A tökéletes reggeli rutin

A tökéletes reggeli rutin

Címlap / Életmód / Család / A tökéletes reggeli rutin

Az iskolába, vagy óvodába való indulás első napjai bizony próbára teszik a szülőket.

Egyes gyermekek ellenállást mutatnak a felkelés és az időben való elkészülés ellen, ezért a szülőre nagy feladat vár.

Amikor elérkezik az első nap, gondolj magadra, mint edző, aki hatásosan rá kell vegye gyermekeit az időben való elindulásra. Ott vagy, amikor felkerül a zokni és cipő a lábára, felügyeled, hogy megvolt-e már a fogmosás, ellenőrzöd a tízórais dobozt a táskában és szépen kisétáltok az ajtón.

Ahogy a napok telnek, egyre kevesebbet kell segítened a gyerkőc elindulásában – az is elég ha verbálisan figyelmezteted: „Itt az ideje felőltőznöd..sikerült egyedül, ügyes vagy!„. Azzal, hogy nem szolgálod ki továbbra is gyermekedet, elősegíted a felelősségteljes magatartásukat.

Tippek

– Magyarázd el neki, hogy az élet innentől kezdve más lesz. Már előtte jó tudnia, mi lesz a reggeli rutin:  „Én majd felébresztelek fél 7-kor, akkor te megmosdasz és felöltözöl fél 8-ig. Az iskolástáska előtte való este legyen bepakolva és ne felejtsd itthon a tízórait.” A kisgyermekeknek gyakorlás kell, hogy elsajátítsák a reggeli rutint. Az óvodásoknak nagy segítség, ha képes ábrát mutatunk a reggeli készülődésről, hogy jobban megérthessék és megjegyezzék, mit kell tenniük.

– Fektesd le a gyerekeket a megszokottnál korábban. Ha már egy héttel az iskolakezdés után megszokja az alvási ciklust, akkor nem lesz gond a felkeléssel.

– Először te kelj fel és készülj el, mert ha ők is felkeltek, akkor meglehet alig marad idő magadra. Az elején mindenképp szükség lesz az útmutatásaidra.

– Emlékeztetsd őket. EGyes gyerekek könnyen elsajátítják a napi rutint, másoknak szükségük van noszogatásra és emlékeztetésekre: „Fiam, azt hiszem elfelejtettél fogat mosni.

– Szoktatsd hozzá. Előszőr magyarázd el, mit kell tennie „Most felhúztad a cipődet, következhet a kabát.” Később már az is elég ha ennyit mondasz, „cipő…kabát„.

– Kerüld a kiabálást vagy durva bánásmódot. A negítv hangulat gyorsan beleolvadhat a reggeli rutinba, ami rossz kezdet a gyerekeknek. Egy szülő sem szeretne síró gyermekkel elindulni.

– Adj újabb feladatot. Amint a reggeli rutint elsajátította, hozzáadhatsz egy-egy plussz feladatot a reggeli készülődéshez: a mocskos ruhát tegye a szennyesbe, vesse be az ágyat, pakoljon magának tízórait.

A legtöbb gyermek egy-két hét alatt beletanul a reggeli készülősédbe, de ha egy hónap alatt sem tud időben felkelni és elkészülni, akkor ideje átértékelni a nevelési technikát. Ha ezzel nincs gond, kérdezzétek meg a tanítót.

Ne feledd, a cél, hogy a gyermekek időben elinduljanak és pontosságot tanuljanak. Egy jó tanítási nap ezzel kezdődik, a helyes rutin elsajátítása pedig életre való lecke gyermekeink számára.
 
 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!