Tízperces csoda vagy pénzkidobás? A flabélos vibrációs tréning

Tízperces csoda vagy pénzkidobás? A flabélos vibrációs tréning

Címlap / Életmód / Egészség / Tízperces csoda vagy pénzkidobás? A flabélos vibrációs tréning

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle vibrációs tréningek, főként az egészségre és az alkatra való jótékony hatásuk végett. E gépek közül most az elmúlt év legnagyobb őrületét, a flabélost vesszük górcső alá.

Helyettesíti a sportolást?

A flabélost úgy hirdetik, hogy 40-45 perces intenzív edzésnek felel meg az egyszeri, 10 perces alkalom – legalábbis sokan így értelmezik a szlogent. 
Ez az állítás azonban ferdít, ugyanis a pontos megfogalmazás szerint 10 perc alatt a testünk annyi izommunkát végez, amennyit egy 40 perces edzés során elérhetünk. 
Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a valóban hosszan elhúzódó edzések másként hatnak, nyilván nem fogunk 10 perc alatt annyi kalóriát elégetni, amennyire csaknem egy óra alatt lennénk képesek.
Elértünk tehát rögtön az első fontos ponthoz: a flabélos nem helyettesíti a mozgást, nem lehet úgy tekinteni rá, mint ahogy a hetente rendszeresen végzett edzésekre lehetne.

Mégiscsak jó valamire?

Annak ellenére, hogy az edzést nem lehet vele helyettesíteni, természetesen jobb, ha valaki rendszeresen jár vibrációs tréningre, általa átmozgatja a testét, mintha semmit sem csinálna. 
Ettől azonban nem kell csodákat várni, a hetente, rendszertelenül végzett flabélos edzések nem csinálnak senkinek sem kockás hasat és kerek hátsót, ha az illető semmit sem változtat az életvitelén. 
Sokan egyfajta csodaszerként gondolnak a vibrációs gépekre, amikre elég ráállni, néhány percet unatkozni, majd élvezni, ahogy olvadnak a kilók. 
Aki ennek tudatában vesz bérletet az csalódni fog, esetében semmilyen látványosabb eredménnyel nem fognak járni a tréningek.

Mikor hatékony?

A vibrációs tréning akkor lesz hatékony, ha az ember elfogadja, hogy bár olykor-olykor helyettesíthetjük vele az edzést, inkább kiegészítő lehetőségként tekintünk rá.
Aki látványos változást szeretne, az hetente legalább három-négy alkalommal tartson flabélos edzést, amit mindenképpen egészítsen ki egy választott sportággal. 
Úgyis lehet időzíteni az edzéseket, hogy a flabélos bemelegítés/levezetés legyen, de tehetjük teljesen más napra is a tréninget, és más napra az edzést.
Így valóban sok kalóriát égethetünk el, de természetesen emellett ugyancsak változtatni kell az életmódon, hiszen manapság még nem sikerült kitalálni olyan csodaszert vagy gépet, ami önmagában hatékony lenne.

Választható programok

A flabélos gépen te magad is állíthatod az erősséget (ezt érdemes az első próbánál választanod), majd a későbbiekben komplett programok közül is választhatsz
A P1 általános átmozgatást takar, így jó használatot tehet, ha az edzés részeként tekintesz a vibrációs tréningre. 
A P2 a fogyást, narancsbőr eltüntetést, feszesítést segíti, míg a P3 azok számára lett kifejlesztve, akik aktívan sportolnak, és még tovább fejlesztenék izomzatukat, állóképességüket.
Az időtartamot illetően az első időszakban mindenképpen a 10 perces lehetőséget javasoljuk, hidd el, ennyi idő alatt is el lehet fáradni. 
Később már bővítheted 20 percre is a tréninget, továbbá ildomos elkezdened különféle gyakorlatokat végezni, hiszen a változatos testhelyzetek a fejlődést is elősegítik.

Nem csak pénzkidobás?

Akik ettől várják a nagy változást, azok számára valóban pénzkidobás a bérlet, de akik hajlandóak mást is tenni a cél érdekében, azoknak kiváló lehetőséget nyújt a vibrációs gép.

Kifejezetten jó hatással van az anyagcserére, az emésztésre, ami a fogyás egyik kulcsmomentuma, illetve a bőrt is nagymértékben feszesíti, a cellulitot láthatóan kezeli.

Tónusosabbá teszi az izomzatot, javítja a vérkeringést, fejleszti a rugalmasságot, az egyensúlyérzéket, a terhelhetőséget. Növeli a vérben az oxigénszintet, így bár testileg elfáradunk, az edzés végén kellemesen felfrissülünk.

Mire figyelj még?

Míg egyes betegségek esetén kifejezetten javasolt a vibrációs tréning használata, addig akadnak olyan problémák, amik során tilos az edzés. Feltétlenül járj utána, a te esetedben mit javasolnak, mert az erőteljes rezgés nem feltétlenül tesz jót mindenkinek. 
Mielőtt bérletet vennél, tegyél egy próbát (ám fontos, hogy ne egyből a legnehezebb fokozattal kezdj), ugyanis mint írtunk, nem vagyunk egyformák. Egyeseknek megfájdul a fejük, másoknak kipirosodik a bőrük.
Ezek a tünetek sokszor nem vészesek, de ha nagyon kellemetlenek, akkor nyilván változtatni kell a tréning típusán, a testtartáson, vagy egyszerűen más lehetőség után kell nézni.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!