Nagyon különleges meglátásokra tehetünk szert a természeti népek étkezésének tanulmányozásakor. Jelenlegi életünk sok fontos területére rávilágítanak. Miért erősebb az immunrendszerük? Mitől jobb a fogaik állapota? Hogyan kerülik el a degeneratív betegségeket? Mi az oka, hogy ismeretlen számukra a rák? Szerintem érdekes kérdések.
2/9 Eszkimók
Való igaz, hogy az éghajlati tényezők döntő szerepet játszanak az eszkimók étkezésében, azonban még ők sem csak húst hússal esznek. Szeretik a halakat, kedvencük a lazac, és ha jó napjuk van valamilyen fóka, rozmár, esetleg karibu is kerül az asztalukra. Az állatokat főleg nyersen, belsőségekkel együtt fogyasztják, kedvelt csemegéjük a rénszarvas erjedt gyomortartalma. Viszont ügyesen megkeresik a módját, hogy hozzájussanak a nélkülözhetetlen vitaminokhoz és fitonutriensekhez.
Áfonyát, málnát és más sarki gyümölcsöket szedegetnek, ehető virágokat, füveket, gyökereket, algákat kutatnak fel. Alkalmazkodnak a feltételekhez és próbálják a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségekből. A hagyományos étrendjük tehát jelentős mennyiségű védő hatású nitrilozidot tartalmaz. Miután feladják a nomád életmódjukat, hogy modern ételeket egyenek, nekik is számos „ismeretlen” betegséggel kell szembesülniük.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!