Tévhitek diétákról, amelyektől csak hízol

Tévhitek diétákról, amelyektől csak hízol

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Tévhitek diétákról, amelyektől csak hízol

Leleplezünk néhány diétát, amely inkább hízlal, mintsem segítene lefogyni.

Csaló diéták

Kérj tíz embertől tanácsot a fogyókúrádhoz és biztos tíz különböző választ kapsz majd. Légy kitartó! Tűzz ki magadnak egy hatalmas célt! Törődj bele, hogy télen mindenki felszed néhány kilót.

Mindannyian különböző szabályokat követünk, hogy megszbaduljunk felesleges kilóinktól, de jópár dolog, amit a fogyásról mondanak nem igaz. Ideje elfeledned ezeket a diétákat.

Íme a meglepő igazság, mely segít neked abban, hogy karcsú maradj.

Minél többet mozogsz, annál jobb

Már tudod jól, hogy a mozgás a legjobb dolog, amit csinálhatsz, hogy karbantartsd tested és szabályozd kilóidat, de ha túlzásba viszed akár az ellenkező hatást érheted el vele. A minden napi edzés legyengítheti az immunrendszert, megeröltetheti az ízületeket és teljesen kifáraszthat bennünket. Az izmoknak szükségük van időre, hogy helyrejöjjenek és sokkal hatékonyabban működhessenek a következő edzés alkalmával.

Ha valaki helytelenül, kifáradásig erőlteti izmait, annak szervezete kevesebb kalóriát fog elégetni, mintha normális körülmények között tornázott volna. A kimerültség elkerülése érdekében, ajánlott legalább egy héten egy napot kihagyni és minden alkalommal más és más gyakorlatokat végezni. Például, egyik nap emeljünk súlyokat, a másik napon végezzünk lábgyakorlatokat és így tovább. Azonban vigyázzunk, hogy egy izomcsoportot se strapáljunk le!

Fontos, hogy a hátunk mindig egyenes legyen. Ha nem ereszkedünk rá az edzőgépek karjaira, megelőzzük a sérüléseket és növeljük a kalóriaégetést.

Az izom többet nyom, mint a háj

Biztos előfordult már, hogy edzés után ráálltál a mérlegre és az többet mutatott, mint amire számítottál. Ez azt súgta neked, hogy ez csak az izmaid súlya, elvégre az izom súlyosabb, mint a háj, ugye? Ez nem egészen így van. Nem létezik olyasmi, hogy az izom súlya.

Egy kiló izom és egy kiló háj is egy kilót nyom! Mivel az izom sűrűbb, mint a háj, sokkal vékonyabbnak tűnik egy izmos test. Az izom másik előnye pedig az, hogy körülbelül 50 kalóriát éget el egy nap, míg a háj csak kettőt. Tehát, minél soványabb vagy annál jobb a szervezeted anyagcseréje.

Az aerobik gyakorlatok, mint a biciklizés és a kocogás, égetik a zsírt és segítik az izmok kialakulását. Mindkét gyakorlat végzése biztos út az anyagcsere rendszer felpörgetésére.

A friss gyümölcsök és zöldségek sokkal táplálóbbak, mint a fagyasztottak vagy a konzerváltak

A fagyasztott vagy konzervált termékek is ugyanolyan egészségesek, mint a frissek, ráadásul jóval gazdaságosabbak. A fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket gyakran betakarítás után azonnal lefagyasztják, így a tápanyagok bennük maradnak.

Néhány konzervált termék pedig sokkal táplálóbb, mint a friss, vagy a nyers, hiszen szervezetünk sokkal könnyebben felszívja a paradicsomban vagy a répában található antioxidánsokat, mint a likopint vagy a béta-karotint, ha a zöldségek előtte meg voltak főzve. Végső következtetésképpen elmondhatjuk, hogy nem számít miként fogyasztjuk a gyümölcsöket és a zöldségeket, a lényeg, hogy fogyasszuk őket.

Télen több kilót szedünk fel

Amikor lehűl az idő, úgy érezzük elkerülhetetlen, hogy testünk szigetelésként ne raktározzon el zsírt. Azonban nem ez történik. Az anyagcserénk felpörög, hogy melegen tartson bennünket a hidegben, ami azt jelenti, hogy valójában több kalóriát égetünk el ezeken a napokon.

Tehát, ha hízni kezdünk, ne az időjárást okoljuk, hanem azt, hogy valószínűleg ritkábban edzünk és kényelmünkben mindenfélét nassolunk.

A súlyod megtartása érdekében, próbálj meg ragaszkodni egy kiegyensúlyozott diétához (még akkor is, ha egy kis szénhidrát után sóvárogsz) és a megszokott edzéshez. A benti tevékenységeket váltsd szabadtérire, vagy pedig végezz néhány gyakorlatot kinn a hidegben, hogy még több kalóriát dolgozz le.

Az évek múlásával a hízás elkerülhetetlen

Nagyon sokan hisznek ebben, hiszen az évek múlásával a hasunkra egyre inkább rakódik le a zsír, így a pocak elkerülhetetlen. Ennek nagy részét azonban nem mi szedjük fel, hanem a hormon változások okozzák, a szülés vagy a gyengülő csontok. Ezt a változást azonban le lehet lassítani, ha erősítő gyakorlatokat végzünk.

Azok a túlsúlyos és elhízott nők, akik hetente kétszer emeltek súlyokat, kevesebb zsírt szedtek fel a hasukra (2 év alatt 7%), mint azok akik nem edzettek (2 év alatt 21%-kal nőtt). Minél hamarabb kezdesz súlyt emelni, annál könnyebb lesz karbantartani a pocakod.


A Yo-yo diéta tönkreteszi az anyagcseréd

Általános bölcsességgé vált, hogy ha megfosztod magad az ételtől, azaz diétázol, átállsz „éhező módba”, amikor is kevesebb kalóriát égetsz el, mert tested ragaszkodik ahhoz a kevés tápanyaghoz, amihez hozzájut. A teória pedig tovább folytatódik: idővel az anyagcseréd is lelassul. Bár a kalória-szegény fogyókúrák lelassítják az anyagcserét, hatásuk mégsem tart.

Kanadai kutatók összehasonlították azon nők anyagcsere-értékét, akik átlagosan 18 évig követték a Yo-yo diétát, azzal az értékkel, amely megfelelő a magasságuknak, súlyuknak és koruknak. Az esetek 92%-ánál nem találtak különbséget. A Yo-yo diéták tehát nem ártanak, mindössze idegesíthetnek, ha az ember nem találja meg a módot a plusz kilók távol tartására.

Jelentős számú kilót kell leadni ahhoz, hogy egészséges eredmények szülessenek

Elérni a kitűzött célt csüggesztő lehet, főleg, ha két számjegyű kilótól szeretnél mgszabadulni. Azonban már az is egészséged javára válhat, ha csak néhány kilótól szabadulsz meg. Már egy kiló mínusz is a túlsúlyból leviszi a koleszterin szintet.

Egy tanulmány szerint azon férfiak és nők vérnyomása, akik legalább 4 kilótól megszbadultak, jelentősen csökkent. Testünk azonnal észreveszi, ha fogyunk, még ha az egy minimális érték is, és könnyen alkalmazkodik a változáshoz.

Tehát, még akkor is, ha jópár kilótól kell megszabadulnod, a fokozatos fogyás fellendíti az egészséged és végső célod is könnyebben fog megvalósulni.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!