Otthon / Dekor

Így teremtsünk század eleji hangulatot a lakásban

Ha szeretjük a századelő egyedi és finom hangulatát a lakberendezésben, akkor azt néhány ötlettel mi magunk is megvalósíthatjuk.

Mintás tükrök

A közepes méretű tükrök közül válasszunk olyat, amelynek a sarkába mintákat gravíroztak vagy festettek.

Ha már van hagyományos tükrünk, akkor pedig fessünk a szélére egy sablon segítségével néhány indát, levél- és virágmotívumot, akár színeset is.

Finom, egyedi és garantáltan század eleji hangulatot áraszt majd!

Textilek

A század eleji hangulathoz nagyban hozzájárulnak a nagy sötétítőfüggönyök.

Készítsünk a függöny anyagából egy, a szokásosnál szélesebb takarófüggönyt felülre és erősítsünk rojtokat a szélére.

Nagyon látványos eleme lesz a lakásnak, különösen, ha a hangulat érdekében nem túl feltűnő mintát, sokkal inkább mély színeket választunk hozzá!

Csipkék

A század elejét idézik a kisebb-nagyobb, kézzel készített csipketerítők is.

Keressük elő a családi örökségek közül ezeket a darabokat és tegyük jól látható helyre: igazán jól a sötét színű bútorokon mutat majd, legyen az egy dohányzó asztal vagy egy vitrines szekrény.

Ne vigyük túlzásba, de néhány darab csak erősíti a hatást!

Art Deco

Az Art Deco a ’20-as évek stílusirányzata, amely máig elegánsnak számít a világ bármely országában.

100 évvel ezelőtt a legmodernebb lakberendezési stílus volt, ami egyenes vonalakat és leegyszerűsített formákat alkalmazott sima, letisztult felületekkel kombinálva.

Válasszunk egy ilyen darabot réz vagy króm színben, például egy szép lámpát és tegyük az olvasó fotel mellé!

Szecessziós dísztárgyak

A szecesszió a XIX. század végén és a X. század legelején virágzott, így ha ehhez a stílushoz nyúlunk vissza, az is biztosan jó választás lesz.

A szecessziót idéző dísztárgyak, mint például néhány színes tál, színes festett üvegű lámpa vagy más hasonlók színt visznek a szoba világába, feldobják és lágyítják is az összbenyomást.

Festmények

A század eleji képek szinte minden stílusú lakásban jól mutatnak. A legideálisabb talán a szecesszió korát idéző alkotások, mivel ezek egyszerre régiek és modernek is.

A színes üvegképek a fény játéka miatt is a szoba meghatározó elemévé válhatnak, de ugyanígy jó megoldás lehet egy jó minőségű reprodukció valamelyik korabeli híres festőtől.

Porcelán

A porcelán szintén kellemes század eleji hangulatot áraszt. Válasszunk egy szép, finoman mintázott csészekészletet, vagy szerezzünk be a régiségek között, esetleg a bolha piacon.

Válasszunk mellé egy szép, mutatós porcelán kancsót, amit annak idején mosakodásra használtak és tegyük azt a virágok mellé, mint stílusos locsoló kanna vagy váza.

Századelő hangulata

Számtalan módon teremthetünk század eleji hangulatot az otthonunkba. A lényeg, hogy alkalmazzunk korabeli jellegzetes tárgyakat, vagy a kort idéző elemeket.

Figyeljünk arra, hogy csak kevés elemet használjunk fel, és az összhatást tartsuk leginkább szem előtt: a kellemes, kényelmes, mégis modern és egyben melankolikus hangulatot idéző kor csodálatos hatást eredményez majd otthonunk bármely részén!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást