A terhesség második hónapja

A terhesség második hónapja

Címlap / Életmód / Család / A terhesség második hónapja

Terhességed első hónapját sikeresen átvészelted. A hónap végére az embrióból magzat lesz.

Tested iramosan változik, elkezded érezni, hogy terhes vagy, ha eddig nem érezted.

Teendők

– Kezdj el kialakítani egy új gardróbot az anyaságodhoz.
– Kezd előkészíteni a baba szobáját.
– Az autót is változtasd biztonságossá a kis jövevény számára.

A baba második hónapja

Meg nem született gyermeket mazsolából málna méretűvé nőtt, kicsit nagyobb, mint 1 cm. A második hónap végére eléri a két és fél cm hosszúságot. A baba nemcsak nyúlik, hanem ki is egyenesedik a múlt havi csavarodott állapotából. A nyolcadik hét körül a farkincája eltűnik, csukott szemei pedig fejecskéje két oldaláról elindulnak végleges helyük felé.

Lassan megjelenik az orra, az állkapcsa és az apró fogacskák is megjelennek ínyében a tizedik hét végére. Ugyanekkor alakul ki szájpadlása és hangszálai. A második hónap végére szinte teljesen elkészülnek a szervrendszerek. Agyának jobb és bal fele teljesen kifejlődik, az agysejtek száma pedig gyorsan növekszik. A puha csontok is kezdenek kialakulni, a máj elkezd vörösvérsejteket gyártani, amíg a harmadik trimeszterben a a csontvelő át nem veszi ezt a szerepet.

Testedben végbemenő változások

Válaszd ki az alábbiak közül azokat a tüneteket, melyeket te is tapasztalsz ebben a hónapban, hogy vissza tudj tekinteni terhességed fejlődésére és keresd fel szakorvosod vagy szülésznődet, ha valami nagyon zavar.

– Gyakori vizelési kényszer
– Érzékenyebb, duzzadt mellek
– Hüvelyi váladék mennyiségének növekedése
– Szédülés és ájulás érzete
– Emésztési zavar vagy gázok
– Fejfájás
– Orr váladékozása vagy csorgó orr
– Túlzott nyáltermelődés

Az agyban végbemenő változások

Most, hogy terhességed egyre több tünetét észleled, valószínű most kezded igazán felfogni az anyaság gondolatát. Az emocionális változások megértése és felismerése segíthet a stressz-szint és a hangulatingadozás kontrollálásában.

Könnyen ideges leszel még akkor is, ha az előkészületeket végzed az új jövevény érkezéséhez. Tested a gyermeked fejlődésére koncentrál minden percben, tehát próbáld meg elkötelezettségeidet és dolgaidat ésszerű szinten tartani. Kerüld a mentális és a fizikai túlterhelést is.

Ha sietsz, mert mindennek tökéletesnek kell lennie, jusson eszedbe, hogy a babádat nem fogja érdekelni, hogy a gyerekágy színe illik-e az öltöztetőjéhez, azonban a benned felgyülemlett feszültséget érezni fogja. Éppen ezért szabadulj meg a stressztől, relaxálj és meditálj, ha orvosod engedélyezi jógázhatsz vagy izom lazító gyakorlatokat is végezhetsz. Alkalmazkodj munkahelyi és szociális órarendedhez, azonban mindig szakíts egy órát magadra minden este.

A szakorvosnál vagy a szülésznőnél

Elérkezett az idő, hogy az orvosnál tett látogatások rendszeresek legyenek. Íme amit tenned kell minden alkalommal:
– Mérlegre kell állnod
– Vizelet mintát kell adnod
– Megmérik a vérnyomásod
– Megkérdezik észleltél-e új tüneteket, és milyenek az állandóan jelentkezőek

Vigyél magaddal egy listát, melyre utóbbi látogatásod óta felmerült kérdéseidet jegyezted fel, így a rendelőben nem kell csupán a memóriádra hagyatkoznod.

Figyelmedbe ajánljuk: A terhesség harmadik hónapja

Nyomtatható terhességi naptár itt! Tudd meg napi potossággal mi történik a babával és veled, illetve milyen teendőid vannak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást