6 dolog, amit ne tegyél bele az önéletrajzodba, ha szeretnéd megkapni az állást

6 dolog, amit ne tegyél bele az önéletrajzodba, ha szeretnéd megkapni az állást

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 6 dolog, amit ne tegyél bele az önéletrajzodba, ha szeretnéd megkapni az állást

Az álláskeresés nem egyszerű feladat, és már önmagában azt sem könnyű elérni, hogy az önéletrajzod alapján behívjanak egy személyes interjúra. Hogy erre mégis növeld az esélyeidet, érdemes tudnod, mi az, amit jó ötlet beleírni a CV-dbe, és mi az, amit inkább felejts el. Most utóbbira adunk pár tippet, és elmondjuk, mit hagyj ki az önéletrajzodból.

Túl a hivatásos fotón

Ma már elképzelhetetlen, hogy fénykép nélkül adjunk be önéletrajzot, épp ezért nagyon fontos, hogy odafigyelj a rólad készült képre.

Természetesen nem szükséges profi fotós segítségét kérned, de ha otthon készíted el, figyelj a részletekre is. A szelfi messze amatőr hatást kelt, így ezt jobb hanyagolni, de arra is figyelj, hogy ne legyen túl sárgás a kép színe, vagy épp pixeles a minősége!

Csakis elegáns ruhát viselj, és maximum a mellkasodig legyél benne a képben, mert a teljes alakos fotók automatikusan hátrányból indítanak.

Jó, ha profi fotót választasz, de amit profilképként is kitennél a Facebookra, valószínűleg nem elég szakmai. És a legfontosabb: szimpla pillanatképet, amit egy ismerősöd készített rólad beszélgetés, társasági esemény, kirándulás közben, sose tegyél az önéletrajzba!

 

Irreleváns munkatapasztalat

Nem egyszerű a helyzeted, ha olyan munkakörre jelentkezel, amiben még sosem dolgoztál, de a hozzá nem kapcsolódó munkatapasztalatot akkor sem érdemes benne hagyni az önéletrajzban!

Tegyük fel, hogy egy könyvelői állást szeretnél megpályázni. Ilyen esetben teljesen felesleges információ az, hogy korábban dolgoztál vendéglátásban, mert a két munkakörnek semmi köze egymáshoz.

Inkább azokat hagyd benne, amelyek valamennyire kapcsolódnak, és ha ez alapján ideális választás vagy a pozícióra, a személyes találkozás során elmondhatod, hogy a kihagyott időszakban egyébként mivel foglalkoztál.

A motivációs levél pedig plusz esélyt ad, ezért ne feledkezz el róla! Ha nem dolgoztál még például a fent említett könyvelői szakmában, de ezt tanultad egyetemen, és egy ismerősödnek gyakornokként sokat segítettél, nyugodtan mesélj róla, hogy lássák, bár kezdő vagy, de tudod, mivel jár ez a munka.

 

A hobbid, érdeklődési köröd

Az önéletrajzodban nem érdemes feltüntetni azokat a hobbikat, amiknek szintén nincs közük a megpályázott álláshoz.

Például lehet, hogy imádsz futni és biciklizni, de ez irreleváns egy irodai munka szempontjából, és azt érezteti a HR-essel, hogy csak ki akartad valamivel tölteni a plusz sorokat.

Az ilyen részleteket inkább hagyd meg arra, ha a személyes interjú során rákérdeznek, mivel töltöd a szabadidődet. Ez alól csakis az kivétel, ha a pozícióhoz kapcsolódó hobbid van. Ha például egy barkácsüzlet vagy hobbibolt egyik pozíciójára jelentkezel, és a szabaidődben imádod a DIY-t, nyugodtan említsd meg, mert így látni fogják, hogy tudsz válaszolni a vásárlók bonyolultabb kérdéseire is!

 

Részletekben a lényeg

A részletekre mindig fektess nagy figyelmet, mert óriási hangsúly helyeződik rájuk.

Azaz ha valamilyen helyesírási kérdésben bizonytalan vagy, úgy inkább kérdezz meg több ismerőst is, és véletlenül se hagyd hibásan benne az önéletrajzban!

Apróságnak tűnhet, de a megítéléseden hatalmasat tud rontani egy sietségből elkövetett elírás.

A másik fontos részlet az e-mail címed. Statisztikák szerint azokat az önéletrajzokat, ahol az e-mail cím nem professzionális, 75%-ban azonnal félre is tesznek a HR-esek, mert azt a látszatot keltik, hogy az adott személy egyáltalán nincs tisztában a munka fontosságával.

 

Túl sok információ

Persze az sem kellemes, ha fél oldalban minden információ elfér a munkatapasztalatodról és tanulmányaidról, de azért sem jár jó pont, ha három oldalas CV-t küldesz be egy állásra.

Az interjúztatónak napi szinten rengeteg önéletrajzot kell átnéznie, és ha valakinek ilyen hosszúra nyúlik a bemutatkozója, valószínűleg túl sok felesleges információt tett bele, vagy nagyon gyakran váltogatta a munkahelyét, és ez felvet bennük néhány kérdést.

Márpedig ők tömören a lényegre kíváncsiak, így hacsak az első pár sorban nem tudod megragadni a figyelmüket, biztosan nem olvassák tovább.

 

Sablonos szavak

Vannak kifejezések, amelyek lényegében minden önéletrajzban visszaköszönnek.

Ezek a „jó kommunikációs készség” vagy a „csapatjátékos hozzáállás”, amelyek egy idő után már kifejezetten sablonossá teszik a CV-ket.

Amikor a saját készségeidről írsz, próbálj meg egy kicsit eltérni a megszokott kifejezésektől, és arról írj, ami fontos lehet a munka esetében. A fent említett szavakat mostantól felejtsd el!

A legjobb pedig az, ha a motivációs leveledben kitérsz ezekre a készségekre, és konkrét példával meséled el, hogyan tudod őket kamatoztatni a munkahelyeden. Ez lehet akár egy céges probléma, amire te találtál megoldást, vagy egy konfliktus, amit neked sikerült orvosolni. Bármi jöhet, a lényeg, hogy az erősségeidet hangsúlyozd velük!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást