Otthon / Utazás

3 telitalálat kirándulóhely, ami ősszel szép igazán

3 telitalálat kirándulóhely, ami ősszel szép igazán

Az őszi hónapok igazán ideálisak a kirándulásra, akár családdal, akár barátokkal mennél. Hazánk bővelkedik a szebbnél szebb célpontokban, most ezek közül mutatunk be hármat.

Dobogókő

Dobogókő Komárom-Esztergom és Pest megye határán található üdülőtelepülés, mely a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsáról, a 699 méter magas Dobogó-kőről kapta a nevét. A Budapesttől csupán 25 kilométerre lévő közkedvelt kirándulócélpont elsősorban kivételes, dunai panorámája miatt népszerű.

A túrázás szerelmeseinek is kedvez a környék, hiszen innen is megközelíthető a vadregényes Rám-szakadék, mely kisebb vízesésekkel tűzdelt, az erdő szívén át vezető túraúttal csalogat.

3 telitalálat kirándulóhely, ami ősszel szép igazán

Emellett Dobogókőről három körséta is tehető: a Rezső-körút egy könnyed, 30 perces sétával vezet a Rezső-kilátóig, míg a Zsivány-körút Dobogókő déli oldalán, a piros jel mentén vezet. Akik pedig nem riadnak vissza a nehezebb, meredek sziklákkal övezett tereptől sem, haladhatnak a sárga jel mentén, a Thirring-körúton, erre a túrára azonban érdemes már komolyabban felkészülni – dobd be a túrabakancsodat is a hátizsákba, ha ez utóbbit választod.

Szalajka-völgy

A Bükk szívében, Szilvásváradnál található Szalajka-völgy egész évben turistacélpont az aktív pihenésre vágyók körében, de ősszel csodás csak igazán, amikor az egyébként is bámulatos látnivalókat a változatos színekben játszó falevelek tovább színesítik.

A völgyön át vezető, akár gyerekekkel is könnyedén megtehető út mellett csörgedezik a tiszta vízű Szalajka-patak, melyben, ha szerencséd van, a tükörképed mellett megpillanthatsz egy-egy sebes pisztrángot is.

A különleges halfajtát pedig a pisztrángos tavakban tenyésztik, a helyi büfékben meg is kóstolhatod az ízletes füstölt pisztrángot.

3 telitalálat kirándulóhely, ami ősszel szép igazán

Séta helyett választhatod a kisvonatot is, mely a völgy bejáratától nem messze indul, és egészen a fő nevezetességig, a Fátyol-vízesésig visz a vadregényes erdőn át. Ha innen még tovább túráznál, hamarosan eljutsz a Felső-tóig, a Szalajka-forrás mellől induló, a meredekebb szerpentin utat bevállalva pedig az Istállós-kői-barlangot is megcsodálhatod. Ha visszafelé úton a sétát választod, látni fogod a felújított Szabadtéri Erdei Múzeumot, és az Erdei skanzent is megnézheted. Ha még nem fáradtál el kellőképpen, extrém kihívásokban is részed lehet, a Szalajka-völgy bejáratánál izgalmas kalandpark vár kicsikre és nagyokra egyaránt.

Szarvasi arborétum

A Békés megyei Szarvas városában található hazánk legnagyobb arborétuma, melynek története az 1700-as évek végére nyúlik vissza. Ekkor lett földbirtokos a településen az olasz származású Bolza Péter. Fia, Bolza Péter fákat ültetett birtokukon, majd az ő fia is folytatta az Anna-liget betelepítését, a világ minden tájáról hozott ide különleges, értékes növényeket.

A Hármas-Körös holtága mentén található csodálatos kertet 1940-ben államosították, napjainkban a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának felügyelete alatt. A kertet azonban nem csak kutatási és oktatási célokra használják, a turisták előtt is nyitva áll.

3 telitalálat kirándulóhely, ami ősszel szép igazán

Az összesen 82 hektáros arborétum öt fás területre különül el, melyek közül négy kert látogatható: a Pepi-kert, a Mitrowssky-kert, a Parkerdő és a Konyhakert. Nem csupán varázslatos növényvilágával, hanem kifejezetten a látogatók számára készült programokkal várják az érdeklődőket, és vásárolni is lehet a növénykülönlegességek közül.

Képek forrása: 1, 2, 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást