Nagyon különleges meglátásokra tehetünk szert a természeti népek étkezésének tanulmányozásakor. Jelenlegi életünk sok fontos területére rávilágítanak. Miért erősebb az immunrendszerük? Mitől jobb a fogaik állapota? Hogyan kerülik el a degeneratív betegségeket? Mi az oka, hogy ismeretlen számukra a rák? Szerintem érdekes kérdések.
1/9 Megdöbbentő felfedezések
Egyes természeti népek szerencsésebbnek vallhatják magukat, mert a megközelíthetetlenségük illetve az élőhelyük kedvezőtlen feltételei miatt kevésbé voltak látogatottak vagy a civilizáció vívmányai által befolyásoltak. A XX. elején még léteztek olyan népcsoportok, akiknek sikerült megőrizniük eredeti kultúrájukat és ősi táplálkozási szokásaikat.
Rájuk elsősorban az volt jellemző, hogy a környékükön található, teljes értékű táplálékot ették, pl.: gabonaféléket, egyéb magvakat, hüvelyeseket, fűszereket-és gyógynövényeket, gyümölcsöket illetve húsféléket. Állati eredetű készítményeket nagyobb mennyiségben csak azokon a helyeken fogyasztottak, ahol feltétlenül szükséges volt erre, mert kevés vagy ritkán hozzáférhető volt a növényi táplálék.
Az ezerkilencszázas évek elején terelődött a kutatók figyelme a természeti népek kultúrájának és táplálkozásának tanulmányozása felé. A felfedezések számunkra olykor ébresztő hatásúak, máskor megdöbbentők és néha kissé megmosolyogtatók, számukra pedig többnyire katasztrófával végződtek. Az már a XIX. század végén világossá vált, hogy a civilizált világ ételeit fogyasztóknál több a romlott fog, a deformált állkapocs és egyre gyakoribb a degeneratív, az emésztőrendszeri, a keringési és a rákos megbetegségek előfordulása. Lássuk, mit tudhatunk meg róluk és miket tanulhatunk tőlük az életvitelük és a táplálkozásuk alapján.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!