Párkapcsolat / Szerelem / Szex

Már az is baj, ha van? Tények a női kielégülésről a szakértő szemével

Már az is baj, ha van? Tények a női kielégülésről a szakértő szemével

Létezik egy kérdés, amire szinte biztos, hogy csak nagyon kevesen válaszolnak teljes őszinteséggel: hányszor élsz szexuális életet a pároddal? A válasz függ attól, hogy ki kérdezi, milyen körülmények között és miről folyt a beszélgetés a kérdést megelőző percekben. Érdekes eredmények születtek egy játékos felmérés során is, ahol házaspárokat kértek meg, hogy írják le egy lapra, átlagosan hányszor szeretkeznek egy hónapban. A játék végén egészen eltérő eredmények születtek, ami aztán kínos magyarázkodásra kényszerítette a füllentő férjet vagy feleséget.

Nem lehet megmondani, sőt pszichológusként meg sem szabad mondanom, hogy mennyi a normális mennyiségű szex egy párkapcsolatban – mondja Bede Zsuzsanna. A szexuálpszichológus ugyanakkor hangsúlyozza: a nagyon eltérő étvágy hosszútávon állandó feszültséget jelenthet a kapcsolatban. A szexuális igényünk ugyanis egy velünk született adottság, s ezzel együtt egy olyan érzékeny területe az életünknek, amit könnyű befolyásolni.

A női és férfi libidót meghatározza a kapcsolat minősége, annak hossza, az aktuális élethelyzet, de még a munkahelyi körülmények is. Főleg férfiakra jellemző, hogy az ágyban nyújtott teljesítmény egyenesen arányos a munkahelyi elismertséggel és megbecsüléssel. Ha egy férfit lefokoznak, netán kirúgnak az állásából, akkor hamarosan potencia zavarokat és merevedési problémákat tud produkálni.  

Az átlag heti egy alkalom

A hazai statisztikai mutatók szerint hetente egyszer bújnak össze a tartós kapcsolatban élő párok. A szexuális étvágy három dologból tevődik össze: biológia, fiziológia és erkölcs. Ha egy nőnél hangosan csörög az a bizonyos biológiai óra és már nagyon szeretne gyermeket, akkor sokkal aktívabb lesz az ágyban, kezdeményezőbbé és nyitottabbá válik. A gyermek születése után ezen nők esetében gyakori, hogy miután anya lett, már a háta közepére sem kívánja a férjével töltött pásztorórákat. Száz évvel ezelőtt nem volt ez probléma – mondja Bede Zsuzsanna, akkoriban a férfi, ha túl nagy volt a libidója, megoldotta máshogy a dolgot.  Például máshol kereste és találta meg a testi örömöket.

Országos, reprezentatív felmérés az utóbbi évtizedben nem készült a szexuális szokásainkról, de létezik néhány kisebb kutatás, amely betekintést enged a magyar párok hálószobatitkaiba. Ezek közül ez egyik az ELTE felmérése, amely leginkább a fiatalok, egyetemisták szexuális szokásait vizsgálja.

A kutatásában a párkapcsolati trendeket vizsgálták az aktuális és a tíz évvel korábbi adatok összehasonlításával. Mint kiderült, sokat bővültek a szexuális ismeretek, nagyobb tolerancia, közös felelősségvállalás figyelhető meg a fogamzásgátlásban. Ám a felmérés arra is rávilágított, hogy a mai fiatal felnőttek sokkal kisebb arányban élnek párkapcsolatban, mint tíz évvel ezelőtt. Ráadásul az alkalmi viszonyaik, egyéjszakás kalandjaik is ritkábbak. Rövidült továbbá a testi örömökkel töltött idő hossza és az előjáték is.

Bede Zsuzsanna egy másik tanúságos kutatásra is felhívta a figyelmet. Néhány évvel ezelőtt Gyimesi Andrea szexuálpszichológus egy újságírónővel karöltve elkészítette az ország nagy szextesztjét, több mint kétszázezer ember megkérdezésével. A könyvből egyebek mellet az is kiderül, hogy a megkérdezettek között a legtöbben a heti egy alkalmat jelölték meg, a napi rendszerességet minden korosztályban kevesebb mint tízből egy ember választotta. S mint kiderült, a szex gyakorisága nem a kortól függ, sokkal inkább a kapcsolat hosszától. Egy harminc éves férfi vagy nő sokkal ritkábban bújik össze a párjával, ha már tíz éve házasok, mint egy negyvenéves, aki épp egy új kapcsolatba bonyolódott.

Orgazmus: kell vagy nem?

A szexuálpszichológus tapasztalatait és ismereteit összegezve elárulta, hogy a nőknek körülbelül 30 százaléka még soha nem élt át orgazmust. Ez a szám különösen azért számít magasnak, mert biológiai szempontból minden nő képes a csúcsra jutni, hacsak nem érte súlyos baleset és az idegpályái épek.

A női orgazmusnak pszichés blokkjai vannak – mondja a szakember, hozzátéve, hogy az orgazmus egy tanult folyamat, melyet gyakorlás és tapasztalat útján sajátít el egy nő. Eközben a férfiak ezzel a képességgel születnek. Óvodás korban a kisfiúk és a kislányok egyforma  gyakorisággal és szűnni nem akaró kiváncsisággal vizsgálgatják a testüket, de kamaszkorra már hatalmas a különbség. A szexuális érdeklődés terén az a tény is a férfiak malmára hajtja a vizet, hogy a férfi ivarérettség jele az első magömlés és az ezzel együtt járó orgazmus. A női ivarérettség első jele viszont a menstruáció és az ezzel járó fájdalom.

Az önkielégítés nem ösztönös viselkedés – emeli ki Bede Zsuzsanna. A fiatal fiú sokszor az első magömlésnél tapasztaltat érzést szeretné újra átélni. A lányok ezzel szemben leginkább mosakodás közben jönnek rá a titokra. A szobatisztaságra nevelés idején a kisfiúkat dicsérik a szülők, ha megfogják a kukijukat és beletalálnak a bilibe, míg a lányokra rászólnak, ha piszkálni kezdik a nemi szervüket. Előfordul – mondja a szakember – , hogy egy családanya abban sem biztos, hogy van-e egyáltalán csiklója, mert még sosem nézte meg, hogy néz ki „odalent”.

Férfiak számára meglepő, de bizony létezik olyan, hogy egy nő élvezi a szexet és vágyik rá akkor is, ha nem él át orgazmust. Sőt, ennek az ellentéte is igaz: sok hölgy akkor sem kívánja a szexet, ha mindig van orgazmusa.

Ilyen furcsa szerzet a nő – hangsúlyozza Bede Zsuzsanna, aki praxisában még olyannal is találkozott, hogy valaki megbánta az orgazmust: hosszú kapcsolatban a férfi pontosan tudja, hogy mi kell a párjának, hogy izgalomba jöjjön, így nőknél is ki tud alakulni a férfiakra jellemző automatizmus. A sikeres légyott után a feleség rendszerint duzzogva hátat fordít az ágyban, mondván, hogy ő nem is akarta az egészet, mert épp nincs jóban a férjével.

Szex szerelem nélkül?

Alapigazság, hogy a minőség a lényeg, nem a mennyiség. De ha túl nagy a különbség, az hosszútávon bajt okoz.  Ilyenkor több megoldás létezik. Az egyik, erkölcsileg legelfogadottabb viselkedés az önmegtartóztatás. Lesz, amennyi lesz, a kicsinek is örülni kell címszóval a nagyobb étvágyú fél türelmesen megvárja a következő alkalmat, vagy a saját kezébe veszi a dolgot. Egy másik lehetőség, amikor a pár együtt keres harmadik résztvevőt, aki „besegít”.

Ez egyre gyakoribb módszer, habár a nőknél ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy bevonódnak az érzelmek is, magyarul szerelmes lesz a külső partnerbe. Ez azért jellemző, mert a legtöbb nő szerelem nélkül nem tud szexelni. A férfiaknak ez könnyebben megy. Vélhetően ezért vannak inkább női prostituáltak és olyan masszázs klubok, melyeket szintén férfiak vesznek igénybe.

Párban vagy egyénileg érdemes szakemberhez fordulni?

A szexuálpszichológushoz járók egy része a párjával együtt kér segítséget. Szerencsés az, akinek a társa is részt vesz ebben a folyamatban, még akkor is, ha nem egyszerre keresik fel a szakembert. Sokszor azonban egyedül kell elmennie egy nőnek vagy adott esetben egy férfinek a kezelésre, mert a párja szerint nem vele van a baj, ő minek járjon oda. A szex egy páros műfaj, így az utóbbi esetekben általában kiderül, hogy a probléma valójában párkapcsolati és nem szexuális. A szakember szerint épp olyan optimális, ha havonta-két havonta történik meg az együttlét, mintha hetente többször. A lényeg az összhangon van, és azon, hogy mindkét fél elégedett legyen.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást