Jön a tél! Gondoskodjunk együtt a madarakról!

Jön a tél! Gondoskodjunk együtt a madarakról!

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Jön a tél! Gondoskodjunk együtt a madarakról!

Akár erkélyünk, akár kertünk van, ha szándékunkban áll, akkor mindenképpen tudunk gondoskodni azokról a madarakról, akik lévén nem költöző madarak, itt maradnak velünk, hogy vidám énekükkel bearanyozzák ezt az amúgy szürke és kopár időszakot. (x)

Mert alighogy elmúlik a kellemes nyár, a fák elveszítik színes lombkoronájukat, és minden olyan sivár és kihalt lesz – ha nem gondoskodunk tollas barátainkról.

A legfontosabb az etetés és a lakhatás!

Ha szeretnénk, hogy a tél minél kevésbé viselje meg a kerünk vagy a tágabb lakókörnyezetünk madárkáit, akkor van pár dolog, amit megtehetünk értük. Az első a megfelelő madárodú kiválasztása és elhelyezése, amit szerencsére a TerraPlaza kínálatában is megtalálsz.

Talán nem is olyan meglepő, hogy ezt a két igényt kell minél jobban kielégíteni, hiszen tele bendővel és egy kicsi odúval már a leghidegebb tél is könnyebben átvészelhető. Ha ugyanis biztosítunk nekik egy lakhelyet, akkor sokkal nagyobb lesz az esély a túlélésre, hiszen a hideggel szemben nekik is kell némi menedék. 

A B-típusú madárodú talán az egyik legjobb választás, hiszen ez költésre is tökéletesen alkalmas lesz a tél letelte után. A mesterséges odúk közül ez a kerek nyílású változat a legszélesebb körben használt darab a madarak körében, így szívesen költözik bele a széncinege, a csuszka, a mezei veréb, a nyaktekercs vagy a légykapó is.

Mikor és hova helyezzük?

Talán ez a másik leglényegesebb kérdés, hisezn nem kérdés, hogy a legjobbat szeretnénk tenni azokkal a madarakkal, akik nem találnak megfelelő odút a fák törzsében.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy csak a fák törzséhez erősítve lehet kitenni az odúkat, ezzel szemben az igazság az, hogy bármilyen stabil ágra kihelyezhetőek a kis otthonok, ugyanakkor fontos, hogy 2-8 méteres magasságot mindenképp tartsuk be!

A legoptimálisabb időszak a mesterséges odúk kihelyezésére a szeptembertől novemberig tartó időszak, mivel így egyrész a hideg éjszakákat is át tudják ott vészelni kertünk hangos állatkái, másrészt a költési időszakra már meglesz a megfelelő fészek, így egy gonddal kevesebb nyomja majd a madárkák szárnyát.

Mit tehetünk még?

Az őszi és a téli időszakban roppant fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű és fajtájú ételről is, erről részletes leírásokat is lehet találni az interneten, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben sem a sózott szalonna, sem a kenyérmorzsa nem tesz jót a madaraknak. Ne feledkezzünk meg a vízről sem, legyen előttük mindig egy tál víz!

Végezetül egy fontos intelem: ha elkezdünk gondoskodni a madárkáról, akkor azt kitartóan tegyük, mert hamar megtanulják, honnan remélhetnek élelmet, vizet és odút, ha viszont cserben hagyjuk őket, az akár az életükbe is kerülhet! Ne feledjük hát, felelősek vagyunk azért, akit “megszelídítettünk”!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!