Mi történik a testeddel, ha elhagyod a cigit? Előnyök már 8 óra alatt

Mi történik a testeddel, ha elhagyod a cigit? Előnyök már 8 óra alatt

Címlap / Életmód / Egészség / Mi történik a testeddel, ha elhagyod a cigit? Előnyök már 8 óra alatt

Kívülről fújod a tüdőrák-kockázatot, meg azt is, hogy a dohányzás tulajdonképpen halált okoz? Ennek ellenére mégis rágyújtasz… Valószínűleg immunis lettél a negatív egészségügyi kampányra. Mi most a lehető legmotiválóbb adatokat mutatjuk meg, tehát a másik utat, hogy mi vár rád, ha bölcsen döntesz!

8 órán belül

A szervezet elképesztően hatékony öntisztító folyamatát bizonyítja, hogy az utolsó szál cigaretta után mindössze nyolc órával már eltűnik a felesleges szén-monoxid a véredből.

Érdekes, hogy ez több évtizedes füstölést követően is ugyanennyi időt vesz igénybe.

A dolog legfőbb haszna, hogy több friss oxigén jut majd minden egyes szervedhez és sejtedhez, magyarán jobb minőségű és „táplálóbb” lesz a véred.

Észreveheted, hogy javul a szíved és az érrendszered teljesítménye – különösen, ha elmész edzeni egyet.

Újbóli rágyújtás esetén azonban sajnos ismét megemelkedik a szénmonoxid szintje, tehát addig folytatódik az ördögi kör, amíg le nem állsz a cigivel.

Még ma

Növelheted a teherbeesés esélyét, s egyúttal csökkentheted a kockázatát annak, hogy koraszülött babát hozol a világra.

A dohányfüstben lévő méreganyagok sajnos nemcsak a petesejtjeid minőségét rontják, hanem annak beágyazódását is gátolhatják a méhfalba.

Sőt, kutatások bizonyítják, hogy az anya szervezetében lévő méreganyagok a magzati DNS-re is hatással vannak, így növelhetik a születési rendellenességek kockázatát.

Olyan tanulmányok is léteznek, amelyek a gyermeknél később jelentkező magatartászavarokat hozzák összefüggésbe a nikotinnal.

Ha a fogantatás pillanatában már a nemdohányzók táborához tartozol, az ilyen komplikációknak lényegesen kisebb esélyük van!

5 napon belül

… a nikotin döntő többsége kiürül a szervezetedből.

A fejfájást, émelygést, torokfájást, köhögést, orrdugulást, ízlelőképesség-csökkenést, gyomorégést, csuklást, izzadást, hasmenést, száj- és tüdőrákot, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozó vegyület tulajdonképpen minden egyes sejtedet károsítja.

Erőt adhat a leszokáshoz, ha jó előre tudod: mindössze ötnapnyi elvonási tünetet kell átvészelned ahhoz, hogy a tested szó szerint fellélegezzen.

Öt nap igazán nem nagy ár azért, hogy egyetlen döntéssel fényéveket javíts az életminőségeden!

Egy héten belül

Javulni fog az ízlelésed és a szaglásod. Mivel a cigifüst hatására lassanként tompultak az érzékeid, talán még észre sem vetted, mennyit romlott a helyzet.

Pedig biztos, hogy több fűszert használsz a konyhában, és több parfümöt a fürdőben, mint régen.

Az ingerület továbbításáért felelős receptorsejtek és úgynevezett neurotranszmitter vegyületek a kémiai egyensúlyra törekednek, tehát ha felhagysz a működésük aláásásával, mindössze egyetlen hét alatt megújulnak annyira, hogy új gasztronómiai élményekhez segítsenek.

Nem túlzunk, amikor azt állítjuk: egy másik – ízesebb és illatosabb – világ fog feltárulni előtted.

Egy hónapon belül

Valószínű, hogy sokkal szebb lesz a bőröd. A cigarettában lévő káros anyagok sajnos gátolják a vérkeringést – mind az artériák, mint pedig a hajszálerek szintjén.

Utóbbinak következtében alakul ki a dohányosoknál a jellegzetes, szürkés-sárgás sápadtság, amit egy idő után már észre sem vesznek, hiszen megszokják a tükörképüket.

A cigi letevése után azonban maguktól elkezdenek regenerálódni az érfalak, tehát az arc és a test lassacskán ismét a régi fényében tündökölhet.

Az újból tökéletesen működő vérkeringésnek hála, javul a faggyútermelés, és enyhül a ráncképződés folyamata.

Felgyorsíthatod a dolgot, ha az orvosoddal egyeztetve külön e célt szolgáló vitaminokkal és ásványi anyagokkal egészíted ki az étrendedet valamilyen tabletta, kapszula formájában.

… és később

Három hónapon belül mérhetően javulni kezd a tüdőfunkciód.

Minden egyes lélegzetvétellel egyre több és több oxigént juttatsz majd a szervezetedbe – egészen addig, amíg el nem éred a korodnak és az egészségi állapotodnak megfelelő maximális értéket.

Egy éven belül felére csökken majd nálad a szívbetegség kockázata, amit kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres testmozgással még lejjebb szoríthatsz.

Ráadásul mintegy bónuszként kiszámolhatod, hogy az aktuális cigifogyasztásodat figyelembe véve hány ezer forintot spórolhatsz egy év (vagy bármilyen más időegység) alatt.

Na, ezek után tényleg megéri rágyújtani a következő szálra?

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!