Életmód / Receptek / Táplálkozás

Tojásérzékenyként is lehet rántottát enni: 3 szuper tojásmentes omlett recept

Már több mint két éve élek növényi étrenden, így tojást sem fogyasztok. Teljesen átalakítottam az étkezési szokásaimat és másként tekintek az ételekre, emiatt aztán nem hiányzik semmilyen „alapanyag” a korábbi étrendemből. Néha egy-egy ízvilágot persze én is megkívánok, és ez alól a rántotta sem kivétel. Szerencsére azonban van három olyan finomság, ami tökéletesen kiváltja a korábban jól megszokott rántotta ízvilágát.

Szafi Free – Tojás nélküli magyaros alappor

Burján Szafi neve már nem csak az egész országban, hanem az egész világon ismert lett, köszönhetően sajátfejlesztésű termékeinek.

Extrém, összetett ételérzékenységben szenvedők is a bőségesen találnak harapnivalót a termékei között, így természetesen a tojásra allergiásak, de a tojás ízvilágát kedvelők sem maradhatnak ki a sorból.

Ennek az alappornak az összetevői között található a gluténmentes zabpehelyliszt, a rizscsíra fehérje és a sörélesztőpehely – a különleges, tojásos ízvilágot pedig a fekete só adja.

 

Csicseri omlett

Kevésbé specifikus alapanyag a csicseriborsóból készült liszt, ami alapvető hozzávaló a növényi étrenden élők konyhájában. Nem csak azért, mert mennyei rántotta, vagy éppen frittata készülhet belőle, hanem mert panírozás során a tojást is ezzel a liszttel helyettesítjük. Elég egy kis vizet és fűszereket adni hozzá – kész is!

Az csak hab a tortán, hogy jóval olcsóbb, mint a tojás…

A rántotta elkészítése során sem kell görcsölnöd a méricskélésen, egyszerűen annyi vizet, növényi tejet kell adnod a csicseriborsó liszthez, hogy palacsintatészta sűrűségű állagot kapj. Ehhez jönnek a fűszerek: a szín miatt nem érdemes kihagynod a kurkumát, az íz végett pedig a fekete sót, és a korábban említett sörélesztőpehely is jó szolgálatot tesz. Ezen felül ízlés kérdése, hogy zöldségekkel, friss fűszerekkel, vagy éppen gabonakolbásszal, gombával ízesíted-e a rántottádat – amiből egyébként bármikor készíthetsz könnyen megfordítható omlettet is.

 

Tofurántotta

Bár mindegyik fogás bővelkedett fehérjékben, ha növényi proteinről van szó, akkor a tofu örök befutó.

Szerencsére nem csak rántva, grillezve, vagy éppen pirítva készítheted el, ízletes rántottát is csinálhatsz ebből az alapanyagból.

Ehhez csak annyi a dolgod, hogy a tofut egy tányér fölött összemorzsolod, majd ízesíted: a csicseri omlettnél használt fűszerek ezúttal is jó szolgálatot tesznek. A tofut önmagában is megpiríthatod a fűszerekkel és a zöldségekkel, de egy kevés növényi tejszínnel, vagy tejföllel elkeverve még krémesebb, lágyabb lehet a végeredmény.