Így tehetsz házilag a lábszag ellen

Így tehetsz házilag a lábszag ellen

Címlap / Otthon / Háztartás / Így tehetsz házilag a lábszag ellen

Ha folyton azon izgulunk, hogy amikor levesszük a cipőnket, vajon milyen szag fogja megütni az orrunkat, akkor biztosan nem tudjuk felhőtlenül élvezni az együtt töltött időt, bármilyen program is álljon előttünk. Szerencsére azonban sok házi praktika áll rendelkezésünkre, hogy a kellemetlen tünettől megszabaduljunk.

Cipő

Alapvetően a lábizzadás elsődleges oka a nem megfelelő cipő. Sokszor az, hogy spórolni próbálunk, és kínai hamisítványokat, vagy olcsó termékeket választunk, kegyetlenül megbosszulja magát.

A műanyag és nem szellőző lábbelik a kínos ordür elsődleges előidézői között szerepelnek.

Zokni

Ha már említettük a cipőt, akkor nem szabad megfeledkezni a „bűntársáról”, a zokniról sem. Ugyanúgy szörnyű perceket szerezhet nekünk, ha a fuszekli kiválasztása nem megfelelő.

Ha nem szeretnénk, hogy a lábunkról dőljön a víz (és kiszivárogjon a gyilkos szag), akkor érdemes olyan anyagot választani, ami felissza az esetleges nedvességet, és hagyja szellőzni a bőrt.

Erre tökéletes választás a pamut, de a műszálat mindenképpen kerüljük, még akkor is, ha nagyon tetszik a zokni. Hiába szép, ha a szag miatt senkinek nem lehet mutogatni.

Zsályatea

Az orvosi zsálya nagyon hatékony izzadáscsökkentő. Éppen ezért a lábunkra is nyugodtan alkalmazhatjuk. Főzzünk le reggel egy adag erős teát, és hagyjuk állni egész nap.

Amikor este hazaérünk, akkor egy lavórba tegyünk 2 liter kellemes langyos vizet és öntsük hozzá a teát.

Áztassuk bele a lábunkat 15-20 percre, hogy segíthessünk a bajon. Ennyi idő alatt a zsálya kifejti jótékony hatását, és ha rendszeresen ismételjük néhány napig, akkor a kellemetlen túlzott izzadástól is megszabadulhatunk a lábszag mellett.

Szódabikarbóna

A lábszagért legtöbbször az elszaporodó baktériumok a felelősek. Ezeknek a lényeknek pedig a legtökéletesebb táptalajt az izzadó lábfej jelenti.

Ha szódabikarbónás vízbe áztatjuk a lábunkat, akkor nem csak a felesleges nedvességtől, hanem a szagért felelős baktériumoktól is megszabadulhatunk. 2 – 3 literhez tegyünk két teáskanálnyit, és kb. húsz percig áztassuk benne megfáradt végtagjainkat.

Levendula

Senkinek nem kell bemutatni a levendula kellemes illatát. Azt azonban kevesen tudják, hogy amellett, hogy kiűzi a molyokat a szekrényből, illatanyagai pedig segítik az elalvást, hathatós segítséget nyújthat a lábizzadás és a lábszag ellen is.

Ez a növény ugyanis antibakteriális hatású, így kegyetlenül elbánik az „illatot” termelő kis lényekkel, miközben igazán kellemes aromákat hagy maga után. Főzzünk levendula teát és áztassuk legalább 10 percig benne a lábunkat.

Levendula illóolajat is keverhetünk a lábmosó vízbe, ez a módszer is hatékonyan semlegesíti a szagokat.

Fekete tea

A népi gyógyászat egyik leghatékonyabb fegyvere a kellemetlen lábszag ellen a feketetea. Főzzünk le egy kifejezetten erős adagot reggel, és hagyjuk állni.

Mikor hazaérünk, vegyünk magunkhoz egy nagyobb lavórt, engedjünk bele vizet, és öntsük hozzá a teát, pontosan úgy, mint a zsálya esetében.

A hatásuk is nagyjából megegyezik, de míg a zsályának izzadáscsökkentő hatása van, a fekete tea inkább a csersavakkal harcol a baktériumok ellen.

Citromolaj

A citrom az emberiség legrégebbi és leghatékonyabb fertőtlenítője. Nem nagyon van olyan mikroszkopikus lény, mely túlélné a savas környezetet, illetve azokat a hatóanyagokat, melyet az aromái tartalmaznak.

Éppen ezért különösen hatékony fegyver lehet a lábizzadás ellen folytatott küzdelemben. A hígított citromolajat kenjük a lábfejünkre lefekvés után, és hagyjuk, hogy jó mélyen beszívódjon.

Erre tökéletes időt biztosít az alvás. Hogy a hatás tökéletes legyen, nyugodtan kérjünk segítséget a gyógyszerészünktől. Tipp: keverjünk 5 csepp illóolajat 1 dl olívaolajhoz, és azzal kezeljük a lábat. Ha ódzkodunk az olajoktól, akkor használhatunk az olíva helyett egyszerű, szagtalan testápolót is.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!