7 tipp, hogy biztosan ne égj le a napon

7 tipp, hogy biztosan ne égj le a napon

Címlap / Stílus / Test / 7 tipp, hogy biztosan ne égj le a napon

Az UV-sugárzás elleni védelem fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ennek ellenére az utcára kilépve rögtön megpillanthatsz jó néhány leégett embert, a strandon pedig ez az arány még kedvezőtlenebb. Adunk néhány ötletet, hogy ne kerülj a pórul jártak táborába!

Kend újra!

Nem számít, mennyi időre mész ki a napra: naptejre mindenképpen szükséged van. Bőrtípusodtól függően a természetes védekezőképességed 5-30 percre terjed ki, amit meg kell többszörözni.
Még akkor is érdemes kétóránként megismételni a kenegetést, ha nem történt fürdőzés vagy számottevő verejtékezés, mert a környezeti hatások egyszerűen „lekoptatják” rólad a kencét.

Fürdés után azonnal!

Számos naptejet forgalmaznak „vízálló” jelzővel, és sokuknál tényleg érezheted fürdőzés után is a jellegzetes védőréteget. Ez azonban csalóka, hiszen a felszínen többnyire csak a hidratáló összetevők maradnak – az UV-védelemért felelős anyagok egy része leázik, a többi pedig mélyebb hámrétegekbe szívódik.
A lehető legokosabb, amit tehetsz, hogy a vízből kikászálódva megtörlöd magad, és megismétled a kenést!

Ne vedd biztosra!

Fontos tudnod, hogy egyik naptej sem nyújt 100%-os védelmet. Ha tisztában vagy ezzel, és nem vársz csodát a kencétől, máris egészségtudatosabbá válik a viselkedésed.
A leégések jelentős részénél használtak naptejet, ám túl keveset, túl ritkán, vagy éppen túl alacsony faktorszámmal. Ezeket a tényezőket is vedd figyelembe a készítmény alkalmazásakor!

11 és 15 óra között maradj a szobában!

A nap legmelegebb időszakában nem csak árnyékba húzódni érdemes. Ha teheted, hűsölj inkább a szobában! Ekkor ugyanis a nap sugarai inkább égetnek, mint barnítanak. Sajnos igen gyorsan napszúrást is kaphatsz.
Amennyiben mégis muszáj kint tartózkodnod, szellőző anyaggal takarj el akkora testfelületet, amekkorát csak tudsz, és viselj sapkát vagy kalapot!

Pihenj az árnyékban!

Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy a tűző napon, nyugágyban pihennek le, akár több óra hosszára. Ezzel sokszorosára növekszik a leégés, a hőguta, a napszúrás és a kiszáradás kockázata.
Arról nem is beszélve, hogy a „sülve” eltöltött idő valójában nem pihentet, mert keményen megdolgoztatja a szervezeted. Hidd el, az árnyékban sokkal jobb lesz!

Igyál minél több vizet!

Egyébként is naponta legalább 2 liter víz elkortyolására lenne szükséged, de nyáron ez az igény akár két-háromszorosára is nőhet. Ne feledd, hogy a hidratáltság elsősorban belülről fakad!
Ha mindig van nálad egy nagy üveg víz, elejét veheted rengeteg egészségügyi problémának. Fürdés vagy úszás közben is minimum félóránként nézz a palack fenekére – még akkor is, ha éppen nem érzed magad szomjasnak!

A negyedórás aranyszabály

A legújabb nemzetközi ajánlás szerint akkor kell UV-védelmet alkalmaznod, ha előreláthatólag legalább 15 percet töltesz a napon. Ez az időtartam a legtöbb bőrtípus esetén még veszélytelen, ha nem 11 és 15 óra közé esik, illetve a D-vitamin termelését is elősegíti.
A negyedórás aranyszabály alkalmazásával könnyedén eldöntheted, kell-e naptej a kutyasétáltatáshoz vagy a boltba való leugráshoz. Az UV-sugárzás növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Amennyiben valamelyik anyajegyednél alak-, méret- vagy színváltozást veszel észre, keress föl mielőbb egy bőrgyógyászt!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást