A tavaszi óraátállítás 4 pozitív és 4 negatív hatása a testedre

A tavaszi óraátállítás 4 pozitív és 4 negatív hatása a testedre

Címlap / Életmód / Egészség / A tavaszi óraátállítás 4 pozitív és 4 negatív hatása a testedre

Beköszöntött a tavasz, ezzel pedig egyidejűleg március 26-án sor kerül az óraátállításra is. Ebben az évszakban hajnali 2-ről 3-ra kell átállítani az órát, aminek köszönhetően délutánonként később megy le a nap mostantól. Már hosszú évek óta vitatják, szükség van-e egyáltalán az óraátállításra, ám egyelőre Magyarországon még nem törölték el; most viszont eláruljuk, ez az egy órányi átállás milyen pozitív és negatív hatással van a szervezetedre.

Az óraátállítás pozitív hatásai

1. Boldogabb leszel.

Egy felmérés szerint a depressziós esetek száma megnövekedett azután, hogy novemberben sor került az óraátállításra, és korábban kezdett el besötétedni. Épp ezért nagyon sokat számít az, hogy a tavaszi szezonban még egy napsütéses órát nyerünk, amit a szabadban tölthetünk délután a munkát követően.

2. Könnyebben lefogysz.

A téli szezonban nagyon kevés D-vitamin jut a szervezetünkbe, hiszen a nap ritkán süt ki, ha pedig mégis, ebben az időszakban mindig a munkahelyünkön vagyunk. Amikor pedig elindulunk haza, már sötét van, így szinte alig érintkezünk közvetlenül a D-vitaminnal. Az óraátállítás erre is lehetőséget biztosít, ez a vitamin pedig a fogyásban is nagyon fontos szerepet játszik.

3. A szemeid hálásak lesznek.

A téli szezonban ugyanis gyakran ki vannak téve a fluoreszkáló fénynek, ami számos irritációt okozhat, kezdve a vörös szemtől egészen a szárazságig. Az óraátállítás leveszi a terhet a szemeidről is, hiszen sokkal tovább lesz világos.

4. Jobbat alszol.

Elsőre ezt nehéz elhinni, hiszen az átállás miatt fáradtabbnak érzed magad, azonban ez hamarosan megváltozik. A napfényes órák száma megnövekszik, ami segít a testednek a melatonin termelésében; ez a hormon felel azért, hogy nyugodtan tudj pihenni.

Az óraátállítás negatív hatásai

1. Nehezebben megy a munka.

Számos kutatás bizonyította már, hogy a pénteki napok a legrosszabbak produktivitás szempontjából, azonban az óraátállítás utáni időszak még ezt is alul múlja! Nehéz ugyanis megszokni még 60 perc csúszást is az időben, ezért az első napokon a dolgozók sokkal nehezebben koncentrálnak, és ez a munkájukon is meglátszik.

2. Mérgesebb leszel.

Megfigyelték, hogy az óraátállítást követő időszakban az emberek sokkal ingerlékenyebbek lesznek, és több konfliktusba is keverednek. Erről a kevesebb alvás tehet, ami az eltolódás utáni néhány napban vagy akár hétben fejti ki hatását.

A tavaszi óraátállítás 4 pozitív és 4 negatív hatása a testedre

3. Nő az esély az agyvérzésre.

Egy 2016-os kutatás szerint az óraátállítás utáni egy hétben átlagosan 8 százalékkal növekszik az agyvérzéses betegek száma, a 65 évnél idősebb embereknél pedig 20 százalékkal nagyobb az esélye egy sztróknak.

4. Megugrik a szívrohamok száma.

Az Open Heart 2014-es kutatásai bebizonyították, hogy a tavaszi óraátállítás utáni hétfőn 25 százalékkal megugrott a szívrohamok száma! A jó hír, hogy ez a hét további részére már nem jellemző, csak az első napokban okozhat ekkora megugrást a szívproblémákban.

Képek forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

3 hozzászólás

 • Gabi
  2022.03.20., 08:36

  Nem március 25.-én ( pénteken ) , hanem március 27.-én ( vasárnap ) lesz az óraátállítás !!! Jó lenne tájékozódni, mielőtt sületlenségeket írsz le!!!!

  Válasz
  • Törzs Gábor
   2022.03.20., 10:11

   Milyen igaz!!!!

   Válasz
 • zildi
  2022.03.20., 12:53

  Hagyjuk abba az egész állítgatást!
  Van itt most elég súlyosabb probléma, és lehet még súlyosabb is a jövőben.
  Bár a remény hal meg legutoljára- mondják.

  Válasz

Írj egy hozzászólást