Életmód / Táplálkozás

Tippek, hogy egészségesen étkezz anélkül, hogy sokat költenél

Tippek, hogy egészségesen étkezz anélkül, hogy sokat költenél

Ebben az időszakban az is spórol, akinek még vannak tartalékai. A legegyszerűbb pedig az élelmiszereken kezdeni a kiadások csökkentését, persze nagyon fontos, hogy egészséges táplálkozás kerekedjen ki mindebből. Szerencsére nem lehetetlen, de kétségtelenül kell hozzá egy alapfelszerelés és némi leleményesség. Íme, tippjeink.

Főzz magatoknak!

Alapvetően nincs gond a házhoz rendeléssel, sem a készétel vásárlással, de amit te magad készítesz mégis egészségesebb és gazdaságosabb. Ha túl gyakran engedsz a csábításnak, az bizony meg fog látszani a pénztárcádon.

Ha szeretnél egészségesen és olcsón táplálkozni, az első lépés, hogy beszerzel néhány alapvető dolgot, olyan száraz alapanyagokat, fűszereket, amelyekhez mindig tudsz nyúlni, ha össze kell dobnod valamit magadnak.

Ha van erkélyed vagy kerted, ez a tökéletes pillanat arra, hogy kialakíts egy aprócska veteményest, hiszen mi lehet egészségesebb és gazdaságosabb, mint a saját magad által termesztett paradicsom?

 

Ne vásárolj éhesen!

Viccesen hangzik, de ez alapszabály.

Ha korgó gyomorral mész a boltba, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy többet költesz a kelleténél, mindenféle kívánatos, kalóriadús ételt dobálsz a kosaradba, amelyek ráadásul nem is a legegészségesebbek.

Egyél egy falatot indulás előtt és a legjobb, ha pontos listával indulsz el.

 

Vásárolj piacon!

Ha teheted, kerüld a nagy bevásárlóközpontokat, inkább próbálj meg piacon vásárolni, ahol olcsóbbat juthatsz jó minőségű zöldségekhez és gyümölcsökhöz.

Ezeken a helyeken ráadásul sokkal könnyebben tudod megvalósítani a csomagolásmentes vásárlást, csak magaddal kell vinned saját vászontáskáidat, dobozaidat vagy kosaradat és nem csak olcsóbban, de környezetkímélőbben is vásárolhatsz.

 

Vásárolj online!

Ha nem tornyosulnak előtted a termékek, akkor nem olyan könnyű elcsábulni, egyszerűen szedd össze a gondolataidat, lépj be a webshopba és válogasd össze, hogy mire van szükséged anélkül, hogy felesleges holmikat cipelnél haza.

Arra is figyelj, hogy ne dőlj be a díszes csomagolásoknak, a mentes, bio- és szuperegészséges termékek ára néha rendkívül borsos, a dizájnra viszont nagyon is odafigyelnek.

Ne vásárolj össze válogatás nélkül mindent csak azért, mert szerepel rajta a vegán jelszó, nem biztos, hogy ezzel jársz a legjobban!

 

Légy szezonális!

Az öltözködéssel ellentétben, az étkezésben érdemes a szezonális árut választanod, hiszen teljesen kézenfekvő, hogy adott gyümölcsök és zöldségek akkor olcsóbbak, amikor épp szezonjuk van és nem nehéz beszerezni őket.

Apróságnak tűnhet, de sokat spórolhatsz vele, ráadásul sok gazdaság ilyenkor „szedd magad” akciókat is szervez, ahol még olcsóbban juthatsz a kedvenceidhez.

 

Csökkentsd a húsbevitelt!

Egy igazi húsevő számára ez elképzelhetetlennek tűnik, pedig az egészségednek és a pénztárcádnak is jót tesz majd, ha kicsit visszaveszel a húsból.

Nem kell teljesen lemondanod róla, hiszen szíved joga eldönteni, hogy milyen módon étkezel, de adj egy esélyt, próbáld ki, hogy csak hétvégén fogyasztasz húst és figyeld meg saját magadat és a hónap végi költségvetést is.

Meg fogsz lepődni!

 

Fagyaszd le a kedvenceket!

Ahogy már a cikk elején is említettük, érdemes betáraznod néhány alapanyagból, a fűszereken és a száraz hozzávalókon túl pedig a fagyasztódat is érdemes megtöltened az adott szezon kedvenceivel, így nemcsak nélkülöznöd nem kell majd ezeket, de ráadásul sokat spórolhatsz is, ha mindig van mit elővenned a másnapi ebédhez.

A legtöbb zöldség és gyümölcs finom kiolvasztva is, ráadásul megőrzi a tápanyag tartalmát is.

 

Hasznosíts újra!

Megannyi lehetőség rejlik a maradékokban, csak egy kis kreativitás kell hozzá.

Egyszerűen tedd túl magad azon, hogy nem szívesen eszel több napos ételt, hiszen a hűtőben minden eláll pár napig, te pedig olyan párosításokat is kipróbálhatsz, amik korábban sosem jutottak eszedbe: egy főzeléket feldobhatsz valamilyen feltéttel, a megmaradt húshoz pedig csak dobj össze egy salátát.

Olcsó és garantáltan egészségesebb, mintha lerohannál a boltba vagy rendelnél valamit, ami azonnal csillapítja a farkaséhségedet.

 

Legyen napirended!

A végére hagytam, pedig talán ez az egyik kulcs.

Ha nem éhezteted ki a szervezetedet, hanem odafigyelsz rá, hogy mindig kiszámítható módon táplálkozz, hogy egyensúlyban tartsd a sportot, az alvást és az étkezést, akkor nem fordulhat elő, hogy hirtelen felindulásból nagy összegeket költesz egy ebédre, mikor a hűtődben is ott van minden, amire szükséged van a változatos és egészséges, ráadásul pénztárcakímélő ételhez.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást