A tonkabab varázslatot csempész a desszertjeinkbe – Akár karácsonykor is!

A tonkabab varázslatot csempész a desszertjeinkbe – Akár karácsonykor is!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A tonkabab varázslatot csempész a desszertjeinkbe – Akár karácsonykor is!

A bársonyosan meleg, mesevilágot megidéző illatával a tonkabab képes emelni az ünnep fényét. Különlegesen csábító és felejthetetlen, szó szerint rabul ejti az érzékeinket, félresöpri a búskomorságot és az élet élvezetére ösztönöz, de azért nem árt egy kis óvatosság.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

A tonkabab illata oly elbűvölő és megnyugtató, így teljességgel elaltatja a gyanakvásunkat. Azonban nem szabad azt feltételeznünk róla, hogy csak azért, mert kellemes, biztosan ártalmatlan is. A tonkabab úgy csábít az illatával, mint ahogyan egy szirén a hangjával, de amíg szegény hajósok ritkán tudtak megmenekülni, nekünk elegendő, ha nagyon mértékletesen bánunk vele. Mivel eléggé zamatos, ez a visszafogottság nem fog nehezünkre esni. 

Értékes, de nem veszélytelen hatóanyag

A barnás fekete színű, 2- 3 cm- es magok általában 1-3 % kumarint tartalmaznak, időnként jóval többet. Neki köszönhető a megbabonázóan édes illat, melyet oly jól esik mélyen beszippantani. Szintén az ő jelenléte miatt a tonkabab nagy mennyiségben való fogyasztása nem biztonságos, mert károsíthatja a májat, a szívet és a vesét. 

A véralvadásgátló, gyulladáscsökkentő, antikarcinogén, antibakteriális és gombaellenes tulajdonsággal bíró kumarint 1820- ban Guibourt és Vogel is megtalálta – egymástól függetlenül – a tonkababban. Később a belőle izolált egyik kémiai származékból, a 4-hidroxikumarinból fejlesztették ki a warfarint.  

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/7
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!