Már több mint két éve élek növényi étrenden, így tojást sem fogyasztok. Teljesen átalakítottam az étkezési szokásaimat és másként tekintek az ételekre, emiatt aztán nem hiányzik semmilyen „alapanyag” a korábbi étrendemből. Néha egy-egy ízvilágot persze én is megkívánok, és ez alól a rántotta sem kivétel. Szerencsére azonban van három olyan finomság, ami tökéletesen kiváltja a korábban jól megszokott rántotta ízvilágát.
Szafi Free – Tojás nélküli magyaros alappor
Burján Szafi neve már nem csak az egész országban, hanem az egész világon ismert lett, köszönhetően sajátfejlesztésű termékeinek.
Extrém, összetett ételérzékenységben szenvedők is a bőségesen találnak harapnivalót a termékei között, így természetesen a tojásra allergiásak, de a tojás ízvilágát kedvelők sem maradhatnak ki a sorból.
Ennek az alappornak az összetevői között található a gluténmentes zabpehelyliszt, a rizscsíra fehérje és a sörélesztőpehely – a különleges, tojásos ízvilágot pedig a fekete só adja.
Csicseri omlett
Kevésbé specifikus alapanyag a csicseriborsóból készült liszt, ami alapvető hozzávaló a növényi étrenden élők konyhájában. Nem csak azért, mert mennyei rántotta, vagy éppen frittata készülhet belőle, hanem mert panírozás során a tojást is ezzel a liszttel helyettesítjük. Elég egy kis vizet és fűszereket adni hozzá – kész is!
Az csak hab a tortán, hogy jóval olcsóbb, mint a tojás…
A rántotta elkészítése során sem kell görcsölnöd a méricskélésen, egyszerűen annyi vizet, növényi tejet kell adnod a csicseriborsó liszthez, hogy palacsintatészta sűrűségű állagot kapj. Ehhez jönnek a fűszerek: a szín miatt nem érdemes kihagynod a kurkumát, az íz végett pedig a fekete sót, és a korábban említett sörélesztőpehely is jó szolgálatot tesz. Ezen felül ízlés kérdése, hogy zöldségekkel, friss fűszerekkel, vagy éppen gabonakolbásszal, gombával ízesíted-e a rántottádat – amiből egyébként bármikor készíthetsz könnyen megfordítható omlettet is.
Tofurántotta
Bár mindegyik fogás bővelkedett fehérjékben, ha növényi proteinről van szó, akkor a tofu örök befutó.
Szerencsére nem csak rántva, grillezve, vagy éppen pirítva készítheted el, ízletes rántottát is csinálhatsz ebből az alapanyagból.
Ehhez csak annyi a dolgod, hogy a tofut egy tányér fölött összemorzsolod, majd ízesíted: a csicseri omlettnél használt fűszerek ezúttal is jó szolgálatot tesznek. A tofut önmagában is megpiríthatod a fűszerekkel és a zöldségekkel, de egy kevés növényi tejszínnel, vagy tejföllel elkeverve még krémesebb, lágyabb lehet a végeredmény.