Einstein nem bukott matematikából! 5+1 történelmi tévhit

Einstein nem bukott matematikából! 5+1 történelmi tévhit

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Einstein nem bukott matematikából! 5+1 történelmi tévhit

Einstein megbukott matematikából

Sok gyereket vigasztalnak azzal, hogy ne aggódjon, ha nem tanul jól, hiszen még a zseniális fizikus, Einstein is megbukott matekból. Ez viszont nagyon távol áll az igazságtól. Annyi igaz, hogy Einstein későn érő típus volt és például biológiából és a nyelvi tárgyakból nem volt színötös, de matematika terén már egészen fiatalon kiemelkedő volt a tudása.

A vikingek szarvval ellátott sisakot hordtak

A legtöbb történelmi tévhitnél általában homály fedi, ki, hogyan és mikor kezdte el terjeszteni, itt azonban pontosan be tudjuk határolni, ki a felelős. Carl Emil Doeple professzor volt ugyanis a jelmeztervezője a „Niebelungok Kincse” című Wagner operának 1876-ban. Ő alkotta meg az első híres, szarvval ellátott sisakot, ami mutatós ugyan, de közel sem praktikus. A valósághoz vajmi kevés köze van, hiszen a skandinávok – csakúgy mint a többi nép – sima sisakot hordtak. 

 

George Washington fogai fából voltak

George Washington az Amerikai Egyesült Államok első elnöke, a függetlenségi győztes hadvezére nemcsak politikai érdemeiről híres, hanem a fogairól is. Már fiatalon írt naplójában arról, hogy mennyit szenved fogaival: a gyulladt íny és a fogfájás mindennapos volt életében.

A történészek szerint ehhez nagyban hozzájárult, hogy az orvosok higany-peroxidot adtak neki, amivel többek között maláriáját és himlőjét kezelték. Washington élete során többféle protézist hordott, amik közül több elszíneződhetett, ami később a tévhithet vezetett, miszerint fából voltak a fogai. A valóságban protézisei saját fogaiból, állatfogakból (ló és tehén) illetve más emberek fogaiból álltak, melyeket egy fém-öntvénybe ültettek az akkori fogtechnikusok. 

 

Newton a fejére eső alma miatt alkotta meg a gravitációs törvényt

Sir Isaac Newton a világ talán a legfontosabb fizikusa és matematikusa volt. Nemcsak a számokkal bánt remekül, hanem kiváló történetmesélő is volt. Utóbbinak köszönhető az a történelmi tévhit, hogy akkor ötlött eszébe a gravitációs törvény, mikor éppen egy fa alatt pihent és a fejére pottyant egy alma. Ebből mindössze annyi igaz, hogy egy almafa árnyékában ülve mesélte egy barátjának, hogy sok-sok évvel azelőtt éppen egy fa árnyékában gondolt először a gravitációval kapcsolatos összefüggésekre. 

 

A Kínai Nagy Fal látható az űrből

A Kínai Nagy Fal nemcsak hosszúságáról híres, hanem arról is, hogy – tévesen – azt állítják róla, hogy az egyetlen „ember alkotta objektum”, ami látható az űrből. A Fal ugyan valóban egy fantasztikus építmény, de nemhogy a Holdról nem látszik, hanem még a Földhöz legközelebbi űrséta során sem. Mindössze akkor, ha erősen ránagyítanak és tökéletesen tiszta idő van. 

 

Napóleon nagyon alacsony volt

A „törpe Napóleon” kifejezést sokszor használjuk kistermetű, akarnok emberekre annak ellenére, hogy semmi valóságalapja. Napóleon Bonaparte francia császár a 18. század leghatalmasabb és legbefolyásosabb politikai és katonai figurája volt, az európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja.

Róla nevezték el a „napóleon komplexust”, amive a túlkompenzáló, agresszív alacsony embereket jellemezzük. A történelemkönyvek hosszú éveken keresztül 5 láb két hüvelyk magas, azaz 160 centis férfiként írták le a császárt, ami valóban alacsony lenne. Mint később kiderült, a francia láb-mérték más, mint az angol láb-mérték. A valóságban tehát Napóleon 169 centi magas férfi volt, ami megfelelt az akkori átlag férfi-magasságnak. 

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást