Sok embernek van „tartalék kapcsolata”. Avagy a B-terv

Sok embernek van „tartalék kapcsolata”. Avagy a B-terv

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Sok embernek van „tartalék kapcsolata”. Avagy a B-terv

Ez nem feltétlenül jelent új ismeretségeket sőt, gyakran tartalék kapcsolatot jelenthet az ex, egy régi kolléga, osztálytárs, vagy bárki más, akivel megvolt az a bizonyos plusz, csak valahogy sosem alakultak ideálisan a körülmények. Ők annak a reményben vannak talonban, hogy egyszer majd talán randira megyünk, vagy éppen ágyba bújunk velük. Az ilyen kapcsolatok nem állandó intenzitással üzemelnek, időnként fellángolnak, máskor hónapokig, vagy éppen évekig teljesen kialszanak. Az viszont biztos, hogy az online tér minden eddiginél könnyebbé teszi a kapcsolattartást, vagy éppen a találkák megszervezését.

Jayson Dibble, Narissra Punyanunt-Carter és Michelle Drouin kutatók megvizsgálták közelebbről is, milyenek ezek a tartalék kapcsolatok. Először is megállapították, hogy az online platformok hatására komolyan megnövekedett a számuk.

Ennek egyik oka az, hogy a közösségi média lehetővé teszi a kapcsolatfenntartást bárhol és bármikor. Így megmaradhat az a pozitivitás, ami az állandó interakciót követi. Szórakoztató levelezéseket folytathatunk valakivel, aki szimpatikus, ám neki nem kell kivennie a részét a mindennapok szürkeségéből. Könnyen idealizálni tudjuk ezt a kapcsolatot. A másik ok pedig az, hogy a rendszeres levélváltással biztosítjuk a másik felet, hogy szeretnénk fenntartani a kapcsolatot, elültetjük a magját annak, hogy ennek van jövője. 

tartalék kapcsolat jellemzői
zoranm/istockphoto.com

Hogyan tartják életben tartalékkapcsolataikat az emberek?

A szakértők által készített kutatásból kiderült, hogy a szöveges üzenetküldés messze a legkedveltebb módszer a kapcsolattartásra.

Ezt követik a különféle közösségi csatornák (pl. a gyakori like osztással), míg a legkevésbé kedvelt módszer az e-mailezés és a telefonos beszélgetés. A stratégiákat illetően azok, akik szeretnék életben tartani a tartalék kapcsolatukat, elsősorban a nyitottságot alkalmazták a kommunikáció során.

Nem tettek tehát feltétlenül ajánlatot semmire, nem is biztos, hogy intim témákat feszegettek, ezért is olyan nehéz számon kérni az ilyen „kikacsintásokat”. A tartalék kapcsolatot ápolók ugyanis gond nélkül mondhatják, hogy egyszerűen csak kedvesek voltak valakivel, hiszen ez lényegében igaz is. 

Egyébként ez az a pont, ami megkülönbözteti az egyedülállók és az elkötelezett kapcsolatban élők tartalék kapcsolatait. Utóbbiak ugyanis arról számoltak be, hogy kevésbé voltak pozitívak a beszélgetések során. Emellett nem biztosították nyíltan a másikat semmiről, szemben azokkal, akik szingliként azt írtak, amit csak akartak.

A szakértők szerint ennek oka nem csak az, hogy az elkötelezettségnek eleve azzal kellene járnia, hogy az ilyen jellegű közeledéseket hárítjuk. Azok, akik komoly kapcsolatban élnek, jellemző módon kevesebb időt és energiát tudnak áldozni ezekre a csevegésekre. Meg is riadhatnak attól, hogy lebuknak, félreértésbe keverednek otthon, amit jó eséllyel (az aktuális élethelyzetben) egyáltalán nem szeretnének.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást