhány kreatív praktikát kipróbálhatsz az otthon kallódó dobozok és kampók segítségével is!

Egyéb apróságok

Minden nőnek vannak apró mütyürök a gardróbjában, amiket nehéz rendezetten tárolni. Az órák, napszemüvegek, nyakláncok, gyűrűk, karkötők, haj-és fejpántok, hajgumik és fülbevalók óriási káoszt tudnak okozni, ha nincs meg mindennek a helye.

Jó ötlet, ha a dolgok nagy részét kisebb kosarakba rendezed (pl. hajgumik, gyűrűk, karkötők), viszont ez a nyakláncok vagy napszemüvegek esetén nem a legjobb megoldás. A nyakláncok összegabalyodnak, a napszemüvegek szétkarcolódnak – így ezeknek más megoldás kell. Remek DIY ötlet plédául, ha egy cuki képkeretet használsz a nyakláncok vagy nagyobb fülbevalók lógatására, hiszen így nem csupán plusz dekorációval dobtad fel a lakásod, de mindent pillanatok alatt meg is találsz majd!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást