Jót tesz a mentális egészségednek, ha heti egyszer sírsz

Jót tesz a mentális egészségednek, ha heti egyszer sírsz

Címlap / Életmód / Egészség / Jót tesz a mentális egészségednek, ha heti egyszer sírsz

A sírást azért nem szokták a boldogság kísérőjeként felfogni, pedig egy japán tanár szerint kifejezetten jót tesz az embernek, ha átlagosan heti egyszer kiadja magából az érzelmeit, mind a jókat, mind pedig a rosszakat. És ha belegondolsz, mennyire igaza is van: egy jó sírás sokszor többet segít az emberen, mint az, ha becsomagolja az érzelmeit, és megpróbálja őket elnyomni.

Japánban komoly problémák vannak a mentális egészség területén: a statisztikák szerint 2018-ban a lakosság 83 százaléka egyszer sem látogatott meg pszichológust, pszichiátert vagy coach-ot, ami elképesztő arány, tekintve, hogy azért rendesen túldolgozzák magukat a helyiek. Ráadásul a kultúrából adódóan nem igazán profik abban sem a japánok, hogy kimutassák az érzéseiket, és inkább magukban tartják a bánatukat, minthogy beszéljenek róla valakivel.

Az országban szükség van arra, hogy hatékony stresszkezelést alkalmazzanak: egy 2016-os kutatás szerint a megvizsgált nyolc ország közül Japánban beszéltek a munkahelyeken a legkevesebbet a depresszióról, ráadásul korábban Japán vezette az öngyilkossági statisztikák listáját.

Jót tesz a mentális egészségednek, ha heti egyszer sírszKép forrása: AndrewLozovyi/depositphotos.com

Kiderült pedig, hogy a heti egyszeri sírás mint az érzelmek kifejezése nagyon hatékonyan tudja csökkenteni a stresszt, legalábbis ezt gondolja a magát namida senseinek, vagyis sírásszakértőnek nevező Hidefumi Yoshida, aki valaha tanár volt, most pedig azzal járja az országot, hogy a sírásról tart előadásokat.

Ő úgy gondolja, hogy sokkal hatékonyabb a stressz visszaszorításában a heti egyszeri sírás, mint a nevetés vagy az alvás.

Éppen ezért arra sarkallja a szülőket is, hogy tanítsák meg a gyerekeknek: sírni nem szégyen, hanem egy hatékony módja annak, hogy a felgyülemlett stresszt levezessék. Yoshida szerint az erre való nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni.

Egy harminc országban készített kutatás is ezt az elméletet erősítette meg: kiderült, hogy a megkérdezettek jó része jobban érezte magát egy kiadós sírás után, és a mentális egészséggel foglalkozó szakemberek 70 százaléka javasolja a betegeinek, hogy igenis sírják ki magukat nyugodtan. 

Korábbi kutatások rámutattak arra is, hogy a stressz hatására akár olyan káros vegyületek is kijuthatnak a szervezetből, amelyeket az a stressz hatására termel, ráadásul a sírás arra késztet, hogy lelassítsd a légzésedet, ami megint egy jó módszer a stressz hatásainak kezelésére.

A sírás tehát gyakorlatilag egy önvédelmi mechanizmus a stressz ellen – pontosan ezért nem szabad elnyomnunk. Ha úgy érzed, jólesne egyet sírni, akkor ne fogd vissza magad, hiszen nagy az esélye annak, hogy sokkal jobban fogod érezni magad tőle.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást