5+1 történelmi dolog, amit mindenki igaznak hisz, pedig nem az

5+1 történelmi dolog, amit mindenki igaznak hisz, pedig nem az

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5+1 történelmi dolog, amit mindenki igaznak hisz, pedig nem az

A vikingek szarvval ellátott sisakot hordtak

A legtöbb történelmi tévhitnél általában homály fedi, ki, hogyan és mikor kezdte el terjeszteni, itt azonban pontosan be tudjuk határolni, ki a felelős. Carl Emil Doeple professzor volt ugyanis a jelmeztervezője a „Niebelungok Kincse” című Wagner operának 1876-ban. Ő alkotta meg az első híres, szarvval ellátott sisakot, ami mutatós ugyan, de közel sem praktikus. A valósághoz vajmi kevés köze van, hiszen a skandinávok – csakúgy mint a többi nép – sima sisakot hordtak. 

 

George Washington fogai fából voltak

George Washington az Amerikai Egyesült Államok első elnöke, a függetlenségi győztes hadvezére nemcsak politikai érdemeiről híres, hanem a fogairól is. Már fiatalon írt naplójában arról, hogy mennyit szenved fogaival: a gyulladt íny és a fogfájás mindennapos volt életében.

A történészek szerint ehhez nagyban hozzájárult, hogy az orvosok higany-peroxidot adtak neki, amivel többek között maláriáját és himlőjét kezelték. Washington élete során többféle protézist hordott, amik közül több elszíneződhetett, ami később a tévhithet vezetett, miszerint fából voltak a fogai. A valóságban protézisei saját fogaiból, állatfogakból (ló és tehén) illetve más emberek fogaiból álltak, melyeket egy fém-öntvénybe ültettek az akkori fogtechnikusok. 

 

Newton a fejére eső alma miatt alkotta meg a gravitációs törvényt

Sir Isaac Newton a világ talán a legfontosabb fizikusa és matematikusa volt. Nemcsak a számokkal bánt remekül, hanem kiváló történetmesélő is volt. Utóbbinak köszönhető az a történelmi tévhit, hogy akkor ötlött eszébe a gravitációs törvény, mikor éppen egy fa alatt pihent és a fejére pottyant egy alma. Ebből mindössze annyi igaz, hogy egy almafa árnyékában ülve mesélte egy barátjának, hogy sok-sok évvel azelőtt éppen egy fa árnyékában gondolt először a gravitációval kapcsolatos összefüggésekre. 

 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást