Terhességi cukorbetegségem volt – Így csináltam végig

Terhességi cukorbetegségem volt – Így csináltam végig

Címlap / Életmód / Egészség / Terhességi cukorbetegségem volt – Így csináltam végig

Két kislányom van, mindketten csodálatosak, ám egyik várandósságom sem volt könnyű eset. A második valóban terhesség volt, pedig nem szeretem ezt a szót. A várandósság végén két hónapot töltöttem kórházban, ráadásul terhességi cukorbetegséggel is küzdöttem.

Mi is az a terhességi cukorbetegség?

Más néven gesztációs diabétesz, ami valójában egy szénhidrát-anyagcsere zavar. A babavárás alatt több olyan hormon is termelődik, amelynek hatása ellentétes az inzulin hatásával. Ekkor kell a hasnyálmirigy inzulintermelésének felvenni a ritmust, és válaszolni a megnövekedett igényre. Ha ez nem teljesül, akkor kialakul a probléma. A vércukor-háztartás zavara veszélyes a kismamára és a magzatra nézve is.

Nagyobb a kockázata a vetélésnek, a terhességi magas vérnyomásnak, a császármetszésnek és más, szülés közben fellépő komplikációnak is.

A babánál nagyobb az esélye a fejlődési rendellenességeknek, illetve nagyobbra is nőhet, mint az előre várt születési súly, sőt, később kialakulhat nála cukorbetegség, magas vérnyomás vagy elhízás.

Így szűrik ki

A várandósság korai szakaszában vérvétellel ellenőrzik az éhgyomri vércukor-értéket. Amennyiben ez normális értéket mutat, azaz 5,6 mmol/liter alatti, akkor majd csak a 24-28. héten végeznek újabb vércukor-vizsgálatot. Ez az ún. vércukor-terhelés, vagyis OGTT (orális glukóz intolerancia teszt).

Nálam az első, azaz a korai vizsgálat teljesen normális eredményt mutatott, az OGTT vizsgálat értéke viszont meghaladta a normál értéket. Az terheléses vércukor-vizsgálat során éhgyomorra vénás vérvétellel megnézik a vércukor értéket, majd 75 g glukózt kell elfogyasztani, 2 dl vízben feloldva. (Én vittem magammal egy kis citromot, így elviselhetőbb volt ez az erős cukros-édes íz) Ezután, két óra elteltével újabb vérvétel történik. Az így kapott értéknek alacsonyabbnak kell lennie 7,8 mmol/liternél.

Az én terheléses értékem pontosan 7,8 mmol/liter volt. Ez csökkent cukortűrő képességet jelent.

Bevallom őszintén, megijedtem, amikor az ápolónő közölte az eredményt. Adott egy időpontot a diabetológiára.

damircudic/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»