A téli allergia létező dolog: és rengeteg embert érint a tudtukon kívül

A téli allergia létező dolog: és rengeteg embert érint a tudtukon kívül

Címlap / Életmód / A téli allergia létező dolog: és rengeteg embert érint a tudtukon kívül

A téli allergia elsősorban a klasszikus időszaki allergia után jelentkezik. Mivel a hűvösebb idő hatására többet ülsz otthon a négy fal között, nem a kinti, hanem sokkal inkább a beltéri allergénekkel szemben válsz sebezethetőbbé. Emiatt lehet, hogy amit egy klasszikus náthának titulálsz be, valójában nem más, mint a már jól ismert allergia! A leggyakoribb beltéri allergének közé tartozik a por, poratka, a házi állatok szőre, és a penész. A koronavírus mellett igazán fontos, hogy meg tudd különböztetni ezt a COVID-tól és a megfázástól, ezért eláruljuk, melyik allergén hol található meg leginkább, és mi teszi még erősebbé a hatásukat.

Poratka

Ez az apró élőlény elsősorban az ágyneműben, szőnyegekben, kanapékban bújik meg. Mivel szabad szemmel nem láthatod, így általában nem is tudod, hogy ott vannak.

Ha ez okozza az allergiádat télen, akkor két dologgal ronthatsz még többet a helyzeten: nagyon sokat fűtesz, így folyamatosan meleg, párás levegő van a lakásban, vagy ha nem mosod heti gyakorisággal az ágyneműhuzatokat.

Ha erre a kettőre figyelsz, szellőztetsz, és legalább 60°-on mosod a huzatokat, máris jobb lesz a helyzet!

Állati szőr

Ha van a lakásban kis kedvenced, valószínűleg nem kell részleteznünk, hol hullajtják legjobban a szőrüket. Ugyanis valószínűleg mindenhol. De valójában nem kell, hogy legyen kutyád vagy cicád, hiszen a cipődön, ruhádon a szabadból pillanatok alatt be tudod hozni a szőrt. Ez ellen elsősorban gyakori porszívózással, takarítással tudod felvenni a harcot! 

Penész

A penész imádja a nedves helyeket, ezért nem véletlen, hogy a fürdőszobában gyakori jelenség. Gyakran a pincékben, sötét helyiségekben is feltűnik.

Ha nem szellőztetsz eleget, akkor sajnos megjelenik, ezért még ha nincs is ablak a fürdőszobádon, akkor is figyelned kell arra, hogy ne párásodjon be túlságosan a helyiség. A párásító berendezések, csöpögő csapok mind rontanak a helyzeten, ugyanis a penész imádja a nedvességet, míg ezzel szemben a szárazabb levegő meggátolja a terjeszkedését.

Por

A por minden háztartás nagy ellensége, hiszen hiába törölgetsz reggel, estére már akár kezdhetnéd is elölről. Mindenhol ott van, ezért csak a gyakori portalanítással lehet csökkenteni a mértékét. Azt javasolják, hogy a legjobb, ha a szellőztetés időpontját alaposan megválasztod, és lehetőleg csak kora reggeli órákban, még friss levegővel szellőztetsz, különben többet árthatsz, mint használsz vele.

A felesleges tárgyakat inkább dobozold be vagy rakd üveges szekrénybe, hogy a por ne telepedjen meg rajtuk.

Figyelj arra is, hogy a páratartalom 50-60% között legyen. A száraz levegő és a meleg együtt ugyanis vonzzák a port az otthonodba, így hiába van tél, ugyanúgy tüsszöghetsz és viszkethet a szemed, mint tavasszal.

Allergia vagy megfázás?

A kettő között ránézésre nem könnyű különbséget tenni, de azért szerencsére nem lehetetlen! A megfázás általában néhány naptól maximum két hétig tart, míg egy allergia tüneteit ennél tovább is érezheted magadon. Utóbbi esetében a tüsszögés, orrdugulás azonnal jelentkezik, ahogy érintkeztél az allergénekkel, míg a nátha kialakulása pár napba beletelik. A megfázás okozhat még akár lázat is, testi fájdalmakat, míg az allergia nem, és a torokfájás is nagyon ritka. Ha mindemellé a szemed is könnyezik, viszket, úgy szinte biztos, hogy allergia áll a háttérben, függetlenül a hűvös időtől.

Ilyen esetben érdemes egy alapos takarítás, valamint a lakás páratartalmának helyreállítása után várni egy kicsit, és megfigyelni, hogy enyhülnek-e a tünetek. Ha nem, mindenképpen keresd fel orvosodat, hogy megoldást találjatok a tünetekre!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást