Veszélyesek a hüvelyesek? Utánajártunk, félned kell-e a fitinsavaktól

Veszélyesek a hüvelyesek? Utánajártunk, félned kell-e a fitinsavaktól

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Veszélyesek a hüvelyesek? Utánajártunk, félned kell-e a fitinsavaktól

Időről időre felröppenek negatív hírek a különféle hüvelyes zöldségekről és a magvakról. Ezek szerint jobb, ha messziről kerüljük ezeket az alapanyagokat. De vajon mi az igazság? Tényleg félned kell ezektől a hozzávalóktól, vagy éppen jobb, ha rendszeresen fogyasztasz belőlük?

Miért problémás a fitinsav?

A fitinsav a leggyakrabban a növények magjában található meg, és a foszfor tárolásáért felelős. Az a legnagyobb gond vele, hogy a szervezetben egyfajta „mágnesként” működik: magához vonzza a pozitív töltésű fémeket, pl. a vasat, a magnéziumot, vagy éppen a cinket, és ennek következtében nem tudnak a szervezetben felszívódni.

Érthető módon ez hátrány, hiszen hiába fogyasztasz célzottan pl. magnéziumot, ha azt fitinsav tartalmú étellel, vagy étel mellett teszed, mert így az anyagok kölcsönhatásba lépnek egymással. A fitinsav az erősebb, a magnéziumot magához vonzza, fitáttá alakítja, és távozásra kényszeríti ahelyett, hogy akár elősegítené a felszívódását.

Tényleg veszélyesek a fitinsavak? Utánajártunk, félned kell-e a hüvelyes zöldségektől és a magvaktól

Ezt a negatív hatást kutatásokkal is igazolták, ugyanis azokban az étrendekben, amelyekben gyakran szerepeltek a hüvelyes zöldségek és a magvak, nagyobb arányban fordult elő vas-, és cinkhiány. Azonban arra még ezek a kutatások sem tértek ki, hogy a vizsgált emberek mennyire voltak egészségesek, volt-e pl. felszívódási problémájuk. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a fitinsavnak részben hátrányos hatása van a szervezetre, és emiatt egyesek antitápanyagnak tartják.

Akkor miért esszük ezeket az élelmiszereket?

Természetesen a számos, jótékony hatásuk miatt. Gyakorlatilag nincs olyan egészséges alapanyag, élelmiszer, aminek ne lenne hátrányos oldala, de ezeket a legtöbbször kiválóan kompenzálják a jótékony hatások. Hazánkban alighanem nagyon kevesen vannak azok, akik minden egyes étkezésükhöz fogyasztanak hüvelyes zöldségeket és/vagy olajos magvakat. Ez tehát azt jelenti, hogy az egyéb étkezések során bevitt, pozitív töltésű fémek gond nélkül a helyükre kerülhetnek, és nem fog fellépni a hiányuk.

A fitinsav mellett szól az is, hogy bizonyítottan segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből, amire bizony mindenkinek nagy szüksége van a mai étrendek mellett. Emellett bebizonyították, hogy antioxidáns hatása is van, tehát nagyon komoly betegségek, daganatos elváltozások ellen is védelmet nyújthat.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»