Így telepíthetsz saját sziklakertet havasi virágokból

Így telepíthetsz saját sziklakertet havasi virágokból

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Így telepíthetsz saját sziklakertet havasi virágokból

A sziklakert telepítéséhez és egyes sziklakertre alkalmas virágok gondozásához nem kell különösebb szakértelem. Csak egy nagyobb kő, néhány kavics, föld, és néhány szép, de kevés törődést igénylő növény kell hozzá, meg némi idő- és energiabefektetés, és máris csodálhatod a kis kertedet!

Mesterséges élőhely az eredeti alapján

Mielőtt munkához látsz, gondold át, hogy milyen időjárást, talajt és egyéb feltételeket kedvelnek a virágok. Különleges helyeken, sziklák és kisebb kövek köré csoportosulva élnek. Ha termeszteni szeretnéd őket, a lehető legjobban kell utánoznod eredeti élőhelyük körülményeit.
A havasi növények például a magas hegységekben nőnek, ahol szinte sohasem olvad el a hó. A magas hegyoldalakon erősen fúj a szél, és legtöbbször a sziklák nyújtanak számukra védelmet a zord körülmények ellen.

Ami a telepítéshez kell

Szükséged lesz három cserepes sziklakerti növényre (pl. havasi növények), és egy alul lyukas (szaporítóládához hasonló) tálcára, amely kissé mélyebb a cserepeknél, továbbá homokra, kavicsra, és egy szép terméskőre a kertből vagy valamilyen természetes helyről.
Ne használj falból vagy bontásból származó köveket!

Telepítés

Rendezd el a cserepeket és a terméskövet a tálcában, majd vedd ki a követ! Hagyd a növényeket a cserepekben, és töltsd fel körülöttük a tálcát homokkal! Tedd vissza a követ a kiválasztott helyre!
A homokot és a cserepek földjét borítsd be kaviccsal! Ujjaiddal nyúlj a kavicsréteg alá, és ha száraz, öntözd meg! Tömj szorosan homokot a cserepek köré, és ügyelj arra, hogy egészen a növények tövéig kerüljenek kavicsok!

Öntözés

Tartsd mindig nedvesen a földet, de ne önts rá túl sok vizet! Ismét gondolj arra, hogy milyen körülmények között élnek ezek a növények a természetben, és mi történik velük, amikor esik az eső! A víz gyorsan leszalad a sziklás hegyoldalakon, ezért például a havasi növények nem szeretik, ha áll rajtuk a víz.
Nem tűrik a vizet a leveleiken és a virágaikon sem, ezért csak a kavicsot öntözd a növények körül! Az eredeti élőhelyükön télen nagyon kemény hótakaró borítja őket, a fagyos, hideg idő mégsem árt nekik. Az enyémek az erkélyen laknak, és tényleg mindig épségben találom őket, amikor tavasszal ismét nekilátok a gondozásuknak.

Növények

A legtöbb sziklakertekre alkalmas növény apró. Különösen jól mutatnak együtt, ha eltérő virágú és levelű fajokat választasz. Válassz olyat is, amely magasabb a többinél! A sziklakertekben nevelhető növényfajok száma több ezer. Ezek között sok olyan növény akad, amelyek kerti tartása nagy szakértelmet kíván.
Ha még nincs tapasztalatod a sziklakert építésben, akkor a kertészetben fognak tudni ajánlani neked olyanokat, amelyeket sikeresen gondozhatsz. Például a kövirózsával nincs sok tennivaló: jól mutat, nem igényel sok odafigyelést, és hamar elszaporodik a szikla körül.
Ha még egy kis szolárlámpát is leszúrsz a kavicsos földbe, este is gyönyörködhetsz a növényeidben, és elégedett lehetsz az ügyességeddel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást