Életmód / Pénz és hivatás

Ilyen egy tökéletes önéletrajz 2021-ben

Ilyen egy tökéletes önéletrajz 2021-ben

Szintén beosztástól függ, de nagyon modernek a videós bemutatkozások is, azonban ezzel nem árt óvatosan bánnod. Ha számít, mennyire vagy meggyőző, hogyan tudsz másokkal kommunikálni, beszélni, sokat nyom a latban a megjelenésed, akkor jó ötlet lehet egy gondosan megvágott, megfelelően elkészített videós önéletrajz.

Ellenkező esetben viszont egyenesen hátrányos. A HR-eseknek nincs idejük arra, hogy minden egyes jelentkezőről megnézzenek egy 4-5 perces bemutatkozót, nekik sokkal egyszerűbb átfutni a letisztult önéletrajzot. Ha mégsem hagynád ki a bemutatkozásodból a videót, érdemes csinálnod egy honlapot, ahová feltöltöd. Ha komolyabban foglalkoznak veled, úgyis rád fognak keresni és meg fogják nézni.

Munkakeresés
istockphoto

Fontos dolgok, amikre még figyelj

Aminek egész biztosan az élére kell kerülnie az önéletrajzodban, azok a preferenciáid, az erősségeid.

Fontos, hogy ne hagyd kiemelés nélkül a személyes értékeidet, amiket lényeges és előnyös tulajdonságoknak gondolsz a munka szempontjából.

Ez olyasminek tűnhet, ami felesleges az önéletrajzodban, vagy dicsekvésnek minősül a szemedben, de arra kell gondolnod, hogy aki elolvassa, semmit sem tud rólad. Ő csak az iskoláidat, szakmai tapasztalatodat látja, de ettől még nem fog kialakulni egy kép benne a személyiségedről. Utóbbiról többet mond az a néhány szó, amit fontosnak tartottál kiemelni. 

A jó önéletrajz tehát 2021-ben velős, lényegre törő. Első helyen szerepelnek benne az értékes tulajdonságaid, a megcélzott álláshoz kapcsolódó szakmai tapasztalataid, külön kiemeled a megtekinthető referenciáidat. A múltadnál fontosabbak a céljaid: számít, honnan jöttél, de az fontosabb, ki vagy most és hova tartasz.

Ahol nem kérik külön, ott nem kell motivációs levelet írnod, ezeket sajnos gyakran nem olvassák el a HR-esek. A rövid, valóban néhány mondatra szorítkozó bemutatkozásodat az önéletrajzod felső részére, a preferenciáid közelébe célszerű helyezned (akár össze is vonhatod ezt a két részt). 

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást