Könnyebben kiadhatod a könyvedet, mint gondolnád – Elárulom, hogyan!

Könnyebben kiadhatod a könyvedet, mint gondolnád – Elárulom, hogyan!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Könnyebben kiadhatod a könyvedet, mint gondolnád – Elárulom, hogyan!

Maholnap 20 éve, hogy rendszeresen publikálok online, már gyerekkorom óta elkísér az írás. Ennek ellenére bizsergető és különleges érzés volt, mikor először láttam meg a cikkemet egy nyomtatott újságban. Sokszor eszembe jutott, hogy ha ez ilyen jó, akkor milyen lehet egy saját könyv? De mindig elvetettem a gondolatot, hiszen nem volt egy olyan téma sem, ami minden kritériumnak megfelelt volna, és könyv születethetett volna belőle. 

Aztán a sors úgy hozta, hogy egy teljesen új, számomra ismeretlen kérdéskörrel kellett megismerkednem. Nem volt könnyű dolgom, mert néhány éve, mikor életmódot váltottam, ez a téma itthon még egyáltalán nem volt népszerű – és egyébként manapság sem túlságosan elfogadott. Sosem gondoltam volna, hogy ebből valaha előnyöm lesz, de végül így alakult. Mire felkapott lett az egész, én már sok éves tapasztalatot tudhattam a hátam mögött. 

Kapva az alkalmon, célirányosan kitanultam egy új szakmát és szinte észre sem vettem, de elkezdtem írni a tanulás mellett. Egyszerre jegyzeteltem és tanultam, úgy véltem, így jobban rögzül az anyag, a begépelt oldalak pedig majd jók lesznek későbbi cikkek alapanyagának. Aztán észrevettem, hogy kezd kirajzolódni valami nagyobb, jelentősebb anyag, és akkor jött a felismerés: félig kész a könyvem!

Innen már tudatosan haladtam előre, készítettem tartalomjegyzéket, fejezetekre osztottam, kiértékeltem a saját kutatásomat, de azért próbáltam nem túlgondolni. Arra koncentráltam, hogy maga az anyag kész legyen, és persze a vizsga is sikerüljön. Teltek a hetek és szinte akkor készült el a könyvem első verziója, amikor kézhez kaptam az oklevelemet. 

Tippek könyvírráshoz
IgorVetushko/depositphotos.com

Oké, de hogyan tovább? 

Először E-bookot jelentettem meg, ami végtelenül egyszerű és manapság bárki kiadhatja ilyen formában a saját könyvét. Óriási előnye, hogy nincsenek különösebb szabályok, legalábbis, ami a formai követelményeket illeti. Úgy alakítod a sorokat, a képeket, a táblázatokat, ahogyan csak szeretnéd, már csak azért is, mert nagyon sokan PDF verzióban adják ki az E-bookjukat.

Szintén előny, hogy lényegében nincs anyagi befektetés, ha a szerkesztői munkákat is te csinálod, akkor gyakorlatilag ingyen kiadhatod az E-bookodat. Még az ISBN számért sem kell fizetned! Hátrány azonban, hogy hazánkban egyelőre a sor végén kullognak az E-könyvek, nekünk valamiért az az igazi érték, amit a kezünkbe foghatunk és nem csak egy adathordozón nézegethetjük. Pedig sokszor és sok szempontból hasznosabbak az E-könyvek, azonban számolni kell azzal, hogy itthon jóval kisebb a piacuk. 

Emellett természetesen forgalmaznod is kell az adott könyvet, tehát számlaképesnek kell lenned. Az ezzel járó extra terheket (adózás, könyvelő, stb.) bele kell kalkulálni a büdzsébe. Ráadásul valamilyen felület is kell a célra, legalább egy honlap, amin keresztül elérnek és megismernek a vásárlóid. Persze még jobb, ha egy webshop áll a rendelkezésedre, ami egyúttal gyorsítja, egyszerűsíti is az egész rutint.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást